Kasper Dolbergs renaissance bij Anderlecht

Toen Kasper Dolberg afgelopen zomer voor RSC Anderlecht tekende, was er één vraag die iedereen zich stelde. Wat doet zo’n speler in de Jupiler Pro League? Jesper Fredberg, sportief directeur van Sporting, stond aan de vooravond van zijn eerste grote coup. Eén die tot andere zou leiden en de XXL-mercato van de club zou lanceren. Maar hij profiteerde ook van de ondergang van een speler die in 2018-2019 met Ajax Amsterdam de halve finale van de Champions League bereikte voordat hij voor 20 miljoen dollar naar OGC Nice vertrok.

Kasper Dolberg, onverwacht bij Anderlechr

In 2019 wees niets erop dat Kasper Dolberg bij Anderlecht zou belanden. De Deense spits was een sensatie bij zijn debuut voor Ajax (45 goals in 119 wedstrijden). Dolberg zou een van de speerpunten worden van het ambitieuze project van INEOS in Nice. Het was een recordtransfer voor de Aiglons op dat moment. Dolberg komt Europa laten zien dat Jim Ratcliffe in de grote competitie wil spelen. “Ik wil deel uitmaken van het project dat in Nice van start gaat,” zei hij destijds. En zijn debuut was meer dan veelbelovend, met 11 doelpunten in 23 Ligue 1-wedstrijden.

Dolberg, een eeuwige hoop?

Maar net als bij Ajax, waar hij na een debuutseizoen met drie sterren (23 goals en 8 assists in alle competities op slechts 19-jarige leeftijd) op de bank belandde en geen enkel doelpunt maakte tijdens de befaamde Champions League-campagne van Ajax, bezweek Kasper Dolberg uiteindelijk onder de concurrentie. Er kwamen ook extra-sportieve zaken om de hoek kijken. In september 2020 werd er bij Kasper Dolberg ingebroken in zijn huis, terwijl hij met Denemarken in internationale dienst was.

De aanvaller van Nice raakte licht geblesseerd en had last van de COVID-19. Hij scoorde slechts 6 doelpunten in alle competities. Erger nog, in november 2021 werd diabetes type 1 bij hem geconstateerd. Hierdoor kon hij niet op zijn best spelen. Hij werd heen en weer geslingerd tussen de bank en het veld en scoorde slechts 7 doelpunten in 30 wedstrijden in 2021-2022. Deze keer was het duidelijk. Hij moest ergens anders gaan kijken. Eerst naar Sevilla, waar hij geen enkel doelpunt maakte. En daarna naar Hoffenheim (14 wedstrijden, 2 doelpunten). Steeds dezelfde problemen: Dolberg leek het plezier kwijt te zijn. Hij was al discreet van aard en bleef op zichzelf in Andalusië, waar hij niemand kon overtuigen.

Toch niet zo onverklaarbaar de transfer van Kasper Dolberg

Dus dat is het antwoord op de vraag: Hoe heeft Jesper Fredberg zo’n coup kunnen plegen? Want in dit stadium van zijn carrière, op 25-jarige leeftijd, begon Kasper Dolberg gezien te worden als een ‘eeuwige hoop’ zoals zovele anderen. De onvermijdelijke Deense connecties deden de rest en Anderlecht drong aan om de transfer door te laten gaan. “Ik ben het meest trots op zijn komst. Want zijn transfer was heel belangrijk voor de rest van de mercato,” bekende de sportief directeur van RSCA na het sluiten van de zomertransferwindow. In zekere zin opende Dolberg de deur voor Thomas Delaney, Kasper Schmeichel, Thorgan Hazard en Mats Rits.

Het dodelijke wapen van Brian Riemer

Kasper Dolberg kostte €5 miljoen – geen krankzinnig bedrag voor zo’n speler. Maar wel een hoog bedrag voor een club als Anderlecht, die zijn boekhouding goed in de gaten moet houden. En de resultaten na een paar maanden competitie zijn zeer positief. Dolberg stond al 7 keer achterin in 11 wedstrijden in de Jupiler Pro League en dat is de beste start van zijn carrière. Het is vergelijkbaar met zijn doorbraakseizoen bij Ajax Amsterdam in 2016-2017, toen hij 8 doelpunten maakte na 13 wedstrijden in de Eredivisie (en 11 in Europa).

Ja, Kasper Dolberg heeft een talent voor doelpunten maken, maar de Deen stond ook bekend als een technisch begaafde speler die in staat was om mee te doen in het spel. Niets van dat alles. De voormalige OGC Nice-man leek onhandig en niet betrokken bij het spel. Twee cruciale doelpunten in de eerste 4 wedstrijden, die hem 3 punten opleverden tegen Antwerp en Westerlo, bevrijdden de grote Deen. Het was vooral de Brusselse omgeving die hem aansprak. Dichter bij huis, omringd door zijn landgenoten, herontdekte Dolberg bijna de glimlach waar hij zo discreet over was.

En de doelpunten beginnen zich op te stapelen. Sinds 17 september scoort Kasper Dolberg altijd als hij op het veld staat. Niet spectaculair: Dolberg 2.0 is een koelbloedige killer. Maar met Thorgan Hazard die naast hem opkomt, zet de Deen de verdediging steeds meer onder druk, combineert hij en wordt hij de krachtige spil waar Brian Riemer op hoopte. Thorgan Hazard – Kasper Dolberg: twee namen die op papier niets te zoeken hebben in de Jupiler Pro League. En ze zijn er mede de oorzaak van dat deze Anderlecht-ploeg opnieuw de top ambieert.

En wat als hij dit weekend tegen Cercle Brugge opnieuw scoort? De noteringen op Dolberg scoort bij Ladbrokes.be zijn 2.75!