Antonio Nusa, de nieuwe ster gemaakt in de Pro League?

Toen Antonio Nusa in augustus 2021 voor Club Brugge van Stabaek tekende, waren de Noorse voetbalvolgers ervan overtuigd dat Blauw-Zwart een goudklompje in handen had. De Noor was toen net 16 jaar oud. Tweeënhalf jaar later werd hij het hof gemaakt door enkele van de grootste clubs van Engeland: Chelsea, Tottenham, Manchester City, Arsenal. Ze sloten allemaal bij Nusa aan, die het verkooprecord van Charles De Ketelaere voor hem (36,5 miljoen naar AC Milan) zou kunnen overtreffen. Een razendsnelle opmars, bijna abrupt. Is Antonio Nusa de toekomstige Jérémy Doku?

Een droomstart in de Pro League

Toen Nusa bij het Jan Breydel aankwam, had hij pas 13 wedstrijden in 1A gespeeld. In principe te vroeg om door te breken in het seniorenteam van de club. Maar bij de Langhus-jongen ging het sneller dan verwacht. Naast de Youth League-campagne, waarin hij een brace scoorde, was Antonio Nusa klaar om zijn debuut te maken in zijn eerste seizoen. Eerst in de beker. Een half uur tegen Deinze op 27 oktober 2021. Drie dagen later zou hij voor het eerst op de bank plaatsnemen in de Jupiler Pro League.

Met Philippe Clément weg, was het onder Alfred Schreuder dat Nusa zijn JPL-debuut maakte. Voor slechts een minuut, tegen Charleroi op 13 februari 2022. Maar het verhaal begon pas echt vanaf de Play-offs. Nusa nam deel aan een van de sleutelwedstrijden in de Brugse ‘remontada’ tegen Union Saint-Gilloise. Het werd een 0-2 overwinning, waarbij Antonio Nusa scoorde vlak nadat hij op het veld was gekomen. De club nam de leiding en gaf die niet meer uit handen. Nusa startte zelfs voor het eerst op de finaledag.

De Champions League als springplank

Vanaf dat moment verwachtte iedereen dat de jonge Noor steeds meer speeltijd zou krijgen. Na een lichte blessure aan het begin van het seizoen was zijn maand september een echte dagdroom. Antonio Nusa ontdekte de Champions League… en scoorde een prachtig doelpunt in de 4-0 nederlaag van Brugge tegen Porto op 13 september 2022. Hij was al de jongste doelpuntenmaker van de Gazellen in de Jupiler Pro League en vestigde een nieuw record. Een internationaal record deze keer. Antonio Nusa is met zijn 17 jaar en 189 dagen de jongste speler die scoort in zijn allereerste UCL-wedstrijd. Europa kent nu zijn naam.

Maar Nusa is nog geen 18 en heeft nog niet de schouders om een ploeg in moeilijkheden te dragen. En het seizoen 2022-2023 van Club Brugge was een kleine ramp. Ondanks de kwalificatie voor de Champions League achtste finales verliet Carl Hoefkens de club. Het tijdperk Scott Parker was een wrak, waarin Antonio Nusa heel weinig speeltijd kreeg. Hij eindigde het seizoen met twee starts onder Rik De Mil, maar een vierde coach in zes maanden kwam naar Jan Breydel in de persoon van Ronny Deila.

Explosie… dankzij Noorwegen?

Het is moeilijk voor een jong talent om in deze omstandigheden tot bloei te komen. Veranderingen van coach, veranderingen van tactiek, maar ook enorme druk van een club die niet gewend is om iets anders te spelen dan winnen. Nusa was tenslotte pas 17, Belgisch kampioen en speelde een rol in de eindsprint. Zijn kracht was zijn spontaniteit, zijn genialiteit en zijn techniek. Zoveel kwaliteiten die moeilijk tot uiting komen in een team dat twijfelt. En zijn landgenoot Ronny Deila heeft die twijfels niet meteen weggenomen. Erger nog, terugkerende rugblessures hebben een ‘kind’ dat nog maar net is gegroeid, gehinderd.

Sindsdien is het allemaal wat ingewikkelder geworden voor Antonio Nusa. Met 25 wedstrijden in alle competities dit seizoen en 3 goals en 3 assists, is het moeilijk om te zeggen dat de speler, die al het hof wordt gemaakt door enkele van de grootste clubs van Engeland, een grote impact maakt. Waarom dan al die hype? Tijdens de interlandsbreak in september kwam alles pas echt goed op gang. Eindelijk werd Nusa opgeroepen door Stale Solbakken en hij stelde niet teleur. In zijn eerste wedstrijd baarde hij opzien met een doelpunt en een assist in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Jordanië. Hij volgde dat op met 3 assists in de volgende twee kwalificatiewedstrijden tegen Georgië en Cyprus.

Was een winters vertrek een slecht idee?

Na deze goede prestaties voor Noorwegen nam de marktwaarde van Antonio Nusa een grote vlucht. Op Transfermarkt ging hij van €4 miljoen naar €20 miljoen. Hij had afgelopen zomer al voor 30 miljoen naar Chelsea kunnen gaan en staat nu op het lijstje van alle grote clubs. Maar is hij klaar om naar een hoger niveau te gaan? Niet volgens zijn coach Ronny Deila, die hem vaker als wildcard gebruikt.

Brugge houdt voorlopig voet bij stuk: Antonio Nusa verkopen is uitgesloten. Bart Verhaeghe is niet gek: hij weet dat zijn ‘golden boy’, behoudens een zeer onaangename verrassing, volgende zomer nog meer waard zal zijn. Nusa heeft zijn volledige potentieel nog niet bereikt. In de Pro League heeft hij zelfs nog niet veel continuïteit laten zien. Ook voor de speler lijkt nog 6 maanden aanblijven het juiste idee. Terwijl velen een Jeremy Doku-achtig lot zien voor Antonio Nusa, had de Rode Duivel de luxe van een tussenfase bij Rennes. Als Chelsea en Arsenal om je gunst strijden, kun je er niet omheen: je gaat rechtstreeks naar de top. En je moet er klaar voor zijn, anders loop je het risico te struikelen…