Xabi Alonso treedt in de voetsporen van zijn leermeester Mourinho

Na een ongelooflijke carrière als speler heeft Xabi Alonso de perfecte overstap gemaakt naar een carrière als succesvolle coach. Bij Bayer Leverkusen zorgt hij nu al voor ravage. Als je kijkt naar de geweldige carrière van Xabi Alonso als speler en de coaches met wie hij door de jaren heen heeft samengewerkt, is het geen verrassing dat de Spanjaard het zo goed doet in de Bundesliga met Bayer Leverkusen. De Spaanse strateeg, die bovenaan staat in Duitsland, verlengde afgelopen augustus zijn contract bij Bayer Leverkusen tot 2026. Er gaan echter geruchten dat hij aan het einde van het seizoen misschien naar Real Madrid verhuist.

Xabi Alonso, een voetballegende in Spanje

Xabi Alonso, een product van de jeugdopleiding van Real Sociedad, begon zijn carrière bij Eibar voordat hij doorbrak bij de Baskische club. Als verdedigende middenvelder verzamelde hij ongelooflijke statistieken. Al snel droeg hij de aanvoerdersband. Na zijn komst naar Liverpool in 2004 vestigde hij zich onder Rafael Benitez al snel als een van de beste middenvelders in het Engelse spel. In zijn eerste seizoen won hij al een prestigieuze trofee: de Champions League. Iedereen herinnert zich nog het beroemde ‘Wonder van Istanbul’. AC Milan leidde met 3-0 bij rust. De Reds kwamen terug om met 3-3 te winnen. Xabi Alonso scoorde de winnende goal vanaf de penaltystip.

Vijf jaar na zijn komst naar Liverpool kon hij de lokroep van Real Madrid niet weerstaan. Met Carlo Ancelotti aan het roer maakte hij een opmerkelijk debuut in het shirt van Real. Aan het begin van het seizoen 2010-2011 kwam Mourinho naar Madrid. Hij raakte ook in de ban van de Spanjaard, met wie hij in 2014 zijn tweede Champions League won. Hij beëindigde zijn carrière in 2017 bij Bayern München, nadat hij in augustus 2014 bij de club was gekomen.

Alonso, een echte ster bij La Roja

Naast zijn fantastische clubcarrière was Xabi Alonso een ster voor de Spaanse nationale ploeg, waarmee hij in 2003 debuteerde. Nadat hij er niet in slaagde zich te kwalificeren voor Euro 2004 en het WK 2006, hielp hij Spanje Euro 2008 te winnen. Hij maakte deel uit van het team dat twee jaar later wereldkampioen werd.

Voordat hij zijn internationale pensioen aankondigde na de routing van het WK 2014, won hij nog wel Euro 2012 met La Roja. Nadat hij in 2017 zijn spelerscarrière beëindigde, werd hij in 2019 logischerwijs coach. Hij had meteen een zeer bevredigende eerste ervaring bij Real Sociedad B. Alonso leidde die ploeg naar promotie naar de Spaanse tweede divisie.

Een coach geprezen door een leidende figuur in LaLiga

Meteen vanaf zijn debuut bij Bayer Leverkusen maakte hij naam met resultaten die hem lof opleverden. Met name van een zekere Karl-Heinz Rummenigge. “Als je ongelooflijke successen hebt geboekt als speler bij Liverpool, Real, Bayern en in het nationale team, en je bent ook een gedisciplineerde- en empathische kerel, zou het verrassend zijn om niet te slagen als coach.”

Andere voetbalgrootheden hebben de ongelooflijke kwaliteiten geprezen van de man die ongetwijfeld nog maar aan het begin staat van een grote carrière. Toen hij in de halve finale van de Europa League tegen Roma werd herenigd met zijn ‘meester’ Mourinho, wees de Spaanse strateeg al snel op de speciale band die hij altijd heeft gehad met de man die hij als zijn rolmodel beschouwt. Alonso’s succesvolle start in de Duitse Bundesliga met Bayer Leverkusen suggereert dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Geïnspireerd door al die coaches van wie hij op elk niveau het beste heeft geleerd, is hij ongetwijfeld voorbestemd voor een grote toekomst.