Ladbrokes voetbal: Napoli, te veel vragen voor een kampioen

Na het winnen van de Serie A titel vorig seizoen, is Napoli aan het spartelen. Ladbrokes voetbal kijkt naar de problemen van de Napolitaanse ploeg dit seizoen.

Italië, een echt voetballand

In Italië houdt de passie voor calcio nooit op. Bij Napoli is die passie zelfs veranderd in pure waanzin. En dat is zeker het geval sinds Diego Maradona er zijn beste uur beleefde. Eind jaren ’80 maakte de Argentijn de hele stad gek. Als een levende God in Campanië won El Pibe de Oro de eerste twee titels van Napoli Calcio. Eerst in 1987 en daarna in 1990. Hij hielp zijn club ook aan de UEFA Cup.

Vorig seizoen keerde Napoli terug naar de top van het Italiaanse voetbal. Na 33 jaar wachten, de lengte van het leven van Christus. Napoli werd voor de 3e keer in hun geschiedenis kampioen en bood zijn supporters een blauwe droom. Een grote droom, uitvergroot door de XXL-prestaties van een speels- en gedurfd team. Een efficiënt- en spectaculair team.

Napoli vernederd in de beker, onzichtbaar in de Serie A

Sindsdien is de blauwe hemel donkerder geworden. De afgelopen maanden zijn de vragen rond de afgezette kampioen alleen maar toegenomen. Napoli boekt geen vooruitgang meer. Onlangs werden ze uitgeschakeld – of beter gezegd vernederd – door Frosinone in de Italiaanse beker (0-4). Het was een tegenslag die nog significanter werd door het feit dat Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis in 2019 zei dat “Frosinone geen plaats heeft in Calcio”. Bovendien had zijn club niet zo’n zware nederlaag geleden in de beker sinds het verlies tegen Lazio in 1958.

In de competitie is Napoli achtergebleven. Ze staan nu 5e met 14 punten achterstand op Inter en reizen zaterdag af naar AS Roma voor een ingewikkelde Serie A-wedstrijd. Ze moeten volhouden als ze hun plaats in de Champions League van volgend seizoen willen behouden. In deze competitie staan ze nog steeds bij de laatste acht. Aan het eind van de winter staan ze tegenover Barcelona met de ietwat utopische hoop om hun seizoen te ‘redden’.

Versterkingen die niet echt versterkingen zijn

Maar wat gaat er echt mis? In werkelijkheid bevindt Napoli zich momenteel om een aantal redenen in moeilijk vaarwater. Natuurlijk hebben ze een essentiële verdedigende spil verloren. De Zuid-Koreaan Min-jae Kim, die voor €50 miljoen naar Bayern München vertrok, is niet effectief vervangen. De jonge Braziliaan Natan (22), die vijf keer minder kostte dan Bragantina, komt maar langzaam tot bloei. Ook de andere grote versterkingen (Lindström, Raspadori en Simeone) hebben geen indruk gemaakt.

Ladbrokes voetbal: moeilijk om Spalletti te vergeten

In de ogen van veel waarnemers ligt het grootste probleem echter in de keuze van de coach. Of beter gezegd, coaches. Vorig seizoen zette Luciano Spalletti een geolied systeem op. Het was spectaculair en effectief tegelijk. Het stelde Napoli Calcio in staat om de competitie met kop en schouders te domineren. En 16 punten los te eindigen van Lazio! Spalletti was zich ervan bewust dat deze ‘masterclass’ moeilijk te herhalen zou zijn en besloot een jaar vrij te nemen. Gewoon om even weg te zijn van de druk. En om uiteindelijk pas drie maanden na het einde van het kampioenschap weer beschikbaar te zijn voor de Italiaanse nationale ploeg. In de tussentijd moest Napoli-voorzitter Aurelio De Laurentiis op zoek naar een waardige opvolger. Na een twintigtal verschillende opties te hebben onderzocht, dacht hij hem gevonden te hebben in de persoon van Rudi Garcia. Maar het experiment bleek een mislukking.

Garcia vervreemdde de ploeg, Mazzarri arriveerde

Vanaf het moment dat hij arriveerde, probeerde de Fransman zijn eigen stijl op te leggen door niet voort te bouwen op de prestaties van zijn voorganger. Arrogant genoeg vervreemdde hij ook een deel van de selectie. Victor Osihmen uit Nigeria, onlangs verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar, en Kvisha Kvaratshkhelia uit Georgië, de andere ster van de selectie, hebben geen geheim gemaakt van hun ergernis. In combinatie met de slechte resultaten dwong de ongezonde sfeer De Laurentiis om Garcia in november te ontslaan.

Sindsdien heeft Walter Mazzarri de leiding overgenomen na een succesvolle eerste periode tussen 2009 en 2013. Maar hoewel er af en toe verbeteringen zijn, mist het team nog steeds consistentie.Tot slot is het de moeite waard om te vermelden dat ze niet langer angst aanjagen in hun eigen achtertuin. In het Stadio Diego Maradona heeft Napoli slechts 3 keer gewonnen en al 4 keer verloren (Lazio, Fiorentina, Empoli en Inter) en 1 keer gelijkgespeeld (AC Milan). Niet veel. Veel te weinig.

Volg al het Ladbrokes voetbalnieuws op onze blog en beleef de spanning van de wedstrijden bij Ladbrokes.be!