PDC World Darts Championship

Van 15 december tot en met 3 januari vindt het grootste dartsevenement van het jaar plaats, de PDC World Darts Championship. Aan het einde van dit toernooi wordt de koning van het dartsseizoen gekroond. In het iconische Alexandra Palace in Londen zullen de meest extravagante kostuums te zien zijn voor een unieke competitie.

Het format

Voor de niet-ingewijden, darts wordt als volgt gespeeld: elke speler begint met 501 punten en moet als eerste de nul bereiken. Een speciale eigenschap die het spel interessanter en complexer maakt, is dat spelers moeten eindigen met een dubbel. Dus als een speler een score van 32 heeft, gaat hij voor een dubbel van 16. Als hij daarin slaagt, wint hij een dubbel. Als hij daarin slaagt, wint hij een ‘leg’, zoals we in het jargon zeggen. Je hebt drie legs nodig om een set te winnen en naarmate het toernooi vordert, moet je steeds meer sets winnen om de wedstrijd te winnen.

PDC World Darts Championship: de favorieten

De titel van wereldkampioen is de meest begeerde en daarom de moeilijkste om te winnen. De druk van de competitie kan zelfs de beste spelers van slag brengen. Vier namen springen eruit als favorieten voor de titel:

  1. Luke Humphries, de jongste en minst ervaren van de favorieten. Hij is momenteel de meest consistente speler dit seizoen. Hij is een winmachine geworden en als hij de inzet negeert, zal hij heel moeilijk te verslaan zijn;
  2. Michael Van Gerwen, ongetwijfeld de bekendste dartspeler, heeft het vermogen om zichzelf op de grote momenten te overtreffen;
  3. Michael Smith, de Engelsman, is de titelverdediger. Zijn finale van vorig jaar blijft een van de meest iconische momenten uit de dartsgeschiedenis. Hij kan echter onvoorspelbaar zijn, schommelend tussen warm en koud;
  4. Gerwyn Price, de Welshman, is niet de meest populaire speler op het circuit, maar zijn bijnaam ‘The Iceman’ zegt veel over zijn ongevoelige aard onder druk, altijd aanwezig op cruciale momenten.

Onze Belgen op de PDC World Darts Championship

Vier Belgen nemen deel aan dit toernooi: Mario Vandenbogarde, Mike De Decker, Kim Huybrechts en onze nummer 1, Dimitri Van den Bergh. Voor Mario wordt het zijn eerste optreden op het belangrijkste toernooi van het jaar. Voor Mike wordt het zijn derde optreden. Maar helaas is hij nog nooit verder gekomen dan een ronde. Er staat dus geen druk op onze twee landgenoten. Ze hebben alles te winnen en mogen dromen van een goede reeks. Kim Huybrechts, momenteel 31e op de wereldranglijst, is geen onbekende op grote toernooien, want in 2012 bereikte hij ¼ van de finale.

‘The Hurricane’ zou voor een verrassing kunnen zorgen met een goede reeks. Onze beste kans ligt natuurlijk op de schouders van Dimitri Van den Bergh. De Antwerpenaar had vorig jaar een geweldige reeks en eindigde in de top vier. Helaas is Dimitri niet in topvorm. ‘The Dreammaker’ heeft vaak problemen met het raken van dubbele winners en onze landgenoot is gevoelig voor stress op belangrijke momenten. Maar als je 15e op de wereldranglijst staat en de kans hebt om op het WK te spelen, moet je wel ambities hebben.

Onze voorspelling

De recente Grand Prix-winnaar Luke Humphries is onze favoriet (Ladbrokes 4.00). Hij heeft de twee grote toernooien voorafgaand aan het wereldkampioenschap gewonnen, de Players Championship en de Grand Slam. Om deze twee toernooien te winnen, versloeg hij de beste ter wereld met indrukwekkende gemiddelden. Je moet in goede vorm zijn als je hoopt Humphries te verslaan.