Wat is er geworden van de sterren van de Union Saint-Gilloise?

Hun namen zijn Teuma, Boniface, Lynen, Van der Heyden, Adingra, Nieuwkoop en Kandouss. Ze waren allemaal belangrijke spelers bij Union Saint-Gilloise vorig seizoen. Waar zijn ze nu? Hier is een blik op de troepen…

Teddy Teuma: van Union naar de lieveling van Reims

Teddy Teuma, de emblematische aanvoerder van Union, heeft zijn droom om in Ligue 1 te spelen waargemaakt door te tekenen voor Stade Reims. En de man die al 164 wedstrijden voor de Geel-Blauwen speelde, heeft – op zijn zachtst gezegd – snel zijn draai gevonden. Nadat hij in zijn eerste twee wedstrijden inviel, begon hij tien keer, scoorde vier keer en gaf twee assists. Hij werd ook al snel een van de favoriete spelers van de fans. Net als bij Union… Na 14 wedstrijden staat Stade Reims, gecoacht door onze landgenoot Will Still, op de 5e plaats.

Victor Boniface: oogverblindend bij Leverkusen

Waar hij ook komt, de Nigeriaan verblindt iedereen. Victor werd voor 2,2 miljoen euro door Brusselse scouts naar Bodo/Glimt gehaald. De duurste transfer in de geschiedenis van de nr. 10. Boniface viel Leverkusen op tijdens de kwartfinales van de Europa League 2022-2023. Het management van St. Gallen zag zich genoodzaakt om de man die vorig seizoen zo schitterde in de Stade Marien (22 goals, 12 assists) te laten gaan.

En hoewel hij van club en land is veranderd, blijft Victor de reus zijn nieuwe fans verblijden met zijn verwoestende lendenen en haken. Hij is bijna een ster in Noordrijn-Westfalen! Victor Boniface scoorde afgelopen weekend zijn 8e doelpunt, na een onderbreking van vijf weken. Hij bezorgde Leverkusen een punt tegen Dortmund. Hij heeft ook 4 assists en 13 starts in evenveel Bundesliga-wedstrijden op zijn naam staan. Leverkusen is ongeslagen en staat momenteel bovenaan.

Senne Lynen: op zoek naar een basisplaats

Na een eerste seizoen met een kruisbandblessure heeft Senne Lynen met veel plezier het vertrek van Casper Nielsen goedgemaakt. Het was geen geringe prestatie, maar hij deed het uitstekend. Zijn uitstekende prestaties overtuigden Werder Bremen en hun coach Ole Werner uiteindelijk om 2 miljoen euro op tafel te leggen voor een transfer. Maar hoewel hij al 12 keer in actie kwam in 13 Bundesliga-wedstrijden, heeft hij slechts 4 keer in het basiselftal gestaan. Senne Lynen moet zijn draai nog vinden in een prestigieuzere competitie dan de Po League. Afgelopen zondag stond hij aan de aftrap van de wedstrijd Union Saint-Gilloise – Cercle Brugge, en hij kreeg bijval van de fans.

Simon Adingra: Unions springplank

Net als Kaoru Mitoma in het vorige seizoen, kwam Simon Adingra naar Brussel op uitleenbasis van Brighton om ervaring op te doen. De Ivoriaan, nu international, ontpopte zich al snel tot een belangrijk lid van de aanval van St. Gallen. Zijn verblijf in de hoofdstad heeft zijn vruchten afgeworpen en sinds begin oktober is hij een vaste waarde in de basis. Hij is slechts één keer uitgevallen in de laatste zeven wedstrijden! Tot nu toe heeft hij drie doelpunten gemaakt en één assist gegeven. Brighton staat 8e in de Premier League.

Siebe Van der Heyden eet zijn hart op op de bank

230 minuten voor 4 optredens. Dat is het magere record van de voormalige linksback van Mallorca in LaLiga. De Belgische verdediger was goed begonnen, want in zijn eerste drie wedstrijden op de bank verscheen hij vier keer. Maar sinds 30 september is er niets meer gebeurd. Dat is erg weinig voor de onbetwiste linksback die zoveel seizoenen in La Butte heeft doorgebracht.

Bart Nieuwkoop had heimwee

De terugkeer van de Nederlander, die nog één seizoen onder contract staat, naar Feyenoord, zijn oprichtingsclub, kwam voor iedereen als een verrassing. Hij had heimwee na twee uitstekende seizoenen op de rechterflank van RUSG. Met negen starts in 14 wedstrijden speelde Bart ook mee in drie Champions League-wedstrijden. In de Eredivisie heeft Feyenoord een respectabele achterstand van 10 punten op PSV.

Ismaël Kandouss: eenmalig vertrek naar een andere Pro League-club

Voor het grote publiek is dit misschien wel een van de meest verrassende transfers. Toch was de manier waarop de Marokkaanse verdediger zich sinds januari 2019 heeft ontwikkeld bij Union Saint-Gilloise de interesse van een club als La Gantoise meer dan waard, bij wie hij voor net geen €2 miljoen aan de slag ging. Het is de enige transfer voor een andere Belgische club. De Marokkaan heeft zich gevestigd in de verdediging, met 12 starts in 16 wedstrijden, waaronder vijf volledige optredens sinds zijn dijbeenblessure.