Der Klassiker: Dortmund vs Bayern München

Borussia Dortmund vs Bayern München of de rivaliteit tussen het Ruhrgebied en Beieren. De twee grote regio’s van Duitsland. Zaterdag om 18.30 uur is het tijd voor Der Klassiker!

Geschiedenis van Der Klassiker

De twee belangrijkste Duitse clubs zijn meer dan een eeuw oud. Bayern ontstond in 1900 en Borussia Dortmund in 1909. Toch vond de eerste ontmoeting tussen de twee teams pas plaats in 1965. Dit twee jaar na de oprichting van de Bundesliga. Bayern maakte toen eindelijk zijn entree in de grote competities en bereikte het firmament van het Duitse- en Europese voetbal. Dit zonder ooit te wankelen, behalve dan om de titel te laten glippen naar hun grote rivalen uit het Ruhrgebied.

In feite was het vanaf de jaren ’90 dat het antagonisme tussen de twee clubs zijn hoogtepunt bereikte. De twee rivalen botsten in de Champions League. Dortmund schakelde München uit in 1998 en Bayern nam wraak in de eindfase van de competitie in 2013, op Wembley. Dit na een prachtig doelpunt van Arjen Robben in de 89e minuut (2-1 eindstand). Alles begon na een back-heel van Ribery, voor de gedesillusioneerde ogen van Robert Lewandowski, die al snel het geelzwarte jack zou verruilen voor het rode.

Der Klassiker: Een transferoorlog tussen beide teams

Het duurde niet lang voordat de Poolse spits zijn stempel drukte op de Allianz Arena. Vreemd genoeg is het aantal spelers dat, net als hij, eerst zijn waarde bewees voor de ‘Muur’ voordat ze naar Beieren vertrokken de helft van het aantal dat de omgekeerde reis maakte. Dit is 7 – inclusief Torsten Frings, Mats Hummels, Mario Götze en Ivan Perisic – tegenover 14. Mats Hummel maajte eerst een enkele reis en daarna een enkele reis vanuit München. Dit terwijl Mario Götze van het BVB Stadion naar Bayern vertrok en dan terugreisde.

Der Klassiker, toch niet zo ‘klassiek’

Dit duel is slechts de afgelopen jaren bekend komen te staan als Der Klassiker. De titel zou eigenlijk moeten gaan naar de duels tussen Bayern en Werder Bremen. Dit zijn de twee clubs die het vaakst hebben gespeeld in de Bundesliga sinds de oprichting in 1963. Toch was dit in de jaren 70 en 80 niet het geval. Toen hadden Gert Müller en Karl-Heinz Rummenigge het voor het zeggen. Met 14 rozen voor de Bomber der Nation en 9 voor Kalle. In de jaren 2000 scoorde Makaay er op zijn beurt 14, maar dat is niets vergeleken met de 27 doelpunten van Robert Lewandowski (slechts één voor Dortmund en 26 in het rood).

Een botsing van sterren

Als we de mooiste doelpunten moeten kiezen, kunnen we naast Robbens Champions League-finale ook Thomas Müllers geweldige brug over doelman Robert Bürki in 2015 onthouden. In het andere kamp was het doelpunt van Paco Alcacer na een briljante pass van Witsel in november 2018 het bekijken waard (3-2 winst). Evenals het schot van Bartra in 2015-2016, dat even mooi als nutteloos was toen BVB met 1-3 verloor.

Onnodig te zeggen dat Robert Lewandowski, in de reeks doelpunten die hij heeft gemaakt in de klassieker, vaak op de manier heeft gekeken. Symbolisch, zonder twijfel, is de mooiste die hij tegen Dortmund heeft gescoord niemand zijn 200e doelpunt in de Bundesliga. Toen hij op 7 april 2019 profiteerde van een fout van Dan-Axel Zagadou om vervolgens Borussia-doelman Robert Bürki te lobben en een winnende acrobatische volley te voltooien. Die dag vernederde Bayern de tegenstander met 5-0.

Erling Haaland drukte ook zijn stempel op de klassieker door in maart 2021 twee keer te scoren voor BVB, de tweede keer na een fraaie actie van Thorgan Hazard. Eerder in het seizoen had de Noor al een mooi doelpunt gemaakt op wedstrijddag 7, met een knappe pass.

Dit keer is het de beurt aan Harry Kane voor Bayern. Kane scoorde dit seizoen al 12 keer. Bayern München staat tweede na negen speelronden, terwijl Dortmund achterblijft (9e) in een competitie die nog steeds wordt gedomineerd door Bayer Leverkusen, geleid door een zekere Victor Boniface. Met respectievelijk slechts 4 en 3 doelpunten tot nu toe zijn Brandt en Reus een schaduw van hun vroegere zelf.

Grootste flop

Zeven maanden geleden werden we ook getrakteerd op de flop van de eeuw, toen Kobel, de doelman van BVB, ongetwijfeld verrast door een windvlaag – dat is de enige verklaring voor zo’n misser – de bal vanaf zijn helft door de Fransman Kingsley Coman naar voren liet wegwerken.