Olympische Spelen: Medaillekansen in Parijs 2024 voor België

Met nog negen maanden te gaan tot de Olympische Spelen in Parijs, kijkt ook België reikhalzend uit naar wat hopelijk een gedenkwaardige- en medaillerijke campagne zal worden. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) mikt op een sterke vertegenwoordiging. Met naar schatting 173 atleten en de ambitie om de zeven medailles die in Tokio werden gewonnen te overtreffen. Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC, deelt zijn inzichten over de atleten die mogelijk voor glorie zullen zorgen.

Nafi Thiam (Atletiek): Gouden ambitie op de Olympische Spelen

Nafi Thiam, onze beste zevenkampster ooit, maakt geen geheim van haar ambitie om in Parijs een derde olympische gouden medaille te winnen. Dit zou een historische prestatie zijn in deze discipline. Haar recente trainerswissel lijkt haar goed te hebben gedaan en de focus is scherper dan ooit. Haar grootste uitdager is de Amerikaanse Anna Hall, die qua lichaamsbouw wordt vergeleken met een jonge Thiam. Het belooft een boeiende strijd te worden tussen deze twee topsporters.

Nina Derwael (Gymnastiek): Op weg naar een uniek dubbel goud?

Nina Derwael won in Tokio goud aan de brug met ongelijke leggers en hoopt natuurlijk om opnieuw te schitteren in Parijs. Na een periode met minder specifieke voorbereiding behaalde ze brons op het WK 2022 in Liverpool. Haar blessuregevoeligheid zal een sleutelfactor zijn, maar als ze fit en gezond blijft, is ze zeker een medaillekandidaat. Derwael is een atlete die druk nodig heeft om te presteren, en ze zal er alles aan doen om een historische prestatie van twee opeenvolgende olympische gouden medailles te behalen.

Red Lions (Hockey): een nieuwe gouden generatie?

De Belgische hockeymannen, de Red Lions, bereikten in Tokio een delirium met een gouden medaille. Er wordt gespeculeerd over verzadiging na zo’n grote prestatie, maar gelukkig is er ook nieuw bloed in de ploeg gekomen. Het verlies op het WK eerder dat jaar kan dienen als motivatie om hun focus op de Olympische Spelen scherp te stellen. De Red Lions hebben zich als seriewinnaars gevestigd en hun succes is niet langer afhankelijk van één generatie.

Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky (Wielrennen): weelde in het wielrennen

België heeft een sterke wielertraditie en kan rekenen op renners als Wout van Aert, Remco Evenepoel en Lotte Kopecky als medaillekandidaten. De olympische wegrit is echter een uitdaging omdat een team slechts vier renners mag hebben. Zowel Evenepoel als van Aert zijn in staat om de koers te domineren. De concurrentie zal sterk zijn, met renners als Pogacar, van der Poel en Roglic. Bij de vrouwen wordt een spannend duel tussen België en Nederland verwacht, met Kopecky als een van de absolute toppers.

Matthias Casse (Judo): onze hoop in het judo

Matthias Casse, die in Tokio brons won, is de grote hoop in het judo. Hij presteert consistent en kan goed omgaan met de druk. Hij zal echter moeten afrekenen met sterke tegenstanders, waaronder de Georgiër Tato Grigalashvili. Judo heeft België in het verleden al medailles opgeleverd en er zijn ook opkomende talenten zoals Toma Nikiforov en Jorre Verstraeten.

Jumpingploeg: consistent in de wereldtop

De nationale jumpingploeg behaalde brons in Tokio en heeft zich ook al gekwalificeerd voor Parijs 2024. Alles zal afhangen van zowel de ruiters als de paarden. De consistentie van de Belgische jumpingploeg in de wereldtop is een opmerkelijke prestatie in een sport met zoveel variabelen. Individuele successen zijn evenmin uitgesloten.

Bashir Abdi (Atletiek): een marathonfenomeen

Bashir Abdi, goed voor brons in Tokio in de marathon, heeft zijn status bevestigd met sterke prestaties op andere grote evenementen. Hoewel Eliud Kipchoge een geduchte concurrent blijft, heeft Abdi bewezen dat hij tot de absolute wereldtop behoort. Jonge talenten, zoals Kelvin Kiptum, zullen echter ook een bedreiging vormen.

Emma Plasschaert (Zeilen): op koers naar een medaille

Emma Plasschaert, die in Tokio op de ondankbare vierde plaats eindigde, blijft een medaillekandidaat. Ze presteerde sterk op het olympische test event in Marseille, ondanks enkele kleine fouten die nog verbeterd moeten worden. Andere zeilers, zoals Isaura Maenhaut en Anouk Geurts, worden beschouwd als outsiders en kunnen voor verrassingen zorgen.

Sarah Chaari (Taekwondo): Een opkomend talent

Sarah Chaari heeft zich in het taekwondo geprofileerd als een veelbelovende atlete met titels bij zowel de junioren als senioren. Ze zal echter in een hogere gewichtsklasse moeten uitkomen in Parijs. Haar motivatie, ambitie en professionaliteit maken haar een sterke kandidaat voor succes.

Moge de beste winnen!