Belgische clubs in Europa: Liverpool-stunt houdt Union in Europa

Op 14 december werd de groepsfase van de Europacups afgesloten. Hoe verging het de Belgische teams? Union, AA Gent en Club Brugge zijn onze laatste vertegenwoordigers in de winter van 2024.

Champions League: Antwerp stopt hier

Voor de laatste speeldag wist Antwerp al dat ze de Europese winter niet zouden halen. Toch zorgden de Great Old voor een waardige exit door FC Barcelona te verslaan. De wedstrijd eindigde in vuurwerk, waarbij Antwerp in de laatste minuten de overwinning greep. Dit succes vergrootte de financiële meevaller voor de nummer 1, die het Europese podium verlaat met meer dan €21 miljoen. Een eerste overwinning op het Europese podium voor van Bommel.

Europa League: Union levert een prestatie

Union Saint-Gilloise heeft Liverpool met 2-1 verslagen. “Ons doel was om na het nieuwe jaar op het Europese podium te blijven spelen. Missie volbracht,” zei coach Alexander Blessin. Deze overwinning betekent dat de Union kan deelnemen aan de Conference League play-offs in februari 2024, met de ambitie om de laatste 16 te bereiken.

Het valt nog af te wachten welk team ze aanstaande maandag bij de loting zullen krijgen, aangezien ze het beste willen halen uit hun huidige financiële meevaller van bijna €7 miljoen.

Conference League: Gent door naar de play-offs

Gent, dat strijdt om de eerste plaats, leed zijn enige nederlaag op het slechtst mogelijke moment. Ze gaan door naar de play-offs in februari 2024 om de laatste 16 van de Conference League te bereiken. Ze willen voortbouwen op de €7,23 miljoen die ze al verdiend hebben.

Club Brugge: al door naar de laatste 16

Brugge eindigde als beste van zijn groep en verzekerde zich zo van een plaats bij de laatste 16. Met €8,5 miljoen heeft het na Antwerp de grootste balans.

Genk: de Europese weg eindigt hier

Racing Genk nam donderdagavond afscheid van de Europacup ondanks de overwinning tegen het Servische team van Cucaricki. Met een kleine €6 miljoen op zak zijn de Europese ambities uitgesteld tot volgend seizoen.

Coëfficiënt: België zesde

De coëfficiënt van België is 11,600 punten na de groepsfase, waardoor ze op de 6e plaats staan achter Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië. Over de laatste 5 seizoenen blijft België achtste.