Africa Cup 2024: Belgische clubs hard getroffen

Twee jaar na de historische triomf van Senegal zal de Africa Cup of Nations vanaf 13 januari opnieuw in volle glorie plaatsvinden. Na Kameroen krijgt Ivoorkust de eer om de beste Afrikaanse teams van het moment te ontvangen. Er zijn vijf steden geselecteerd voor deze 34e editie van de Africa Cup. Bouaké, Korhogo, San-Pédro, Yamoussoukro en natuurlijk Abidjan.

CAN 2024 opent en eindigt in Abidjan

In het hart van Abidjan, in het Alassane Ouattara stadion (60.000 zitplaatsen), wordt de openingswedstrijd gespeeld, gevolgd door de finale op 11 februari. We hadden uitgebreid kunnen ingaan op de kansen op succes van de 24 deelnemende teams, die geen van allen nieuwkomers zijn. Maar zelfs als de bookmakers Senegal (5,5 tegen 1 bij Ladbrokes), Algerije en Marokko (6 tegen 1) als favorieten aanwijzen, is een verrassing niet uitgesloten. Hoe dan ook, het spektakel belooft groots te worden op deze Africa Cup 2024. Zeker gezien de constante evolutie van het Afrikaanse voetbal.

Europese clubs vrezen de Africa Cup 2024

De Africa Cup 2024 wordt midden in de winter gehouden om de hitte te vermijden. Deze zal een grote impact hebben op een aantal Europese clubs. Zowel grote als kleine. Bij elke editie is het weer hetzelfde liedje. Clubs vrezen voor hun spelers die erheen worden gestuurd. Omdat ze veel energie gaan steken in hun poging om kampioen te worden op hun continent. Omdat de kwaliteit van de velden vaak ver verwijderd is van die op het oude continent.

Daardoor kunnen blessures oplopen. En vooral, omdat ze ernstig vervormd kunnen raken als er één of zelfs meerdere spelers bij betrokken zijn. Bovendien, als je bedenkt dat de Asian Cup of Nations bijna gelijktijdig in Qatar wordt gespeeld (12/1 – 10/2), besef je de omvang van het probleem in een steeds kosmopolitischer spel. In sommige gevallen is het niet ongewoon dat bepaalde teams het aantal Afrikaanse (of Aziatische) spelers dat ze in hun kern rekruteren beperken.

De Pro League, een doorgangsland

Dit probleem speelt natuurlijk ook in België. Want de Pro League heeft altijd een ’traditie’ gehad om Afrikaanse spelers op doorreis binnen te halen. Om ze te laten proeven van de wisselvalligheden van het Europese voetbal. En dan eventueel dromen van een transfer naar een van de grote competities. Sommigen van hen, geboren in ons land of met de Belgische nationaliteit, kiezen steeds vaker voor hun land van herkomst. Dat is zeker het geval wanneer ze zien dat de deuren van de Rode Duivels gesloten zijn. Maar welke clubs zijn het meest getroffen? Op dit moment is het moeilijk om dat precies te weten. De continentale competities zitten nog niet in de winterstop. Natuurlijk hebben de coaches die betrokken zijn bij de Africa Cup of Nations hun shortlist nog niet ingediend.

Gent, Standard en Genk het zwaarst getroffen?

We kunnen echter verwachten dat verschillende clubs uit de Jupiler Pro League, en niet de minste, getroffen zullen worden. Anderlecht, Brugge, Genk, Standard, Gent, Charleroi, Antwerpen en Union Saint-Gilloise zouden allemaal in verschillende mate getroffen kunnen worden. Alleen Westerlo en Cercle hebben geen potentiële Afrikaanse internationals in hun gelederen. Met de hervatting van de Pro League op 19 januari (en de Croky Cup vanaf 16/1!), zullen onze belangrijkste clubs deze opvallende afwezigen moeten opvangen.

Op papier zou Gent het hardst getroffen kunnen worden, met acht potentiële vertrekkers, waaronder zes voor de African Cup of Nations (Torunarigha, Kandouss, Nurio, Fadiga, Orban, Tissoudali) en twee voor de Asian Cup (Watanabe, Hong). Standard volgt met 7 potentiële spelers (Balikwisha, Bokadi, Djenepo, Sowah, Kanga alsook O’Neill en Kawabe). Dan Genk met 6 potentiële starters (Kayembe, El Ouahdi, Ouattara, El Khanouss, Fadera, Paintsil). Bij de Brusselse clubs zou Union een grote kwalitatieve impact kunnen hebben als het fenomeen Amoura wordt geselecteerd bij Algerije, samen met Lazare, Sadiki en Kabangu (+ Machida in Azië). Anderlecht zou tot drie spelers naar Ivoorkust kunnen sturen: de Senegalees N’Diaye, de Ghanese Ashimeru en de Guinese Diawara, die vaker reservespelers zijn dan vaste waarden in het eerste elftal. Wat Brugge en Antwerp betreft, zij kunnen respectievelijk slechts twee en één speler verliezen: Odoi en Onyedika voor Club, en Ejuke voor de Great Old…