Gent – Anderlecht: een hoogstaand, maar spannend treffen?

De clash tussen de Buffalo’s en de Mauves ziet er op papier misschien verleidelijk uit. Maar het zou wel eens een muizenei kunnen zijn. Als je een fan bent van goed voetbal, wil je deze zondagmiddag ongetwijfeld je schermen in de gaten houden. Gent ontvangt Anderlecht. Het op de tweede plaats staande Anderlecht gaat op bezoek bij het op de derde plaats staande Anderlecht. Met nog maar twee wedstrijden te gaan tot halverwege de competitie staat er veel op het spel in deze wedstrijd. Sommige individueel, andere meer collectief.

Gelijke tred houden met Union in het klassement

Dat is ongetwijfeld waar beide ploegen dit weekend naar streven. Met respectievelijk 27 en 26 punten zijn Anderlecht en Gent de enige ploegen die gelijke tred houden met Union (31 punten) aan het begin van het seizoen. Daarachter hebben Cercle, Genk, Antwerp en Brugge minstens tien punten achterstand op de koplopers. Een overwinning zondag zou één van de twee ploegen naar de tweede plaats laten opschuiven. Een deel van de buit zou niet al te best zijn geweest na de thuisoverwinning van Union tegen Kortrijk dit weekend.

Goede tijden in het verschiet voor Gent in de Jupiler Pro League

Van de vijf Belgische clubs die op het Europese toneel actief zijn, is Gent de meest bedreven een paar dagen na het spelen in de Conference League. De Vlaamse club heeft nog niet verloren na een Europese wedstrijd. Met 83% hebben ze de beste ratio van al onze vertegenwoordigers. Het is echter in dit soort confrontaties dat Anderlecht moet profiteren van zijn afwezigheid op het Europese podium en het beste moet halen uit zijn frisheid.

De bezoekers verwelkomen Theo Leoni terug, die vorige week geschorst was. Brian Riemer zal dus een keuze moeten maken. Thomas Delaney, die vorige week terugkeerde van een blessure, wordt niet verwacht. De laatste plaats op het middenveld van de Deen zal daarom worden ingenomen door Mats Rits en Mario Stroeykens. Gezien zijn vorm van de afgelopen weken is het moeilijk voor te stellen dat de laatste het veld zal verlaten. Het zou wel eens Rits kunnen zijn die de prijs betaalt voor zijn profiel, dat nogal lijkt op dat van Delaney.

Duel tussen vuurwerkduo’s

Vorig jaar verbaasde heel België zich over de formidabele efficiëntie van het duo Cuypers-Orban. Dit seizoen zijn ze echter wat in het slop geraakt. Met respectievelijk vier en drie doelpunten hebben de twee aanvallers moeite om het net te vinden. De Nigeriaan is de afgelopen weken zelfs zijn basisplaats kwijtgeraakt. Tegenover hen staat een veel productiever duo. Kasper Dolberg en Anders Dreyer hebben momenteel samen 15 doelpunten. Het Deense duo werkt goed samen en neemt Anderlecht vaak de wind uit de zeilen. Het lijdt geen twijfel dat er een spannende wedstrijd zal ontstaan tussen deze vier spelers.

Laatste duels dichtbij

Deze goede opstelling doet je misschien geloven dat we aanvallender voetbal zullen zien. Nou, niet altijd. Je moet tot 2019 teruggaan om een wedstrijd te vinden met meer dan twee doelpunten. Sindsdien hebben de twee clubs zes keer tegen elkaar gespeeld, waarvan een aantal doelpuntloos. Er moet worden opgemerkt dat wanneer het muntstuk naar één kant viel, het altijd Gent was. Anderlecht heeft sinds 2018 niet meer gewonnen van de Buffalo’s, dankzij een doelpunt van een zekere Sven Kums, die inmiddels is teruggekeerd naar zijn geboorteplaats.

Waarschijnlijke opstellingen

Gent: Roef, Torunarigha, Watanabe, Kandouss, Brown, De Sart, Kums, Samoise, Hong, Tissadouli, Cuypers.
Anderlecht: Schmeichel, Augustinsson, Vertonghen (?), Debast, Sardella, Delaney, Leoni, Stroeykens, Hazard, Dreyer, Dolberg.

La Gantoise – Anderlecht: onze voorspelling

Voor deze wedstrijd biedt Ladbrokes.be je de weddenschap aan Anderlecht of gelijkspel tegen een notering van 1.68.