Mohamed Amoura, het nieuwe talent bij Union Saint-Gilloise

Mohamed Amoura is deze zomer voor 4 miljoen euro overgekomen van Lugano. Hij lijkt de zoveelste meesterzet van het Brusselse management. De energieke, efficiënte en spectaculaire Algerijnse international is bezig Boniface te vervangen in de harten van de fans van Sint-Gillis.

Union steeds succesvol op de transfermarkt

Elk seizoen sinds de historische terugkeer van de club in de Pro League is het hetzelfde verhaal. Union Saint-Gilloise wordt in de zomer systematisch ontdaan van zijn beste spelers. Toch slaagt het er altijd in om nieuwe goudklompjes op te graven. Briljanter, verbazingwekkender, soms zelfs oogverblindender dan hun voorgangers. Bij deze club is de data-analyse ongetwijfeld geavanceerder dan elders als het gaat om transfers. Deze gegevens zijn precies een van de… stokpaardjes van Tony Bloom. Bloom is de eigenaar van Brighton, een van de Engelse partnerclubs van de Union.

Bloom, die zijn fortuin heeft verdiend met sportweddenschappen, is geobsedeerd door statistieken. Hij heeft zijn obsessie doorgegeven aan het huidige management van de Union. Die, op hun beurt, nu worden aangetrokken door spelers die in staat zijn om inspanningen van hoge intensiteit onophoudelijk te herhalen. Door veeleisende coaches, zoals Alexander Blessin uit Duitsland, een expert in de beroemde ‘counter-pressing’ die een groot fysiek vermogen vereist.

Sommige spelers, zoals voormalig spits Deniz Undav, werden gerekruteerd van een anonieme Duitse D3-club. En dit op deze eenvoudige – zij het gecompliceerde – fundamenten. Maar ook de Zuid-Afrikaan Percy Tau, de Japanner Kaoru Mitoma en de Ivoriaan Simon Adingra waren successen voordat ze naar andere streken vertrokken. Andere huidige spelers, ongetwijfeld minder spectaculair of ‘bankable’, zoals Christian Burgess, Cameron Puertas, Charles Vanhoutte en Alessio Castro-Montes passen perfect in deze trend.

Transfer van 4 miljoen die de Pro League in vuur en vlam zet

Mohamed Amoura, die zich aan het einde van de zomerse transferperiode bij FC Lugano aansloot, is zeker zo’n opwindende jongeling. En als hij zijn goede vorm op de lange termijn kan vasthouden, zou hij wel eens een grote prijs kunnen worden, gezien wat hij al heeft laten zien in de Pro League. De 23-jarige Algerijn werd getransfereerd voor het aanzienlijke bedrag van €4 miljoen en is daarmee de op één na duurste aanwinst van de club geworden, na Victor Boniface (€6 miljoen), die afgelopen zomer voor iets meer dan €20 miljoen, exclusief bonussen, werd verkocht aan Leverkusen.

Hoewel hun stijlen op geen enkele manier vergelijkbaar zijn, is Amoura hard op weg om de opvolger van de Nigeriaan te worden in de harten van de fans. Voor zijn explosiviteit. Voor de energie die hij over het hele veld inzet om de bal terug te veroveren of ruimte te creëren. En ook voor zijn statistieken, met 4 goals in 6 1A-wedstrijden en één in twee Europa League-wedstrijden op zijn naam.

Goede gegevens en een uitstekende kopbal ondanks zijn 1m70

Een atypische speler, klein (1m70!) maar energiek en formidabel in slagwerk. De Algerijnse international (13 caps, 4 goals) is verrassend goed in koppen. Hij lijkt in ieder geval weer eens te bewijzen dat data-analyse wonderen blijft doen bij Union. In het hart van deze sympathieke club die nooit ophoudt zijn grenzen te verleggen, is de Algerijn verrassend. Hij valt ook op door zijn energieke- en effectieve spel, dat hij al had laten zien bij ES Setif, waar hij een opmerkelijk debuut maakte, en daarna bij Lugano, waar hij zich ontwikkelde.

“Zodra hij bij ons kwam, vroegen we ons af wat hij at”, grapte Union-doelman en aanvoerder Anthony Moris onlangs. Of hij nu traint of wedstrijden speelt, hij houdt nooit op met rennen. En uiteindelijk wordt iedereen daar moe van. In de 3-5-2 (of 3-4-2-1)-formatie die Blessin probeert op te stellen, blinkt Amoura uit in de rol van tweede spits of aanvallende steun.

Als een soort gekke vrije kiezer brengt hij zijn aanstekelijke energie naar de vuurtoren die Gustaf Nilsson uit Zweden is, in afwachting van de terugkeer van Dennis Eckert uit Duitsland (5 goals in 6 wedstrijden aan het begin van het seizoen) of de gehoopte explosie van Kevin Rodriguez uit Ecuador. En er is geen twijfel mogelijk dat hij nog meer in zijn mars heeft, want zijn contract loopt tot 2027. In ieder geval heeft hij alles in zich om de nieuwe meesterzet van het Unionistische management te worden.

Denk jij dat hij vrijdagavond om 20:45 uur zal scoren tegen KAS Eupen? De noteringen zijn 1.83 bij Ladbrokes.be.