Challenger Pro League-baby #2: Tristan Degreef

We zijn begin november en dus is het tijd voor het tweede portret van een Challenger Pro League-talent. Na Konstantinos Karetsas is het de beurt aan Tristan Degreef van RSCA Futures. Hij was dit weekend misschien niet beslissend in de overwinning tegen RFC Luik, maar zijn stempel op het veld is onmiskenbaar.

Tristan Degreef: voetballer, geen motocrosser

Tristan Degreef groeide op in een motorcrossfamilie, maar sloeg al snel een andere weg in. “Mijn vader Kristof was motorcrosser, maar hij had geen opvolger”, vertelt Degreef aan Nieuwsblad. “Mijn broer Kyan koos voor het wielrennen. Op zondag ga ik hem vaak steunen.” Maar Tristan koos voor voetbal en vanaf het moment dat hij zijn eerste stappen zette bij OHL, werd hij bewonderd. Zijn lot leidde hem in 2014 naar de poorten van Neerpede. Waar hij bij de U10’s kwam. Na het prestigieuze Purple Talents-programma, dat namen als Lukaku, Praet en Doku naar de top stuwde, verblindde hij waarnemers in de RSCA Belfius Academy. In juli 2021 tekende hij op 16-jarige leeftijd een profcontract. Hij trok in bij een gastgezin in Schaarbeek, omringd door Anderlecht-fans.

Amazu en Praet als voorbeeld voor Tristan Degreef

Opgeleid als middenvelder, werd Tristan geleidelijk herpositioneerd als vleugelspeler. Een positie die zijn dribbelvaardigheid en zijn vermogen om doelpunten te maken en assists te geven ten goede komt. “Ik kan een beweging maken, ik heb een goede pass aan mijn voeten en ik probeer altijd het overzicht te bewaren,” vertelde hij op de website van RSCA. Hij haalt veel inspiratie uit Francis Amazu. “Zijn snelheid en acties zijn geweldig om naar te kijken voor alle fans en zijn teamgenoten. Ik vond het ook leuk om naar Dennis Praet te kijken bij RSCA.”

Het seizoen daarvoor, toen hij voor de U18’s speelde, veroverde hij het hart van RSCA Futures-coach Guillaume Gillet, die hem inbracht tegen Dender. Zijn acht optredens in de Challenger Pro League waren een weerspiegeling van zijn durf en technisch meesterschap, prestaties die de directie ervan overtuigden om zijn contract te verlengen tot 2026. “Ik wist dat ik hier wilde blijven. Ik ben nog jong en ik weet dat ik hier kansen krijg. Dit jaar, met de RSCA Futures, kan ik me blijven ontwikkelen op professioneel niveau. De laatste wedstrijd van het seizoen met de Futures, tegen RWDM, was het eerste hoogtepunt van mijn carrière. Het was de eerste keer dat ik in een vol stadion speelde. Het was een leuke ervaring en dat wil ik graag vaker meemaken.”

Fan van Manchester United

Dit seizoen was hij een integraal onderdeel van de kern van RSCA Futures, waar hij elke wedstrijd begon behalve één keer tegen Lierse. Op die dag maakte hij voor het eerst zijn opwachting op de bank van de profs van Anderlecht tegen Eupen. Anderlecht coach Brian Riemer gelooft in hem: “Het is volledig verdiend. Net als Mario Stroeykens is hij de toekomst van Anderlecht en maakt hij deel uit van ons plan. Hij kwam niet op het veld en trok naar Lotto Park. Zijn ouders fungeerden als taxi’s om hem zo snel mogelijk naar Brussel te brengen. Hij kwam te laat aan voor de aftrap, maar ging in de rust op.”

Wat zijn statistieken betreft, heeft de Leuvenaar nog onontgonnen potentieel. Eén doelpunt tegen Jong Genk en twee assists tot nu toe dit seizoen, maar ‘Tri’ is vastbesloten om nog verder te gaan. Hij heeft echter nog een lange weg te gaan voordat hij zijn ultieme droom, spelen in de Premier League, kan vervullen. “Ik ben al fan van Manchester United sinds ik klein was. Mijn vader was ook supporter en dat heb ik altijd in me gehouden.” Zal hij Adnan Januzaj, die Anderlecht op 16-jarige leeftijd verliet voor de Red Devils, kunnen evenaren? Ondertussen is hij terug in de profselectie voor de trip naar La Louvière op dinsdag in de Croky Cup Ronde van 16. Wie weet zien we zijn eerste minuten op het grote podium in een afgeladen Tivoli?

Vind alle weddenschappen voor deze wedstrijd op Ladbrokes.be.