België – Servië: een reünie voor Mitrovic en consorten

Servië, dat voor een vriendschappelijke wedstrijd naar België gaat, heeft een aantal spelers in de gelederen die de Jupiler Pro League hebben doorlopen. Aleksandar Mitrovic is een van hen.

België en Servië: a match made in heaven

Of ze nu afkomstig zijn uit het voormalige Joegoslavië of, sinds 2006, uit deze nu onafhankelijke staat, België heeft altijd een speciale band gehad met Servische voetballers. Wie herinnert zich niet de schitterende prestaties van Zvonko Varga, Ratko Svilar, Nebosja Malbasa en Nenad Jestrovic? Of, recenter, Milan Jovanovic, Bojan Jorgacevic, Ivan Dragutinovic of zelfs Ivan Obradovic of Uros Spajic?

Tegen Servië worden de Rode Duivels woensdag herenigd met een aantal bekende gezichten uit de Jupiler Pro League. Helaas voor onze tegenstanders – en gelukkig voor België – maakt een van de bekendste onder hen, Sergej Milinkovic-Savic, geen deel uit van de opstelling van coach Dragan Stojkovic voor de trip naar Brussel. Het is duidelijk dat een knieblessure hem ervan weerhoudt om terug te keren naar het land van zijn eerste echte wapenfeiten.

De technisch begaafde- en atletische middenvelder verhuisde naar Genk in 2014-15. Toen was hij nog erg jong maar al veelbelovend. Hij speelde 24 wedstrijden voor de club (met 5 doelpunten). Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt, en hij stapte over naar Lazio voor een knappe €12 miljoen. Na 8 jaar trouwe dienst (341 wedstrijden, 69 doelpunten, 59 assists in alle competities) in de Romeinse stad, koos hij deze zomer voor een transfer. Een transfer naar de bijzonder lucratieve sirenen van Al-Hilal, in de Saoedi-Arabische competitie, voor 40 miljoen euro.

Mitrovic, de bekendste en meest effectieve

Er zijn vijf andere spelers in de Servische selectie die in onze competitie hebben gespeeld. De eerste, Vanja Milinkovic-Savic, is niemand minder dan de jongere broer van Sergej Milinkovic-Savic. Nu 26 en een vaste waarde in het eerste elftal van Torino FC. Zijn korte periode in België was veel minder opvallend. Uitgeleend aan Standard tijdens het seizoen 2019-20 als Arnaud Bodarts vervangende doelman in competitie met Jean-François Gillet. Hij speelde in slechts drie Europa League-wedstrijden, tegen Guimaraes, Frankfurt en Arsenal.

Zonder een blijvende indruk achter te laten. Ook de bekendste van deze ‘Belgen van Servische makelij’ speelt voor Al-Hilal. Aleksandar Mitrovic, zoals hij bekend staat, is nooit opgehouden de doelpuntenmachine te zijn die hij was op het veld van de Jupiler Pro League. Twee seizoenen lang, tussen 2013 en 2015, schitterde hij als topscorer van Anderlecht. Met maar liefst 44 doelpunten in 90 wedstrijden en twee rode kaarten, beide tegen Brugge. In zijn eerste seizoen won hij de titel in de Jupiler Pro League met de Brusselse ploeg en het seizoen daarop was hij topscorer van de competitie met 20 doelpunten.

Mitrovic, van België naar de Premier League

Sindsdien speelde hij voor Newcastle en Fulham, voordat hij voor 52 miljoen euro naar Saoedi-Arabië verhuisde. Maar het is vooral bij de nationale ploeg dat zijn statistieken indrukwekkend zijn. In 85 optredens voor zijn land scoorde Mitrovic maar liefst 57 doelpunten, waarbij hij elke 77 minuten effectieve speeltijd het net wist te vinden. Vandaag de dag is hij simpelweg – en veruit – de beste doelpuntenmaker van de Servische nationale ploeg. Zijn naaste rivaal, Dusan Tadic, heeft slechts 22 doelpunten op zijn naam staan.

Tot slot, voor de volledigheid, zijn er nog drie andere voormalige Belgische competitiespelers in de huidige selectie. De eerste, Strahinja Pavlovic, is een centrale verdediger die voor Salzburg speelt. Hij werd een half seizoen uitgeleend van Monaco aan Cercle Brugge in 2021, waar hij 12 wedstrijden speelde en 1 doelpunt maakte. De tweede, Filip Mladenovic, is een full-back die voor Panathinaikos speelt na in 2017-18 voor Standard te hebben gespeeld (5 wedstrijden). De derde, die ook voor dezelfde Griekse club speelt, is niemand minder dan Filip Djuricic. Hij speelde in 2016 kort bij Anderlecht (20 wedstrijden, 1 doelpunt).

Profiteer van ons WELKOMSPAKKET voor nieuwe spelers bij Ladbrokes.be door te wedden op België – Servië op woensdagavond!