Africa Cup: wie zijn de favorieten en outsiders voor de Africa Cup?

De 34e editie van de Africa Cup of Nations gaat op 13 januari 2024 van start in Ivoorkust. De finale wordt gehouden in Abidjan op 11 februari. Officieel heet deze Africa Cup 2023, maar hij is verplaatst naar januari 2024 vanwege de moeilijke weersomstandigheden in Ivoorkust in deze tijd van het jaar.

Africa Cup 2024

Vierentwintig teams, de beste van Afrika, zullen deelnemen aan de ACN 2024. Zoals wel vaker het geval is, zal de Jupiler Pro League sterk vertegenwoordigd zijn. Gastland Ivoorkust is natuurlijk een van de favorieten, maar het zal nog een hele klus worden om de eerste titel sinds 2015 in de wacht te slepen. Senegal, de titelverdediger, zal erop gebrand zijn om zijn trofee te verdedigen. Algerije, dat erg teleurgestellend was in 2021, wil weer in de schijnwerpers staan. Egypte, het meest succesvolle land, kan rekenen op zijn ster Mohamed Salah. En vooral Marokko, dat 4e werd op het laatste WK, is erop gebrand om te pronken met zijn nieuwe status als Afrika’s nummer 1…

De groepen van de Africa Cup of Nations

Groep A: Ivoorkust / Guinee-Bissau / Nigeria / Equatoriaal-Guinea

Traditiegetrouw is het gastland ingedeeld in Groep A. Ivoorkust opent het toernooi op 13 januari tegen Guinee-Bissau in het Stade Alassane Ouattara in Abidjan. De Olifanten hebben de Cup sinds 2015 niet meer gewonnen. Ze werden in 2019 zelfs bij de laatste acht uitgeschakeld. Ivoorkust, lange tijd de meest getalenteerde natie op het Afrikaanse continent, zit sinds de generatie van Didier Drogba, Gervinho en Yaya Touré in een dip. De ster van de Elephants is zeker Nicolas Pepe, wiens periode bij Arsenal geen indruk heeft gemaakt. Maar in de Jupiler Pro League houden we de prestaties van Lazare Amani (Union Saint-Gilloise) en zijn ex-ploeggenoot Simon Adingra (Brighton) nauwlettend in de gaten!

Ivoorkust zal echter geen ruimte hebben voor fouten in deze zware groep. Zoals gewoonlijk beschikken de Super Eagles over een aanvalsafdeling waar veel grote landen ter wereld van zouden dromen. Ex-Unionspeler Victor Boniface en ex-Carolo Victor Osimhen zijn de sterren om in de gaten te houden, met een gezamenlijke waarde van €150 miljoen. Maar Umar Sadiq, Ademola Lookman en Kelechi Iheanacho maken een voorwaartse lijn compleet die zelfs de luxe heeft om het zonder Gift Orban (La Gantoise) of Paul Onuachu (ex-Genk) te doen! Tussen deze twee Afrikaanse reuzen zullen Zinho Gano’s Guinee-Bissau (Zulte Waregem) en Equatoriaal-Guinea het goed willen doen…

Groep B: Egypte / Ghana / Kaapverdië / Mozambique

Nog een vrij lastige groep, met twee teams die traditioneel tot de favorieten behoren. Egypte, finalist in 2021, heeft het toernooi sinds 2010 niet meer gewonnen. Een eeuwigheid voor de meest succesvolle natie van het continent. De farao’s rekenen natuurlijk op Mohamed Salah, misschien wel de grootste ster van de competitie. Maar hun team, dat voor het grootste deel uit spelers van eigen bodem bestaat, zal vooral moeten uitblinken in consistentie.

Ghana, aan de andere kant, heeft meer spelers uit Europa. Onder hen zijn Majeed Ashimeru (Anderlecht), Denis Odoi (Brugge) en Joseph Paintsil (Genk). Na indruk te hebben gemaakt op het WK van 2022 zijn de Black Stars misschien wel de meest geloofwaardige outsiders op de Africa Cup of Nations. Mohammed Kudus (West Ham), de gebroeders Ayew en voormalig Spaans international Iñaki Williams zijn de spelers om in de gaten te houden. Maar wees op je hoede: Mozambique mag dan een ‘klein land’ zijn dat zijn rentree maakt na 14 jaar zonder een finaleplaats, terwijl Kaapverdië een aantal spelers heeft met Europese ervaring.

Groep C: Senegal / Kameroen / Guinee / Gambia

Titelverdediger Senegal begint zijn competitie op 15 januari. De stercapaciteit van de Leeuwen van Teranga is immens. Sadio Mané, de aanvoerder van Senegal, zal erop gebrand zijn om zijn team helemaal naar de titel te leiden. Het valt nog te bezien of het contracteren van Mané, Edouard Mendy en Kalidou Koulibaly (ex-Genk) in Saoedi-Arabië een impact heeft gehad op hun competitiviteit. Chelsea-aanvaller Nicolas Jackson, die wacht op zijn eerste internationale doelpunt, zou een van de revelaties van de Africa Cup of Nations kunnen zijn.

Maar de rest van Groep C is erg zwaar. Kameroen heeft 5 Africa Cups gewonnen, waaronder de laatste in 2017, en eindigde als 3e in 2019. Rigobert Song heeft besloten het zonder de ouder wordende Eric Choupo-Moting te doen. Maar hij kan rekenen op de topscorer van de editie van 2021, Vincent Aboubakar. Maar de spreekwoordelijke inconsistentie van de Indomitable Lions kan gunstig zijn voor Gambia van Tom Saintfiet. De Belgische coach nam zijn mannen mee naar de kwartfinales in 2021, waar ze verloren van Kameroen. De revanche staat gepland voor 23 januari in Bouaké. Guinee hoopt dat zijn sterspeler Naby Keita fit is, ondanks een moeilijk seizoen. Amadou Diawara (Anderlecht) en Mory Konaté (Mechelen) zijn de Belgische spelers om in de gaten te houden.

Groep D: Algerije / Burkina Faso / Angola / Mauritanië

Algerije is het team om in de gaten te houden in Groep D. Ze zijn ook een van de favorieten voor de competitie. De Fennecs, kampioen in 2019, komen nog na een volledig mislukte Africa Cup of Nations van 2021. Tot ieders verbazing slaagde Algerije er niet in om uit zijn groep te komen. Maar Djamel Belmadi heeft het vertrouwen van zijn federatie behouden, een zeldzaam verschijnsel op het continent, en zal op de CAF Africa Cup of Nations van 2024 om grote bedragen spelen. Algerije heeft een overvloed aan sterren. Ismaïl Bennacer, Sofiane Feghouli, Riyad Mahrez, oud-spitsen Baghdad Bounedjah en Islam Slimani (ex-Anderlecht) en het nieuwe Jupiler Pro League-talent Mohammed Amoura kunnen de Fennecs ver brengen.

Algerije heeft goed geloot. Burkina Faso mikt op de tweede plaats, gesteund door Bayer Leverkusen-vedette Edmond Tapsoba. Maar het Mauritanië van Aboubakary Koïta (STVV) hoopt eindelijk door te dringen tot de volgende ronde. Het hoopt zich te plaatsen voor zijn derde Africa Cup of Nations-finale op rij. Angola, ooit een van de meest veelbelovende landen van Afrika, heeft moeite om zijn draai te vinden. Angola is een van de mindere landen op de Africa Cup of Nations van 2024. AA Gent-verdediger Nurio Fortuna zou snel terug kunnen zijn.

Groep E: Tunesië / Mali / Zuid-Afrika / Namibië

De Tunesische Carthage Eagles wacht een intrigerende groep. Groep E wordt vanaf 16 januari gespeeld in Korhogo en Tunesië is op papier de favoriet. De verrassende selectie is de afwezigheid van Hannibal Mejbri (Birmingham). En coach Jalel Kadri heeft een tekort aan echte sterren. Vooral de held Wahbi Khazri ging met pensioen nadat Tunesië Frankrijk versloeg op het WK van 2022.

De rest van de groep kan profiteren. Te beginnen met Mali, dat gestaag vooruitgang boekt en zal rekenen op Adama Traoré, die in goede vorm is bij Ferencvaros (11 doelpunten in 18 wedstrijden). Maar Hugo Broos, de Belgische coach van Zuid-Afrika, hoopt op een vliegende start nadat hij in 2017 de CAF Africa Cup of Nations won. Met Lyle Foster (Burnley, ex-Cirkel), Percy Tau (ex-Anderlecht, ex-Unie) en veel spelers van eigen bodem zou Bafana Bafana een aangename verrassing kunnen zijn. Namibië daarentegen zal verre van favoriet zijn, met een kernteam zonder spelers met Europese ervaring.

Groep F: Marokko / Democratische Republiek Congo / Zambia / Tanzania

Veruit de interessantste groep voor volgers van Belgisch voetbal. Maar Groep F bevat ook een van de grote favorieten voor de Africa Cup 2024: Marokko. Marokko, de nummer 1 van Afrika, bereikte een mijlpaal door als eerste land van het continent een halve finale van het WK te bereiken. En de mannen van Walid Regragui zullen nog steeds het team zijn om in de gaten te houden. 2022 was immers geen toeval en Marokko heeft een heel sterke ploeg: Hakim Ziyech, Sofiane Amrabat, Nayef Aguerd, Achraf Hakimi, Azzedine Ounahi en Amine Adli zijn er allemaal bij. Aan de kant van de JPL staan natuurlijk Bilal El Khannouss (Genk) en Tarik Tissoudali (La Gantoise).

De Democratische Republiek Congo mist, zoals altijd verwacht, misschien een grote naam, afgezien van Cédric Bakambu die misschien uit vorm is. Théo Bongonda (ex-Genk) zal een van de spelers zijn om in de gaten te houden, want hij heeft zichzelf onmisbaar gemaakt sinds zijn komst naar de Leopards. Verrassend genoeg zal alleen Joris Kayembe (Genk) Congo vertegenwoordigen in de Pro League, hoewel Mbemba ook herinneringen zal oproepen bij de fans van Anderlecht. Tanzania, ten slotte, heeft het verrassend genoeg zonder Ally Samatta moeten stellen en zal net als Zambia hopen te profiteren van eventuele fouten van de twee groepsreuzen.

Favorieten en outsiders bij de Africa Cup of Nations 2024: wat zeggen de bookmakers?

De Africa Cup of Nations is een van de meest onvoorspelbare competities in het wereldvoetbal. Bij Ladbrokes.be kun je wedden op de wedstrijden, maar wat zijn de noteringen? Op dit moment staan de regerende Afrikaanse kampioenen Senegal aan de leiding met 5.5. Marokko, 3de op het laatste WK, staat op 6: interessant! Algerije, dat er niet in slaagde om zich te kwalificeren voor 2021, is nog steeds een van de favorieten op 6. Daarachter is het Ivoorkust dat de bookmakers goed zien presteren, met een notering van 6,5.

Maar het zijn waarschijnlijk de outsiders die de beste kansen bieden. Egypte, het meest succesvolle land van Afrika, wacht al 14 jaar op zijn kans. Ondanks Mo Salah hebben ze een notering van 8: volgens ons een van de noteringen die je moet pakken. De aanvallende armada van Nigeria heeft slechts een notering van 10 en voor de romantici, de Democratische Republiek Congo heeft misschien wel de beste verhouding tussen talent en notering met… 31! De Leopards zijn geweldige outsiders.