Liverpool vs Manchester United: waar komt de rivaliteit vandaan?

Dit weekend gonst de Premier League op het ritme van de ‘Derby van Engeland’. Maak je klaar voor de topper tussen Liverpool en Manchester United. Maar waarom is de rivaliteit zo sterk tussen deze twee reuzen van het Engelse voetbal?

De Derby van Engeland, oftewel Liverpool vs Manchester United

Als er één wedstrijd is waar fans van Liverpool en Manchester United het meest naar uitkijken, dan is het wel die tussen deze twee teams. De ‘Derby van Engeland’, zoals hij bekend staat, is een van de hevigste rivaliteiten in het Engelse voetbal. Sterker dan die tussen Liverpool en Everton enerzijds en United en City anderzijds. Maar waarom hebben deze twee clubs zo’n hekel aan elkaar?

Territorium om te veroveren

De rivaliteit tussen Liverpool en Manchester is vooral een verhaal van territorium en handel. Als dochters van de industriële revolutie maakten de twee steden in de 19e eeuw een grote ontwikkeling door. Vooral dankzij de katoenindustrie. Met zijn haven was Liverpool een van de knooppunten van deze handel, terwijl de textielfabrieken van Manchester de stad transformeerden. De stad werd al snel de wereldhoofdstad van de katoenhandel.

Maar aan het eind van de eeuw besloot Manchester een kanaal te bouwen, het Manchester Ship Canal. Dit om zich te bevrijden van de douanerechten die de haven van Liverpool oplegde. De breuk was een feit. Hoewel de twee Engelse steden veel overeenkomsten vertonen, tussen land en zee, tussen industriële bloei en verval, zijn ze niet hecht, integendeel. Tot het begin van de jaren 1970 streden Liverpool en Manchester om de belangrijkste stad in Lancashire, hun territorium.

Een ‘recente’ sportieve rivaliteit

Op het veld daarentegen is de rivaliteit vrij recent in vergelijking met de leeftijd van de clubs. De Reds werden opgericht in 1892, terwijl de Red Devils dateren uit 1878. Maar in de beginjaren was er geen sprake van rivaliteit tussen de twee clubs, die gewoon probeerden naam te maken op het Engelse toneel. Liverpool won zijn eerste titel in 1901, United in 1908.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had Liverpool 4 titels, Manchester United 2. Voor hen stonden Arsenal, Everton, Aston Villa en Sunderland, terwijl Newcastle, Sheffield Wednesday en Huddersfield ook zwaargewichten van het Engelse voetbal waren.

Na 1945 veranderde alles. Eerst kwam Manchester, dat zich in de jaren ’50 en ’60 vestigde met 5 titels en 1 Europese kampioensbeker voor clubs. Liverpool nam het toen over, verliet de tweede divisie en keerde terug naar de eerste. Het succes volgde al snel en beide clubs claimden de beste club van Engeland te zijn.

Sir Alex Ferguson

Na de successen van de jaren ’50 en ’60 viel Manchester United echter terug in de rij. Dit terwijl Liverpool echt explodeerde. De jaren ’70 en ’80 werden duidelijk gekenmerkt door het succes van de Reds, zowel in Engeland als op het Europese toneel.

Tussen 1973 en 1990 won Liverpool 11 titels, 4 keer de Europese Kampioensbeker voor Clubs, 2 UEFA Cups en 1 Europese Supercup. Manchester United kon niet anders dan jaloers zijn op het succes van zijn rivaal.

Maar de komst van één man zou alles veranderen in Manchester: Sir Alex Ferguson. Tussen 1986 en 2013 zette hij Manchester United weer op de kaart. En dit op een moment dat Liverpool een ongelooflijke inzinking doormaakte. In 2011 bezorgde hij United hun 19e titel, hun 12e met de Mancunians, en maakte hij de club de meest succesvolle van Engeland door een zeker Liverpool in te halen. In 2013 bereikte Man U met een laatste titel de symbolische mijlpaal van 20 titels.

60 jaar zonder transfer

Sindsdien is de rivaliteit tussen Liverpool en Manchester sterk gebleven en een ideale plek voor voorspellingen en sportweddenschappen in het bijzonder. En de rivaliteit heeft vele vormen aangenomen, waarvan sommige verrassend waren. Er is bijvoorbeeld al bijna 60 jaar geen directe transfer meer geweest tussen de twee clubs. De laatste speler die van de ene naar de andere club verhuisde was Phil Chisnall, in 1964 (van Man U naar Liverpool). In 211 ontmoetingen won Manchester United 82 keer, Liverpool 71 keer en speelden de twee ploegen hebben 58 keer gelijk.