Exclusief interview met Ryad Merhy: Yoka, MMA en zijn ambities

Een paar dagen na zijn geweldige overwinning tegen Tony Yoka bezocht Ryad Merhy de Ladbrokes-studio voor een exclusief interview met ons team. De Belgische bokser vertelde ons alles over zijn gevecht en zijn toekomsambities.

Welke strategie heb je gebruikt om Tony Yoka te verslaan?

De strategie als je tegen een grote man bokst, is om aan te vallen en zo weinig mogelijk ruimte over te laten. Omdat hij anders zijn lengte en reikwijdte gebruikt. Ik zou klein gaan en proberen in zijn guard te komen. En tijdens het sparren voor het gevecht trainde ik met tegenstanders met dezelfde lichaamsbouw als Yoka. Dat hielp me om de afstand met een grote vechter onder de knie te krijgen.

Was een knock-out mogelijk geweest?

Het zou mooi zijn geweest, vooral in de 4e ronde toen ik domineerde. Maar ik kon het niet afmaken. Daarnaast is Yoka een zeer solide vechter. Hij bokste tegen een Bakole die 120 kilo weegt en ook groot is. Hij gooide een paar briesblokken naar hem, maar hij hield stand. Yoka kan met zijn stoten omgaan, dus het zou moeilijk zijn geweest om hem knock-out te slaan.

Hoe ging het gevecht?

Ik had niet verwacht hoe het gevecht eruit zou zien. Als ik aan het vechten ben, ben ik zo geconcentreerd dat ik achteraf video’s van het gevecht moet bekijken om te zien of ik goed heb gebokst of niet. Aan het einde dacht ik dat ik niet genoeg had gegeven. Maar nadat ik de video’s opnieuw heb bekeken, denk ik dat ik behoorlijk actief was.

Hoe voelde je je toen de uitslag bekend werd gemaakt?

Onze basisstrategie was om hem te laten twijfelen, het gevecht in te gaan, het gevecht af te maken en niet te veel zware klappen te incasseren. En proberen hem knock-out te slaan. We wisten dat als we doorgingen met de uitslag, we niet zeker wisten of we zouden winnen. Ik was verrast toen het bekend werd gemaakt, want we hadden niet verwacht dat we zouden winnen.

Bovendien, als je thuis bokst, ben je vaak in het voordeel wat betreft de scheidsrechter. Dus we waren verrast dat we wonnen.

Dus Ryad Merhy heeft geen toekomst in het Zwaargewicht?

Zwaargewicht was echt een bonusgevecht. Het was een high-profile gevecht, een grote showcase. Dus ik ben niet van plan om verder te gaan in de zwaargewichtdivisie. Tenzij ik een ander groot gevecht aangeboden krijg. Mijn toekomst ligt bij de Bridgers (Bruggewicht – 90 tot 100 kg).

Wat is je huidige doel?

Wereldkampioen Bridgerweight worden. Dat is wat ik altijd heb gezegd.

Was je overwinning tegen Yoka de beste uit je carrière?

Het is een van de mooiste overwinningen, ja.

Ben je geïnteresseerd in MMA?

Allereerst doe ik wat ik moet doen in het boksen. In de toekomst zullen we zien of ik nog steeds zin heb om te boksen. Ik sluit het niet uit. Het kan gewoon voor de lol zijn, maar niet in competitieverband.

Voelde je de steun van het Belgische publiek tijdens het gevecht?

Ik weet niet hoeveel het er waren, maar ik heb ze gehoord. Mijn familie en vrienden waren erbij. Je kon in de zaal horen dat de Belgische clan erg aanwezig was.