Turf: 14e etappe van de Grand National du Draf op woensdag

Nog maar twee weken te gaan tot de grote finale van deze Tour de France van de dravers. De laatste 16 kwaliteitsdravers zullen, na een reis langs de vier hoeken van Frankrijk, hun laatste stop maken op een provinciale renbaan, de Rouen-Mauquenchy. Na een zeer aanvallende turfkoers op de renbaan van Nantes zal de huidige leider in de competitie, Gaspar d’Angis, niet deelnemen. Zijn trainer wil graag dat hij fris aan de finale begint. Dit aangezien er iets minder dan veertien dagen tussen de twee races zit.

Turf: Gaspar d’Angis

Hij werd nipt verslagen door Idéal du Pommeau. Maar heeft genoeg voorsprong om de uitdaging te winnen. Niet alle paarden aan de start zullen hetzelfde doel voor ogen hebben. Want sommige worden nog voorbereid op de mooie evenementen van deze wintermeeting. Dit terwijl andere er zullen zijn om te spelen voor de overwinning en hopen op een kans in de finale.

Turf: wed op Gaspar de Brion, de logische favoriet!

De protegé van Matthieu Abrivard, die de laatste twee races schitterde, lijkt zijn moraal in de provincies te hervinden. Zoals blijkt uit het feit dat hij de eerste twee Groepsraces van zijn carrière achter elkaar heeft gewonnen. Na zijn succes in Le Mans begon hij als de meest serieuze rivaal van de laatste winnaar van de Prix d’Amérique in de Grand Prix du Sud-Ouest op de renbaan van Toulouse. Die dag bevestigde Gaspar de Brion (11) dat hij een toppaard was, want Hooker Berry slaagde er nooit in om een meter op hem te winnen.

Ondanks de aanwezigheid van een aantal goede paarden vooraan, zou het een snelle race moeten worden met Galba Ringeat (3). Galba zal de trein vooraan maken. Het lange rechte stuk van Mauquenchy kan alleen maar in zijn voordeel zijn om iedereen op te pakken die heeft geprobeerd vooraan te ontsnappen. Door de afwezigheid van de leider in het GNT-klassement lijkt Gaspar de Brion wel een vogelverschrikker in dit TURF-evenement.

Podiumabities voor Sébastien Guarato

De trainer uit Orne presenteert twee van zijn paarden met legitieme podiumambities in deze voorlaatste etappe. Gezien zijn vorm is Gaspar de Brion het te kloppen paard. Maar op basis van oude waarden heeft Horace du Goutier (9) weinig te benijden. Sterker nog, dit paard, dat op topniveau te zien is geweest om Hooker Berry en Hussard du Landret uit te dagen, heeft alle kans op een podiumplaats. Na meer dan een maand afwezigheid voor zijn laatste optreden, zal deze wedstrijd hem goed gedaan hebben. Als fan van de grote sporen en het linkertouw, zal het profiel van de baan een duidelijk voordeel zijn voor dit treinpaard.

Als Horace du Goutier beter presteert, moet hij in staat zijn om de tweede plaats te pakken in deze race. Dit achter Gaspar de Brion op het hoogtepunt van zijn vorm. Sébastien Guarato zal ook Instrumentaliste (4) presenteren, een toppaard dat heeft geracet en geëindigd bij de besten van zijn generatie. Hij werd afgelopen september tweede in het Critérium des 5 ans achter Idao de Tillard. En onlangs vijfde in de Prix Marcel Laurent. Zijn entourage wil hem graag een makkelijkere race buiten Vincennes geven om zijn moreel op te vijzelen voor de grote winterraces. Deze afwachtende hengst heeft duidelijk de middelen om zich deze woensdag te onderscheiden. Met een economisch parcours zou hij niemand verbazen door de favoriet een run voor zijn geld te geven in deze TURF-competitie.

De partners hebben de juiste combinatie

Achter de drie favorieten lijkt de race erg open te zijn met toppaarden die hun moraal in de provincies zullen herstellen en anderen die in de lift zitten.

Impressionist (7), die ook op het hoogste niveau heeft geracet, zou een plaats in de kwinté kunnen opeisen met een economisch parcours. Gezien de droomdeelname is het erg moeilijk om dit paard uit te sluiten van de juiste combinatie. Élite de Jiel (12) reed de laatste tijd meerdere keren op kop. Het zal het voordeel hebben van het lange rechte stuk om zich naar voren te plaatsen. Zo kan hij een vierde of vijfde plaats opeisen. Émeraude de Bais (14) toonde aan het begin van het jaar een grote vaardigheid. Hij zal proberen zijn recente diskwalificatie goed te maken tijdens zijn comeback. Galba Ringeat (3) zal proberen zo ver mogelijk te komen in deze race, die erg snel zou kunnen zijn. Gangster du Wallon (8) zal profiteren van het lange rechte stuk om ons gerust te stellen.

Tot aanstaande woensdag om 13:55 uur om te zien wie de laatste winnaar wordt van de provinciale etappes voor de grote finale van deze Grand National du Trot. Die vindt op 3 december plaats op de Grande Piste in Parijs-Vincennes.