Rode Duivels: Wat geleerd? Onana is de baas!

Door Azerbeidzjan en Estland te verslaan, heeft België maximale punten gepakt voor kwalificatie voor Euro 2024. De Belgen zijn nu zelfs nog maar één punt verwijderd van hun ticket voor het EK. Laten we eens kijken naar de Rode Duivels die opvielen in deze twee wedstrijden.

De verdediging van de Rode Duivels

In doel liet Koen Casteels zien dat hij kon invallen als Courtois afwezig was. Maar hij is duidelijk niet op het niveau van de keeper van Real Madrid. Casteels maakte een paar mooie reddingen tegen Azerbeidzjan, maar liet ons een paar keer schrikken tegen Estland.

De verdedigers waren geruststellender, vooral veteraan Jan Vertonghen, die scoorde om zijn 150e cap te vieren tegen Estland. Op links maakte Arthur Theate ons trots. De verdediger van Rennes was waardevol als altijd met zijn snelheid en accurate passing. Maar zijn enthousiasme overheerste hem soms. Op de rechterflank van België was Timothy Castagne heel constant. Hij liet zich niet veel passeren en droeg aanvallend bij wanneer dat nodig was.

Wout Faes was de meest teleurstellende verdediger, hoewel hij niet slecht was. De Leicester-verdediger was soms onnauwkeurig in de opbouw en werd bij de enige kans van Estland onderuit gehaald, maar de lat redde hem.

Rode Duivels: Middenveld

Als er één speler is die tijdens deze interlandperiode heeft geschitterd en gescoord, dan is het Amadou Onana wel. De middenvelder van Everton schitterde op het middenveld van de Rode Duivels. Hij was onpasseerbaar bij het herstel en was ook de eerste die de aanvallen van zijn team op gang bracht. Hij verdiende bijna een doelpunt als bekroning van twee geweldige prestaties. Onana is een van de nieuwe leiders van het team.

En dan is er nog het raadsel dat Youri Tielemans is. De Rode Duivel werd deze zomer getransfereerd naar Aston Villa. Hij was vast van plan om zich te vestigen als een starter in zijn nieuwe team. Maar daar is niets van terecht gekomen. Youri moest het doen met restjes speeltijd. Domenico Tedesco besloot hem echter op te roepen voor deze wedstrijd en liet hem starten tegen Azerbeidzjan. Maar zoals zo vaak bij de nationale ploeg was Tielemans niet opgewassen tegen zijn taak.

Onnauwkeurig, uit zijn ritme en uit positie, stelde de voormalige lieveling van Anderlecht teleur. In tegenstelling tot Orel Mangala, die een veel betere prestatie neerzette tegen Estland, met een assist erbij. De middenvelder van Nottingham Forest kan Tielemans voorblijven in de pikorde als hij goed blijft presteren in het centrum naast Onana.

Aanval

Yannick Carrasco is een vaste waarde sinds de komst van de nieuwe coach en heeft niet briljant of slecht gespeeld. Maar zijn statistieken spreken voor zich: een (lucky) goal tegen Azerbeidzjan en een assist tegen Estland. Leandro Trossard van zijn kant had een geweldige kaart om te spelen, want hij wordt vaak gedegradeerd tot een rol als invaller. De aanvallende middenvelder van Arsenal greep zijn kans met een fraaie winner tegen Estland. Hij zou wel eens aanspraak kunnen maken op een basisplaats voorin, maar er is genoeg concurrentie.

En de beste voor het laatst: Romelu Lukaku en Jeremy Doku. De eerste scoorde een brace (en een assist) en liet opnieuw zien hoe belangrijk hij is voor de Belgische aanval. Naast zijn twee doelpunten speelde hij zijn centrale rol perfect.

Manchester City’s nieuwe aanwinst Jeremy Doku liet zien waarom Pep Guardiola hem naar het Etihad haalde. Doku was echt niet te stoppen en rondde zijn optreden af met een assist. Gelukkig maar, want hij moet zijn afwerking nog verbeteren.

Tot slot liet Charles de Ketelaere zien dat hij weer in vorm is sinds zijn transfer naar Atalanta met een prachtig doelpunt. De voormalige Bruggeling versloeg zijn verdediger met een prachtige dubbele touch en maakte het af vanuit een moeilijke hoek.