Everton: De Toffees hebben hun laatste woord nog niet gezegd

Na tien punten aftrek in de Premier League, hebben de Toffees zich opvallend goed hersteld met vier overwinningen op rij. Everton heeft echter een moeilijke week achter de rug in aanloop naar het bezoek aan Manchester City op woensdag.

De straf voor Everton

Allereerst een beetje achtergrond… Half november legde de Premier League Everton een boete van tien punten op wegens het overtreden van de FFP-regels. De onafhankelijke commissie stelde vast dat de berekeningen van Everton hadden geleid tot een geschat verlies van 142 miljoen euro. En dit terwijl de toegestane drempel 120 miljoen euro is. Nooit eerder werd een club in de Premier League zo zwaar gestraft. In het seizoen 1996-1997 werd Blackburn drie punten ontnomen en Portsmouth werd in 2010 met negen punten bestraft.

Een buitenproportionele straf voor Everton

The Toffees lieten in een verklaring snel weten teleurgesteld te zijn. Ze spraken van een totaal onevenredige sportieve sanctie. En ze zullen in beroep gaan tegen deze beslissing. Everton zal ook de beslissingen in andere zaken met betrekking tot de regels van de Premier League over winst en duurzaamheid nauwlettend in de gaten houden.

Zonder al te veel te zeggen, verwijzen de Toffees naar niet minder dan 115 aanklachten wegens overtredingen tegen hun tegenstander Manchester City. Nadat Everton vorig seizoen ternauwernood degradatie wist te voorkomen, heeft het nu het verlies van tien punten moeten verwerken, waardoor het op de voorlaatste plaats eindigde in de competitie. De ploeg van Sean Dyche is in vier wedstrijden van vier naar 16 punten gegaan en haalt nu opgelucht adem.

Onana en zijn team reageerden op het veld

The Toffees hadden hun hoofd kunnen laten zakken en volledig ten onder kunnen gaan. In plaats daarvan was het een team dat uitzinnig van woede reageerde. Gesteund door hun formidabele supporters begon Everton met een 0-1 overwinning op Nottingham Forest, voordat ze Newcastle met 3-0 versloegen. Deze twee overwinningen werden gevolgd door nog twee overwinningen: 2-0 tegen Chelsea en 2-0 tegen het Burnley van Kompany. Wat volgde was minder plezierig, met een penalty-nederlaag tegen Fulham in de kwartfinale van de Engelse League Cup. De nederlaag was des te wreder omdat Amadou Onana de kans had om de Toffees door te sturen, maar hij verzuimde zijn strafschop om te zetten en Fulham won uiteindelijk.

Een moeilijkere week in de Premier League voor de Toffees

Hun uitschakeling in de Engelse League Cup heeft zijn sporen nagelaten. Everton speelde met 1-1 gelijk tegen Crystal Palace en verloor afgelopen weekend met 2-1 bij Tottenham. De ene trip na de andere naar Londen is nooit meer hetzelfde. Ondanks een goed optreden konden de Toffees een nederlaag niet voorkomen.

Onana en zijn team deden het echter beter op hun recente reizen naar de Engelse hoofdstad, met overwinningen op Brentford, West Ham en Crystal Palace sinds het begin van het seizoen. De mannen van Sean Dyche verdienden duidelijk beter bij Tottenham, maar de twee tegendoelpunten in de eerste helft wogen zwaar.

Andre Gomes’ terugkeer kan Everton nieuw leven inblazen

Met een afgekeurd doelpunt door de VAR en een schot op de lat in blessuretijd waren de Toffees niet gezegend met succes in hun laatste wedstrijd. Het goede nieuws was echter de terugkeer van Andre Gomes na een afwezigheid van 17 maanden. De Portugees vierde zijn terugkeer in de Premier League met een doelpunt en een optreden dat Sean Dyche ongetwijfeld zal hebben gerustgesteld.

De manager van Everton analyseerde al snel de statistieken van een wedstrijd die in het voordeel van zijn ploeg verliep. Als je bedenkt dat Everton negen schoten op doel had in de eerste helft vergeleken met Tottenhams vijf, en dat het 2-0 stond bij de rust, is er echt reden voor hoop. De frustratie van de Toffees zou ze moeten helpen om snel terug te komen. Aanstaande woensdag tegen Manchester City hebben Onana en zijn teamgenoten niets te verliezen. En we rekenen op een nipte overwinning…