Waar staat Sporting Charleroi in de Lotto Super League?

Terwijl sommige teams bovenaan de Lotto Super League staan, proberen andere teams zoals Sporting Charleroi de rol van outsider te spelen. De grote teams verrassen, hun ploeg laten groeien en … waarom niet, op een dag, een belangrijkere rol spelen.

De komst van Lionel Vitrant als T1 van Lotto Super League

Op 11 mei 2022 kondigde Sporting Charleroi aan dat ze een vervanger hadden gevonden voor Aline Zeler: Lionel Vitrant. Na de jeugdploegen van Standard, Moeskroen en Sporting te hebben gecoacht, gaat de coach uit Noord-Frankrijk nu een nieuwe uitdaging aan.

Met zijn komst als T1 begint Sporting Charleroi vanaf nul met de ontwikkeling van hun vrouwenafdeling. Haar nieuwe avontuur zal beginnen met trainen. “We blijven een trainingsrol vervullen omdat we een relatief jonge ploeg hebben, dus we zullen ze blijven helpen om vooruitgang te boeken. Ter herinnering: voor de start van het seizoen 2023-2024 had geen van de speelsters enige Super League-ervaring. De meerderheid van de selectie kwam uit het Franse R1.” Dit zijn meiden die nog moeten leren.

Charleroi’s doelstelling voor het seizoen 2022-2023 was om de rol van outsider te spelen. De ploeg moest dus proberen te verrassen tegen de grote kanonnen. Ze slaagden er dat seizoen in om Genk Ladies te pakken.

Een beter seizoen 2023-2024?

Aan het begin van de tweede helft van het nieuwe seizoen is het tijd om de balans op te maken. Sporting Charleroi heeft 3 punten uit 9 wedstrijden gehaald. De Carolo’s zijn echter nog steeds op zoek naar hun eerste overwinning in de Lotto Super League.

Naast dit resultaat kunnen we de evolutie van de ploeg al bewonderen. Sporting heeft meer dan ooit de rol van outsider gespeeld. Met gelijke spelen tegen Standard (1-1) en Club YLA (0-0) zijn de spelers van Lionel Vitrant al in aanzien gegroeid.

Deze prestaties waren grotendeels te danken aan de uitstekende defensieve organisatie van het team. Tegen deze twee ploegen werden de instructies van Lionel Vitrant perfect opgevolgd. Het enige probleem was de aanval. In 9 wedstrijden heeft Charleroi slechts 6 doelpunten gemaakt. De op één na slechtste aanval in de Super League moet nog verbeteren. “Het is de afwerking die ontbreekt (…) We missen soms efficiëntie”, vertelde de Franse coach aan Eleven/DAZN.

Punten pakken tegen directe rivalen

Om door te gaan naar de volgende fase moeten de Carolo’s het nu goed doen tegen ploegen van hetzelfde niveau. Tegen Woluwe en Mechelen slaagden ze er niet in om hun goede seizoensstart verder uit te bouwen. Sterker nog, ze slaagden er niet in om één punt te pakken tegen ploegen van hetzelfde niveau.

“Het waren mentaal moeilijke weken, want we hadden op veel meer gehoopt. Vooral tegen Mechelen rekenden we erop dat dat ons weer op voorsprong zou zetten tegen twee ploegen en dat we ons opnieuw zouden focussen op onze doelstellingen.”

Lionel Vitrant is nochtans klaar voor de returnfase: “We geven niet op, dat is ons motto. We begonnen er goed uit te zien aan het begin van het seizoen. Tijdens Halloween hebben we een masker opgezet. Nu moeten we dat masker afzetten, hard werken en weer een goede show neerzetten.”

Natuurlijk zal het niet makkelijk worden voor Charleroi. Maar de ploegen bovenaan de ranglijst zullen alle reden hebben om op hun hoede te zijn voor deze ploeg in de return…