Saudi Pro League: tussentijdse update

De sterrenregen is deze zomer over de Saudi Pro League gevallen. Het was al in 2022 begonnen met de komst van Cristiano Ronaldo. Dit heeft de competitie in staat gesteld om de lat hoger te leggen. Maar niet alle clubs zitten in hetzelfde schuitje. Het is dus niet ongewoon om hoge scores te zien.

Saudi Pro League: De spitsen eisen de aandacht op

En ja, het zijn de spitsen die de aandacht opeisen. En hoewel CR7 de meest productieve is met 15 doelpunten in 14 wedstrijden, is hij niet de meest beslissende. Zijn club Al Nassr staat slechts tweede in het klassement, op ruime afstand van de leiders.

En wat te denken van het op de derde plaats staande Al Ahli. Ondanks een groot aantal sterren (Riyad Mahrez, Allan Saint-Maximin, Firmino, Kessié en Gabri Veiga) staat het team al 13 punten achter op Al Taawoun, dat veel minder sterren heeft.

Belgische bekenden aan de leiding in de Saudi Pro League

Mitrovic bovenaan in de Saudi Pro League

Al Hilal staat nu bovenaan na 16 speelronden, zeven punten los van Al Nassr. En het is een oude bekende van de Belgische competitie, de Serviër Aleksandar Mitrovic, die voor opschudding zorgt sinds zijn aankomst bij de club uit de hoofdstad Riyad.

De voormalige speler van Anderlecht, die in de zomer overkwam van Fulham, heeft een doelpunt per wedstrijd gemaakt (14 in 14 wedstrijden). Op 29-jarige leeftijd lijkt ‘Mitrogoal’ bijna een kind tussen de sterren van ver in de dertig die het einde van hun carrière komen inlossen.

Dat Al Hilal aan de leiding gaat, is niet verwonderlijk. Zij zijn zeker het best uitgebalanceerde team, met spelers van grote kwaliteit die niet per se sterren waren. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat een zekere Neymar afgelopen augustus een contract van 100 miljoen dollar tekende bij de club die wordt gecoacht door de Portugees Jorge Jesus. Nu kunnen we meer dan ooit spreken van geld dat over de balk is gegooid met de Braziliaan.

De Braziliaan, een zeldzame starter, is sinds 17 oktober geblesseerd en wil nu al graag vertrekken uit Saoedi-Arabië. Onlangs deed hij een oproep aan zijn oude club Santos. Maar het lijkt erop dat de bal niet aan het rollen is voor de voormalige diva van PSG. Een journalist van ESPN Brazilië zei op 14 december: “Neymar heeft Santos nu meer nodig dan de club hem. En we zullen niet ingaan op de details van de andere, even vernietigende uitspraken.

Koulibaly

Naast Mitrovic zijn er nog meer Belgen die de WK 2022-clubfinalisten in vervoering brengen. De Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly en aanvallende middenvelder Sergej Milinković-Savić (ex-Genk) maken al deel uit van het meubilair.

Laatstgenoemde heeft al vijf rozen op zijn hoofd en is daarmee de derde topscorer van het team, na de Braziliaan Malcolm. Achter hem doet de Marokkaanse doelman Bono nog steeds zijn werk perfect tussen de sticks. En Bono is net uitgeroepen tot Afrikaans doelman van het jaar.

Ngolo Kanté, die onlangs eigenaar werd van Virton, heeft een middelmatig seizoen gehad bij Al Ittihad (6e) door een aantal fysieke problemen. Op de Wereldbeker voor clubs scoorde hij echter een prachtige volley tegen Auckland. Zijn teamgenoot Karim Benzema maakte ook een doelpunt in die wedstrijd. De Franse centrumspits heeft momenteel 9 competitiedoelpunten op zijn naam staan.

De winter lijkt een hete winter te worden op de transfermarkt

In een competitie als de Saudi Pro League, waar geld geen rol speelt, belooft de wintermercato natuurlijk heet te worden. En dan hebben we het nog niet eens over de meer dan waarschijnlijke aanwijzing van het land als gastheer van het WK 2034, wat een verdere impuls zou moeten geven aan een competitie die een paar jaar geleden nog exotisch was.

De Saoedi’s dromen ervan om Mohammed Salah binnen te halen, maar de Liverpool-ster had de sirenen afgelopen zomer al weten te weerstaan. Toen werd er 170 miljoen dollar op tafel gelegd. Als het op de komst van sterren aankomt, is de Premier League natuurlijk the place to be.

Tottenham en Manchester United zullen in januari waarschijnlijk worden betreurd. De namen van Heung-Min Son en Richarlison aan de ene kant en Jadon Sancho en Raphael Varane aan de andere kant worden rondgebazuind.

Dat is natuurlijk niet alles, en tussen de spelers die zijn benaderd en degenen die zullen tekenen voor een mooie cheque, kunnen we verwachten dat er een heleboel namen komen en gaan. We hebben Kevin De Bruyne, Luka Modric en Bruno Fernandes al gehad. Onlangs werd ook bekend dat Lewandowski op weg is naar de Perzische Golf. De 35-jarige Poolse spits staat tot 2026 onder contract bij Barça. Zijn huidige waarde wordt geschat op €30 miljoen.

Wist je dat je bij Ladbrokes.be kunt wedden op de Saudi Pro League? Bekijk de markten hier!