Aubameyang onder druk bij Olympique de Marseille

Pierre-Emerick Aubameyang heeft de afgelopen tien jaar door Europa gezworven. Bij onder andere Dortmund, Arsenal, Barcelona en Chelsea. Maar hij heeft nog steeds moeite om het Stade Velodrome in vuur en vlam te zetten.

Aubameyang kwam om Marseille te versterken

Door Marcelino afgelopen zomer aan te trekken, beloofde Olympique de Marseille de Spaanse mentor een team dat zijn capaciteiten waardig zou zijn. Een team met sterren die erbij passen. Om dat voor elkaar te krijgen, moesten ze natuurlijk flink in de buidel tasten. Terwijl Saoedi-Arabië naar hem keek, verzette Pierre-Emerick Aubameyang zich en vestigde hij zich liever in Marseille. Petrodollars waren niet echt zijn ding. PEA had een ingewikkeld seizoen achter de rug bij Chelsea (slechts één doelpunt in 15 Premier League-wedstrijden, twee in zes Champions League-wedstrijden). Maar bij OM, met een salaris van €700.000 per maand, zit PEA ook niet in de put.

In eerste instantie was het echter geen uitgemaakte zaak, omdat Marseille-voorzitter Pablo Longoria niet langer wilde worden betaald voor enorme bedragen. Maar de rivaliteit met Parijs en de status van OM zijn van dien aard dat het geld op tafel moet komen. Maar is het aanbieden van een driejarig contract ter waarde van €25 miljoen bruto niet een enorm bedrag voor een 34-jarige? Dat is €8,4 miljoen per jaar, en daarbij komen nog de salarissen van drie andere spelers die op de afgelopen zomermercato binnenkwamen. Geoffrey Kondogbia verliet Atlético Madrid voor €7,08 miljoen. Joaquin Correa (ex-Inter Milan) verdient €5,45 miljoen en Azzedine Ounahi (ex-Anger) €4,15 miljoen. Dat zijn vier van de vijf grootste verdieners van OM op dit moment. Alleen Jordan Veretout, die in 2022 overkwam van AS Roma, staat in de top vijf en verdient €6,6 miljoen per jaar.

Gemiddelde start van het seizoen

Nu Ligue 1 halverwege is, is de start van Marseille op zijn zachtst gezegd chaotisch. De mannen van Marcelino staan op de 6e plaats, 13 punten achter Parijs. Voorlopig staat Lille op de 5e plaats, synoniem voor Europa volgend seizoen. Toegegeven, de ploeg uit Marseille is bezig aan een mooie reeks van zes wedstrijden zonder nederlaag (4w-2g), zij het tegen mindere toppers.

En de recente pijnlijke 0-1 overwinning op Thionville in de Franse bekerronde 32 is geen reden voor een feestje. Een andere zomeraanwinst, de Senegalees Iliman Ndiaye, heeft moeite om indruk te maken. Sheffield United zou er niet tegenop zien om hem in januari terug te halen.

Vijf goals in 17 Ligue 1-wedstrijden voor Aubameyang

Maar terug naar P-E Aubameyang. Na zijn seizoen bij Chelsea kreeg de voormalige nr. 9 van de Blues een gratis transfer aangeboden en tekende op 21 juli voor Marseille.

Hoewel hij in alle 17 Ligue 1-wedstrijden speelde (waarvan 14 in de basis), had de internationale middenvelder (75 caps voor Gabon) een gemengd record. 5 goals en 7 assists, ondanks dat hij 79% van de wedstrijden speelde. In Europa is zijn record echter beter. Dit met zeven goals, waarvan twee in de Champions League en vijf in de Europa League. Echter zonder assists. De ongeslagen reeks van zes wedstrijden die hierboven is genoemd, staat niet los van zijn hernieuwde effectiviteit. Aubameyang heeft vier keer gescoord in vier wedstrijden.

Marseille is nog lang niet het team van de tweede seizoenshelft. De hervatting aanstaande vrijdag tegen Strasbourg zal al een goede graadmeter zijn. En wordt PEA de architect? Dat is een andere vraag. Wat zeker is, is dat de speler de sensaties lijkt te hebben herontdekt die hij had bij Dortmund en Arsenal, jaren die synoniem stonden voor stabiliteit. En het einde van zijn leertijd.

Onweerstaanbare ASSEnsion

Op 18-jarige leeftijd was het AC Milan dat hem voor het eerst aantrok. Al snel werd hij uitgeleend aan Franse clubs. Dijon, Lille, Monaco en vervolgens AS Saint-Étienne, dat hem uiteindelijk kocht. Als symbool van de renaissance van Les Verts kon de inwoner van Laval niet anders dan de aandacht trekken. Op 4 juli 2013 sloot hij zich aan bij Borussia Dortmund. In vijf seizoenen bij de club uit Rhur kwam hij 213 keer in actie en scoorde hij 141 keer.

In januari 2018, op de laatste dag van de zomerse transferperiode, tekende hij voor Arsenal. Tijdens zijn vier seizoenen bij Arsenal speelde hij 163 keer en scoorde hij 92 keer. Niet alles was rozengeur en maneschijn bij de Gunners. Hoewel Unai Emery hem op een dag aanvoerder maakte, beleefde hij ook enkele gecompliceerde momenten. Hij liep malaria op tijdens een wedstrijd met Gabon. In 2021 hadden sommige Gunners-fans een hekel aan hem vanwege zijn gebrek aan effectiviteit voor het doel.

De Catalaanse droom verandert in een nachtmerrie

Op de laatste dag van de wintertransferwindow, dit keer in 2022, tekende hij voor Barcelona. Het was een droom die uitkwam voor een speler wiens moeder Spaans is. Hij scoorde drie doelpunten tegen Valencia, maar al snel gingen er geruchten dat hij naar Chelsea zou verhuizen. Was er een connectie? Eind augustus werden hij en zijn vrouw, in het bijzijn van hun zoontje Curtys, het slachtoffer van een gewelddadige overval in hun huis in Barcelona.

Begin september tekende PEA een tweejarig contract bij Chelsea. Op zijn shirt stond het rugnummer 9, dat eerder werd gedragen door een zekere Romelu Lukaku. Voor de Blues scoorde hij slechts één doelpunt in de Premier League en twee in de Champions League. Dus namen de directeurs van OM een risico door afgelopen zomer in hem te investeren? De tweede seizoenshelft zal uitsluitsel geven.