Wat is het probleem met Moussa Djenepo bij Standard?

Geen goals, geen assists. De statistieken van Moussa Djenepo zijn rampzalig in de eerste seizoenshelft. Hoe verklaar je dit, terwijl de speler de X-factor van Les Rouches had moeten worden?

Een veelbelovende terugkeer van Moussa Djenepo

Moussa Djenepo keerde eind augustus met veel fanfare terug naar Standard na vier jaar bij Southampton, bracht een glimlach op het gezicht van de fans en gaf de mercato van Les Rouches een echte boost. Bij Sclessin had de Malinees alleen maar mooie herinneringen achtergelaten. Met 12 doelpunten en 7 assists in 61 optredens. Met hem hoopte de club een speler te hebben die in staat was om te provoceren, kansen te creëren en de doelpalen te verplaatsen.

Standard dacht dat ze een coup hadden gepleegd door voor slechts 3,5 miljoen een speler te strikken die in Engeland nog steeds op 8 miljoen werd geschat en in de zomer van 2019 voor iets meer dan 15 miljoen werd verkocht. Maar het moet gezegd worden dat Djenepo tot nu toe niet heeft voldaan aan de verwachtingen die aan hem werden gesteld. Het is dan ook niet verrassend dat Mali hem niet heeft geselecteerd voor de Africa Cup of Nations.

Moeilijke tijden bij Southampton

Als de fans van Standard Luik zich beter hadden voorgesteld, dan was dat vooral omdat ze zich baseerden op hun herinneringen aan de Malinees bij Sclessin tussen 2017 en 2019. Maar als je kijkt naar zijn statistieken in het zuiden van Engeland, bij Southampton, zie je dat zijn laatste paar seizoenen al erg ingewikkeld waren. Bij de Saints scoorde hij slechts vijf doelpunten en evenveel assists in 91 wedstrijden.

Vorig seizoen maakte hij slechts één doelpunt, in de EFL Cup tegen Manchester City in januari 2023. In 2021-2022 scoorde Djenepo geen doelpunten en kreeg hij heel weinig speeltijd. Kortom, Moussa Djenepo is de gekte kwijt die hem kenmerkte en waarmee hij verdedigers kon laten lijden. Het is dan ook geen toeval dat zijn huidige periode bij Standard een voortzetting is van die slechte prestaties.

Slecht gebruikt door Carl Hoefkens?

Je zou kunnen denken dat de stap gewoon te hoog was voor de speler en dat België toch beter bij zijn niveau past. Maar dat is tot nu toe niet het geval. Misschien ligt de verklaring in de manier waarop Carl Hoefkens hem heeft gebruikt.

Aanvankelijk had Hoefkens Moussa Djenepo als linksback opgesteld. Het was een nieuwe rol voor de Malinees en hij floreerde er niet in. Een eerste balcontact te ver van het doel van de tegenstander, defensieve fouten en een overdreven aanvalsdrang die het systeem uit balans bracht, toonden de grenzen van het idee van Carl Hoefkens.

De voormalige Standard-coach probeerde zijn speler ook als tweede spits naast Kanga op te stellen, maar ook dat mocht niet baten. Moussa Djenepo was te wankel in de duels en stond met zijn rug naar het doel. Hij verloor te veel de bal zonder te kunnen gebruiken wat normaal zijn kracht is: techniek op verplaatsing.

Vertrouwen geschaad

Het is duidelijk dat zijn gecompliceerde seizoenen in Engeland en zijn onvermogen om beslissend te zijn bij Sclessin het vertrouwen van de speler hebben aangetast. Dit ondanks het feit dat hij nog steeds een van degenen is die het spel het beste opvoert door zijn loopacties en dribbels (meer dan door zijn passes, waar hij eigenlijk rampzalig is). Maar als het aankomt op beslissend zijn in het strafschopgebied van de tegenstander, verdwijnt de Malinees naar de achtergrond.

Na drie doelpogingen tegen Eupen en Westerlo heeft Djenepo sindsdien nog maar drie keer geschoten. Tegen Anderlecht, Genk en nog een keer tegen de Mauves. In totaal heeft de linkervleugelspeler sinds het begin van het seizoen slechts 0,7xG verzameld. Dat is niet veel voor een speler van wie verwacht wordt dat hij een bedreiging vormt. En het weerspiegelt zijn gebrek aan zelfvertrouwen.

Nieuw jaar, nieuwe coach, nieuwe start?

Nu Carl Hoefkens uit beeld is, is Standard op zoek naar een nieuwe coach. Zal een nieuwe sterkhouder met nieuwe ideeën beter gebruik kunnen maken van Moussa Djenepo? Misschien door hem op een positie te zetten die beter bij hem past? In ieder geval zal de Standardman zijn terugkeer naar Sclessin moeten rechtvaardigen. Eindelijk.