Van Moeskroen naar de Premier League, de mooie reis van Taiwo Awoniyi

Met 4 goals en 2 assists is Taiwo Awoniyi momenteel de meest bepalende speler van Nottingham Forest in de Premier League. Maar wie herinnert zich nog dat de Nigeriaanse aanvaller tussen 2017 en 2019 pas echt ontplofte in de Jupiler Pro League? En dit voornamelijk bij Moeskroen.

Niet alle voetbalcarrières zijn vaste paden naar de top. Veel spelers moeten een aantal omwegen maken voordat ze de top bereiken. Het is niet ongewoon om spelers te zien die een paar jaar eerder nog in kleine teams of zelfs competities speelden, maar nu in de schijnwerpers staan. Door hard te werken, en soms ook een flinke dosis geluk, slagen ze erin om de ladder te beklimmen.

We zouden Aleix Garcia (Girona) kunnen noemen. Die speelde voor Moeskroen voordat hij de vreugde van de selectie voor het nationale team ervoer. Maar het is het verhaal van een andere voormalige Hurlu dat we je gaan vertellen. Taiwo Awoniyi. De 26-jarige Nigeriaanse aanvaller is momenteel topscorer van Nottingham Forest in de Premier League. Voor een team dat speelt om te overleven, is dat respectabel. Maar als je bedenkt waar de speler vandaan komt om zover te komen, dwingen zijn prestaties respect af.

Awoniyi: Van Liverpool naar Moeskroen

Voor zijn doorbraak in de Premier League schitterde Taiwo Awoniyi eerst in Nigeria voordat Liverpool hem op 18-jarige leeftijd opmerkte. Vanwege problemen met zijn werkvergunning werd hij echter uitgeleend aan Frankfurt (14 wedstrijden, 1 doelpunt). En vervolgens aan NEC Nijmegen (22 wedstrijden, 3 doelpunten) in Nederland.

In 2017, nog steeds zonder werkvergunning in Engeland, werd hij voor de derde keer uitgeleend. Deze keer aan Moeskroen. De krachtige aanvaller vestigde zich snel met 10 doelpunten in zijn eerste Belgische seizoen en trok daarmee de aandacht van de topteams van het land.

De Jupiler Pro League als springplank voor Awoniyi

Aan het einde van het seizoen besloot Liverpool het contract van hun talent, dat nog steeds geen werkvergunning had en naar de Premier League op televisie moest kijken, te verlengen. Maar voor één keer was zijn nieuwe uitleenbeurt een stabiele, want hij bleef in de Jupiler Pro League en tekende een huurcontract bij La Gantoise.

Bij de Buffalo’s gaat er niets goed voor Taiwo Awoniyi. Die maakte de eerste helft van het jaar geen enkel competitiedoelpunt (2 in de beker en 1 in de Europa League). Het leek duidelijk dat Gent ging proberen om de speler van de hand te doen. En het was Moeskroen dat hun voormalige speler te hulp schoot.

Taiwo Awoniyi keerde voor 6 maanden terug naar Moeskroen, waar hij grotendeels wraak nam. De Hennuyers, die onderaan de ranglijst stonden, profiteerden van een vurige Taiwo Awoniyi om een ongelooflijke reeks van 9 wedstrijden op rij te spelen zonder nederlaag. De Nigeriaan maakte 7 doelpunten en hielp zijn team om terug te komen. In de play-offs maakte hij nog eens 4 doelpunten om zijn totaal op 11 te brengen in 16 wedstrijden.

Bundesliga

Na een succesvolle periode bij Moeskroen werd Taiwo Awoniyi naar de Bundesliga gestuurd. Naar Mainz, waar hij niet echt floreerde en slechts één keer scoorde in 12 wedstrijden. Het jaar daarop werd hij uitgeleend aan Union Berlin, waar hij in de loop van het seizoen 5 doelpunten maakte. Aan het einde van het seizoen kreeg hij eindelijk zijn werkvergunning, maar hij tekende definitief bij Berlijn. De Premier League zou moeten wachten.

Slechts één jaar. Dat was genoeg tijd voor hem om te exploderen in de Duitse competitie, met 20 doelpunten in 43 wedstrijden voor Union Berlin: 15 in de competitie, 1 in de beker en 4 op het Europese podium.

Eindelijk de Premier League

Deze keer was de speler klaar om de Premier League te ontdekken, want Nottingham Forest legde 20 miljoen neer om de Nigeriaan te lokken. De aanvaller paste zich goed aan bij de net gepromoveerde club en scoorde 10 competitiedoelpunten in zijn eerste seizoen, waarvan 6 in de laatste vier wedstrijden van het seizoen. De wielen werden in beweging gezet en het succesverhaal van dit seizoen is maar al te bekend…