KV Oostende in problemen na Challenger Pro League-afdaling

Na de degradatie uit de Jupiler Pro League vorig jaar, hoopte KV Oostende terug te keren in de Challenger Pro League. Maar het tegendeel is waar, en de club is nu dicht bij het einde van de weg.

Van 1A naar 1B

Na 10 opeenvolgende jaren in de Jupiler Pro League stapte KV Oostende vorig jaar over naar 1B. Het seizoen 2023-2024 werd door sommigen beschreven als een ‘annus horribilis’, omdat het bergafwaarts ging.

De terugval naar de Challenger Pro League had de club een kans moeten geven om terug te keren. Net zoals Zulte-Waregem, de andere gedegradeerde club van het vorige seizoen, dat momenteel doet op de 2de plaats in de voorkamer van de hoogste klasse. Maar bij La Côte gingen de problemen veel verder dan slecht sportief management. En dat leidde tot de ondergang van de club op het veld.

Ook achter de schermen waren er enorme problemen en dit seizoen 2023-2024 is op elk niveau een ware beproeving voor KVO. Na een vrij gemiddeld seizoen tot aan het begin van de winter zit de Vlaamse club nu in een race tegen de klok… om te overleven.

Financiële problemen en puntenaftrek

Het interne management van de club lijdt al enkele jaren onder het vertrek van Marc Coucke. Eigenaars en voorzitters kwamen en gingen in een paar jaar tijd. Dit tot Pacific Media in 2020 ‘stabiliteit’ bracht.

Maar sindsdien is er eigenlijk niets veranderd en zijn de geldkranen dichtgedraaid. Hierdoor is de club gedwongen om met minder middelen te leven. Te weinig, in feite. Vandaag is KV Oostende een club met schulden, die moeite heeft om aan al zijn verplichtingen te voldoen. Deze tekortkomingen zijn niet ontsnapt aan de aandacht van de licentiecommissie. Die aarzelde niet aarzelde om de club te straffen door eind december twee punten in mindering te brengen. Eerst 3 punten, de dag erna nog eens 6. Met deze 9 punten in mindering is de Kust niet meer in staat om te voldoen aan de verplichtingen van de club.

Zo zakte KVO naar de laatste plaats in de Challenger Pro League. Het probeert nu zichzelf te redden in sportief opzicht. Maar het gat met de ploegen voor hen is groot en de situatie is verre van verbeterd.

Coach en voorzitter weg, spelers in staking

Half december beëindigde KVO de samenwerking met Stijn Vreven, omdat de coach er nooit in was geslaagd om het team leven in te blazen in de Challenger Pro League. Michiel Jonckheer nam het stokje over, maar zijn interim-periode was van korte duur. Na de overwinning op Zulte kondigde de coach zijn vertrek naar de U18’s van Club Brugge aan.

Het vertrek komt niet als een verrassing gezien de situatie van de club, met spelers die niet meer betaald worden en de medische staf die tot het allernoodzakelijkste is gereduceerd. Het is ook geen verrassing dat de spelers uit protest zijn gaan staken. En net nu het schip aan het zinken is, is de kapitein in een reddingsboot gesprongen. Voorzitter Frank Dierckens heeft ook aangekondigd dat hij met onmiddellijke ingang opstapt.

De Croky Cup als reddingslijn?

Maar KVO is nog niet gezonken. Afgelopen weekend boekte de kustclub een last-minute overwinning op Zulte Waregem, dat net de toppositie was kwijtgeraakt. Het was een onverwachte overwinning die de fans misschien hoop kan geven.

Oostende kan dat deze woensdag opnieuw bewijzen, als het RWDM ontvangt in de kwartfinales van de Croky Cup. Sommigen zien deze wedstrijd al als een uitgemaakte zaak voor de Brusselaars, die te maken krijgen met een ploeg die het administratief erg moeilijk heeft.

Tegen Zulte moest Oostende de kas van zijn jeugdploegen aanspreken om de wedstrijd te organiseren. Zullen ze hetzelfde moeten doen tegen Molenbeek, waardoor hun toch al moeilijke financiële situatie nog verder verslechtert? Er hangt een zwaard van Damocles boven het hoofd van de club en het ziet ernaar uit dat het faillissement elk moment kan worden uitgesproken.