Obbi Oulare keert terug naar Antwerpen in de Croky Cup

De carrière van Obbi Oulare kende een vliegende start, maar verliep niet van een leien dakje. De 27-jarige speler, die in zijn jonge jaren uitkwam voor Strombeek, FC Brussel, Anderlecht, Lille, Wasquehal, Standard en Brugge, is er nooit echt in geslaagd om zich te vestigen bij een club op topniveau. En hij is er nooit echt in geslaagd om zich te vestigen bij een club op het hoogste niveau. Of om zich op lange termijn te vestigen. Dit na al voor negen clubs in drie verschillende landen te hebben gespeeld sinds hij in 2014 zijn debuut maakte in de Pro League. In totaal heeft hij slechts 140 wedstrijden gespeeld in tien seizoenen bij de profs. Hiervan een aantal in D2, met een veel te mager totaal van 23 gescoorde doelpunten en 11 assists.

Obbi Oulare: een veelbelovende start voor zijn vertrek naar Engeland

Obbi Oulare speelt nu bij KSK Lierse-Kempenzonen in de Challenger Pro League. Hij is er ook niet in geslaagd om de goede vorm die hij bij zijn debuut bij Brugge liet zien, te bevestigen. Toen, onder Michel Preud’homme, waren zijn eerste stappen veelbelovend. De kritieken? Dithyrambisch. De verwachtingen? Enorm. Obbi Oulare maakte indruk met zijn lengte, zijn buitengewone kracht en zijn talent om doelpunten te maken. Hij maakte snel indruk. Hij ontpopte zich ook als een luxueuze aanvallende grappenmaker. Obbi speelde in zijn eerste seizoen dertig (of meer) wedstrijden in alle competities.

Hij scoorde ook 7 goals. 3 in de competitie, 2 in de Europa League en 2 in de Croky Cup. De Beker won zijn team in een knotsgekke finale tegen Anderlecht. Aan het begin van het volgende seizoen scoorde hij eind augustus een uitzonderlijk doelpunt tegen Standard. Dit voordat hij een paar dagen later koos om naar Engeland te verhuizen om de concurrentie met Diaby en vooral Vossen, die net waren gearriveerd, te vermijden. Hij koos voor een ballingschap bij Watford, dat desondanks bijna €7,5 miljoen betaalde om hem in hun Londense netten te lokken. Het mocht niet baten. De jongen mag dan pas 19 zijn, maar vergelijkingen met zijn vader zijn onvermijdelijk.

Souleymane Oulare, ook profvoetballer en voormalig international van Guinee, beleefde enkele van de mooiste momenten van zijn carrière in zijn thuisland. Eerst in Sint-Niklaas en Beveren, daarna in Waregem, waar Obbi begin januari 1996 werd geboren. Maar het was bij Genk dat hij echt schitterde. In Limburg deed zijn samenwerking met Branko Strupar, die leidde tot de Beker van België in 1998 en de kampioenstitel een jaar later, wonderen.

Meer ontgoocheling dan opwinding

Obbi Oulare is, net als Obelix, in de toverdrankpot van het Belgisch voetbal gevallen. Hij heeft van zijn kant veel kwaliteiten, maar één grote tekortkoming. Dat is zijn ongeduld. En een gebrek dat hem de rest van zijn carrière zou achtervolgen. Hij is gespierd fragiel, wat begrijpelijk is gezien zijn atletische kracht. Jarenlang zou hij blessure na blessure oplopen, in plaats van wedstrijden of doelpunten op het hoogste niveau. Ontgoocheling in plaats van opwinding.

Vandaag, net toen je dacht dat hij ooit een Rode Duivel zou worden, moet Obbi Oulare het doen met een paar optredens voor het Belgische U-21 team (7 caps, 1 goal). Zijn carrière bracht hem van Brugge naar Lierse via Watford, waar hij nooit echt een vaste waarde werd (3 wedstrijden, 51 minuten en 0 doelpunten), alsook Zulte Waregem, Willem II en Standard, waar hij nooit echt zijn geluk vond via verschillende uitleningen. In 2019 werd hij teruggekocht door Standard en twee jaar later door Barnsley. Hij werd opnieuw zonder veel succes uitgeleend aan RWDM, waar hij zijn kruisbanden scheurde en geen enkel doelpunt maakte tijdens het seizoen waarin hij terug promoveerde naar D1.

Nu hij actief is bij Lierse, heeft Obbi Oulare zijn passie voor het spel hervonden en speeltijd gevonden. Hij nam al deel aan 11 bijna volledige wedstrijden en scoorde drie doelpunten. Hieronder één tegen de jonkies van Genk in het weekend. Aanstaande woensdag, om 15.45 uur, treft hij opnieuw de Antwerpse ploeg waarvoor hij in het seizoen 2017-18 16 keer in actie kwam (met 3 doelpunten). Het zal voor hem een kans zijn om te laten zien dat hij meer is dan een ziekelijk figuur met vage ambities.

Om te wedden op deze wedstrijd, klik hier!