Standard wordt 125: zeven dingen die je nog niet wist over de club

Standard viert zijn 125ste verjaardag. Hier zijn zeven dingen die je nog niet wist over de club uit Luik. Een speciale verjaardag die ons de kans geeft om terug te blikken op enkele van de meest memorabele- en (vaak) vergeten momenten van de club.

Geliefd of bespot. Gevreesd of afgesnauwd. Standard Luik is een van die clubs die niemand onverschillig laat. De Luikse club staat bekend om zijn fervente supporters en heeft ook een aantal mooie namen toegevoegd aan zijn palmares. Deze successen zijn misschien wat gedateerd, maar ze doen niets af aan de historische dimensie van de club. Van het begin tot vandaag hebben we zeven feiten verzameld die vaak onbekend zijn bij het grote publiek.

Schooljongens als oprichters van Standard

In tegenstelling tot wat de logica doet vermoeden, is Standard de Liège niet het werk van ondernemers of grote families. De club zoals we die vandaag kennen, werd in feite opgericht door schoolkinderen. Een aantal leerlingen van Collège Saint-Servais die voor Liège F.A. spelen, zijn tegen de fusie met FC Luik. In plaats van de shirts met rugnummer 4 te dragen, besloten ze hun oude kleuren te behouden en een nieuwe club op te richten. In 1898 kwamen verschillende van hen samen om hun ploeg een naam te geven. Eén stem gaf de voorkeur aan Standard, een verwijzing naar een Parijse club, boven Skill. Standard FC was geboren.

Visballen uit de Ourthe

Na twee keer te zijn verhuisd, voornamelijk vanwege de bouw van het Palais des Beaux-Arts op de plek van hun stadion, belandden de Standardmen in Grivegnée. Een speciaal complex waar de kleedkamers zich op tweehonderd meter van het veld bevinden. En nog belangrijker, de rivier de Ourthe loopt direct langs het veld. Dit betekende dat de spelers in de rivier moesten duiken zodra er een bal landde. In die tijd stond een zekere Bougnet bekend om zijn kracht in de Luikse ploeg. Zijn teamgenoten huiverden zodra de bal voor zijn voeten kwam.

Een record voor een lang leven in de Pro League

De ploeg uit Sclessin promoveerde voor het eerst in 1909 en kende zijn enige terugval in 1914. Na een onderbreking na de Eerste Wereldoorlog brachten ze twee seizoenen door in de tweede divisie voordat ze in 1921 terugkeerden naar de hoogste klasse. Sindsdien hebben ze nooit de Pro League of het equivalent daarvan verlaten. Ze zijn dan ook houder van het Belgische record voor de meeste opeenvolgende seizoenen op het hoogste niveau.

Een fresco van een Luikse ster

Veel mensen die tegenwoordig naar Sclessin gaan, zien een groot fresco zonder te weten wie erop staat. Sommige niet-ingewijden denken naïef dat het Maurice Dufrasne is, ter nagedachtenis aan de voorzitter die zijn naam gaf aan het stadion. Maar dat is niet zo. Het is Roger Claesen. Hij is de op één na hoogste scorer in de clubgeschiedenis en zonder twijfel de speler die het publiek het meest naar de oevers van de Maas lokte. Aanvallend en spectaculair, nam hij deel aan een wedstrijd met zijn arm in een mitella. De voetballer werd voor een recordbedrag van 4,5 miljoen frank verkocht aan Aken en ging in ballingschap in Duitsland. Veel Luikse fans bleven de grens oversteken om hun voormalige idool te zien, die terugkeerde naar België om voor Beerschot te spelen voor hij op 41-jarige leeftijd stierf.

Een hattrick in de Pro League

Op dat moment had Standard het vertrek van hun sterspits goed verteerd. Les Rouches werden drie jaar op rij kampioen van 1969 tot 1971. Een eerste en… laatste voor de club, die destijds een einde maakte aan Andersens reeks van vijf titels.

Barcelona, Real Madrid en Standard in 1982

Hoewel ze nooit een Europese competitie hebben gewonnen, ondanks twee finales (Europa Cup Winners’ Cup in 1982 en Intertoto Cup in 1996), hebben Les Liégeois dicht bij de top van het Oude Continent gestaan. In 1982-1982 eindigden ze, mede dankzij hun goede vorm, op het podium van de UEFA-coëfficiënt. Het was een anekdotische prestatie, maar wel een die ze op gelijke hoogte bracht met Liverpool, achter Real Madrid en Barcelona.

577 optredens voor Standard Luik

Het recordaantal optredens voor een speler staat op naam van de Belg Henri Thellin. De verdediger heeft 577 keer het shirt van Standard Luik gedragen in officiële wedstrijden.