Gift Orban: Is het cadeau van Gent vergiftigd?

De woordspeling is waarschijnlijk iets te gemakkelijk. Gift Orban arriveerde afgelopen winter van Stabaek in Noorwegen. Orban werd al snel een geschenk uit de hemel voor de Belgische competitie. En voor La Gantoise in het bijzonder, de club die de flair had om 3,3 miljoen euro neer te tellen voor zijn transfer. De jonge Nigeriaanse aanvaller (21) is een supergetalenteerde voetballer met snelheid en techniek en wist al snel waarnemers voor zich te winnen.

Gift Orban: past(e) perfect in het systeem van Vanhaezebrouck

Orban speelde voorin bij het team dat gecoacht werd door Hein Vanhaezebrouck. Gift Orban vond al snel zijn draai. Als perfecte aanvulling op Hugo Cuypers zorgde hij met zijn verwoestende loopacties meteen voor een ravage in de verdediging van de tegenstander. Zijn krachtige schoten ook. En dan vooral, dankzij het vertrouwen dat hij had opgebouwd, schudde hij de netten van de tegenstanders door elkaar met de regelmaat van een metronoom. Met de eetlust van een roofdier dat nooit tevreden is. In 22 wedstrijden scoorde Gift Orban 20 keer in zijn eerste halve seizoen in België. 15 keer in 16 competitiewedstrijden en 5 keer in 6 optredens in de Conference League!

Vanhaezebrouck: “Wie doordeweeks goed traint, speelt altijd”

Orban arriveerde in België met mooie statistieken (19 goals in 24 optredens voor Stabaek). Dus hij is niet onopgemerkt gebleven. Dat maakt zijn huidige inzinking des te verrassender. Afgelopen zomer kwamen verschillende buitenlandse clubs op zoek naar zijn diensten, maar het mocht niet baten. Volgens de Nederlandstalige pers waren Tottenham, Lille en Fulham bereid om een grote financiële inspanning te leveren. Ze waren zelfs bereid om €25 miljoen voor hem te betalen! De nieuwe Gentse eigenaar Sam Baro hoopte echter 5 miljoen meer te krijgen. Hij was er dan ook van overtuigd dat zijn seriedoelpuntenmaker niet mocht vertrekken. En daar wordt het lastig.

Sinds augustus (6 goals in zijn eerste 5 wedstrijden) lijkt het ‘geschenk’ van Orban vergiftigd te zijn. Zijn zelfvertrouwen? Verdampt! Zijn glimlach? Van de radar verdwenen! Al bijna drie maanden is Gift Orban niet veel meer dan een schaduw van de flamboyante speler die hij ooit was. Voor Hein Vanhaezebrouck is hij zelfs een raadsel geworden, waardoor hij regelmatig naar de bank wordt verwezen. Toen hem dit werd gevraagd, maakte de coach van de Buffalo’s geen geheim van de redenen voor deze merkwaardige keuze. “Iedereen die doordeweeks goed traint, zal altijd spelen”, legde hij uit. Maar hij scoort niet meer op de training, hij doet bepaalde simpele dingen niet meer goed. We werken er hard aan om hem weer op zijn best te krijgen. We praten veel met hem, maar hij moet begrijpen dat hij meer betrokken moet raken bij zijn werk…”.

Vijf doelen voor een kleine boost in zelfvertrouwen bij Gift Orban

De Nigeriaan mist vertrouwen en vooral consistentie en is het slachtoffer van zijn gebrek aan inzet. Hij kan zijn intrinsieke kwaliteiten niet van de ene op de andere dag zijn kwijtgeraakt. Hij heeft concurrentie van Tissoudali, die terug is van een blessure, maar ook van Fofana en zelfs Hjulsager. Gefrustreerd door deze situatie en door zijn gebrek aan aanvallende dreiging, heeft Orban de laatste tijd toch een aantal van zijn sensaties herontdekt. Hij scoorde vier doelpunten in twee wedstrijden in de Conference League tegen het IJslandse Breidablik. Hij was ook beslissend bij Charleroi, kort nadat hij inviel.

“Ik heb een moeilijke periode achter de rug. Voetbal bestaat uit ups en downs. Als ik scoor, is iedereen blij. Als ik niet scoor, regent het kritiek en speel ik minder. Maar om weer mijn beste te spelen, moet ik een aantal wedstrijden spelen en mijn zelfvertrouwen terugwinnen. Hoe kan ik dat doen door af en toe 10 of 15 minuten te spelen? Een club kan mijn carrière niet kapotmaken. Ik blijf werken. Als het hier niet lukt, lukt het ergens anders wel.”

Een transfer deze winter?

Het laatste nieuws is dat de Duitse club Frankfurt nog steeds geïnteresseerd is in zijn diensten en deze winter een bod zou kunnen doen. De speler wordt nog steeds geschat op €20 miljoen, maar heeft zeker aan waarde ingeboet. Bij Gent schatte voormalig voorzitter Ivan De Witte de marktwaarde van een andere Nigeriaan, Moses Simon, ooit op €20 miljoen, maar moest hem uiteindelijk voor slechts €3,5 miljoen naar Levante laten gaan…