De ongelooflijke carrière van Dirk Kuyt, de nieuwe Beerschot-coach

De nieuwe coach van Beerschot is een grote naam in het Europese voetbal: Dirk Kuyt. En hoewel de Nederlander als T1 nog veel moet bewijzen, maakt zijn spelerscarrière hem tot een legende.

Dirk Kuyt: een mooie verrassing voor het Kiel

Beerschot, de club uit de Challenger Pro League, heeft zijn fans een beetje verrast. Dit door de Nederlander Dirk Kuyt aan te trekken als nieuwe coach. De 43-jarige is terug op de bank meer dan een jaar na zijn vertrek bij ADO Den Haag, waar hij in november 2022 werd ontslagen. Kuyts trainerservaring is vrij beperkt. Want naast zijn 17 wedstrijden in de Nederlandse hoofdstad was de voormalige spits eerst assistent-trainer bij D3-ploeg Quick Boys. Vervolgens werd hij coach van Feyenoord U19 van juli 2018 tot juni 2020.

De Beerschotters besloten echter vertrouwen te stellen in de voormalige Liverpool-speler, omdat ze wilden profiteren van de enorme ervaring die hij heeft opgedaan tijdens zijn periode aan de zijlijn. Een even rijke als ongelooflijke carrière voor een speler die meer dan eens uit de toon leek te vallen, maar die de critici altijd de mond wist te snoeren.

Nederlandse volwassenheid

Dirk Kuyt, geboren in 1980, begon zijn carrière in 1997 bij Quick Boys. In 6 wedstrijden scoorde hij 3 doelpunten en viel hij op bij Utrecht. Datzelfde Utrecht nam hem in de zomer van ’98 over. Gesust door de prestaties van Oranje in Frankrijk, halve finalisten op het zeskampige WK, beleefde Dirk Kuyt een eerste seizoen in de Eredivisie vol hoop. Hij scoorde 5 doelpunten en was goed voor 2 assists in 933 minuten.

Kuyt bleef vijf jaar bij Utrecht, waar hij naam maakte in het Nederlandse voetbal. Kuyt scoorde maar liefst 58 doelpunten en maakte 24 assists in 176 wedstrijden. Hij won ook de beker met zijn club in 2003. Met zijn onwaarschijnlijk knappe uitstraling maakte Dirk Kuyt in de zomer van 2003 voor 1 miljoen euro de overstap naar het grote Feyenoord. De 23-jarige werd getipt als een toekomstige ster van het Nederlandse voetbal.

Hier kwam hij pas echt tot zijn recht. Hij toonde zijn kwaliteiten als doelpuntenmaker, zowel op de flanken als voorin. Met 23 doelpunten in zijn eerste seizoen, 36 in zijn tweede en 25 in zijn derde, vestigde Dirk Kuyt zich als doelpuntenmaker. Hierdoor trok hij onvermijdelijk de aandacht van de Europese topclubs. Na 8 seizoenen op het hoogste niveau in Nederland vond Kuyt dat de tijd is gekomen om het nog hogerop te zoeken.

Liverpool-legende

In juli 2006 arriveerde hij aan de oevers van de Mersey bij Liverpool, waar de Reds 18 miljoen op tafel legden om zijn diensten veilig te stellen. Kuyt vestigde zich meteen als vaste waarde in het eerste elftal in een team met Robbie Fowler, Peter Crouch en Luis Garcia als aanvallers.

In zijn eerste seizoen bij Liverpool bereikte Dirk Kuyt de Champions League-finale tegen AC Milan. Hij scoorde het enige doelpunt voor de Reds, die met 2-1 verloren van de Italianen. Hij sloot zijn eerste jaar af met 12 doelpunten.

Op de rechterflank was de Nederlander veel minder indrukwekkend dan in Nederland. Zijn seizoenen in de Premier League waren onvoorspelbaar. Desondanks bleef zijn totale productie stabiel en in zijn eerste vijf seizoenen bij de Reds scoorde hij altijd minstens 15 goals per jaar. Zijn laatste jaar was ingewikkelder, maar over zijn zes seizoenen bij Liverpool kan Dirk Kuyt zeer tevreden zijn. 285 wedstrijden gespeeld, 71 doelpunten en 43 assists.

Nog steeds sterk in Turkije

Na zes jaar in Engeland werd Kuyt overgeplaatst naar Fenerbahçe in Turkije. Van 2012 tot 2015 bloeide de Nederlander op aan de Bosporus en beleefde hij zijn Byzantijnse droom ten volle. In drie seizoenen speelde hij 130 wedstrijden met 37 doelpunten en 28 assists. Ondanks de jaren presteerde Kuyt nog steeds goed en won hij de beker (2013) en de titel (2014).

Na drie jaar in Turkije keerde hij terug naar Nederland, naar Feyenoord. Opnieuw presteert Dirk Kuyt op hoog niveau. Na twee jaar met 38 doelpunten in 78 wedstrijden en vooral een Nederlandse landstitel (2017) zette hij een punt achter zijn profcarrière.

Deze week speelt Dirk Kuyt zijn eerste wedstrijd als nieuwe coach van Beerschot. Het zal tegen RSCA Futures zijn op vrijdag 12/01 om 20:00.