Prix de Cornulier: ’s werelds meest prestigieuze PMU-race

De Prix de Cornulier, de meest prestigieuze PMU-race ter wereld, vindt aanstaande zondag plaats. Het hele jaar door bereiden professionals in deze discipline zich voor op deze legendarische koers. Een koers die al enkele grote kampioenen heeft gekroond. Er nemen 18 deelnemers deel aan deze spannende race, die maar één keer per jaar wordt gehouden. Het is dus veilig om te zeggen dat ze hun tanden tussen hun tanden zullen hebben in dit Etrier-evenement. Een van hen zal proberen in de voetsporen te treden van grote kampioenen als Malakite, Olga du Biwetz, Roxane Griff en Bilibili.

Flamme du Goutier, de favoriet voor de Prix de Cornulier

De titelhoudster zou zichzelf kunnen opvolgen in een Cornulier die er erg open uitziet. Nadat ze tweede werd in 2021, won ze de edities van 2022 en 2023 in stijl. Ze zal geschiedenis willen schrijven door een historische treble te voltooien. Zo kan ze de man met de bijnaam ‘De Kannibaal’, Jag de Bellouet, evenaren. Thierry Duvaldestin heeft besloten om haar, net als bij haar laatste twee successen, uitsluitend voor te bereiden op tuigpaarddraverij. Dit om haar aanstaande zondag dat verrassingseffect te geven voor een grote terugkeer in de discipline, een jaar na dato.

De runner-up in de Etrier d’Or 2023, Matthieu Mottier, heeft niets van zijn uitstekende vorm verloren sinds hij al bovenaan staat in het klassement van 2024. De man die vorig jaar een meesterzet deed door Flamme du Goutier (18) te ontdekken, zal op zoek zijn naar een herhaling van deze prestatie door ongeslagen te blijven bij de kampioen.

Hanna des Molles voor een race met twee paarden

De pensionnaire van Laurent-Claude Abrivard zal haar tweede Prix de Cornulier rijden. Dit met een andere tandem. Haar dagelijkse jockey, Alexandre Abrivard, heeft helaas een ongeluk gehad afgelopen weekend en zal niet fit zijn om weer een Prix de Cornulier te rijden. François Lagadeuc heeft geen rijden gepland en zal Hanna des Molles (16) ontdekken in competitie.

Het is nooit makkelijk om iemand op korte termijn te vervangen, zeker niet in zo’n wedstrijd. Maar ze is een merrie die handig lijkt te zijn onder het zadel. Derde in de vorige editie, ze heeft veel in haar mars, vooral omdat ze daarna twee keer won in de specialiteit, op een ontspannen manier. Deze kanshebber voor de kroon wordt gepresenteerd als de belangrijkste rivaal van Flamme du Goutier.

Ina du Rib ongeslagen in deze configuratie

Crack-trainer Joel Hallais presenteert een merrie waar hij al van jongs af aan grote verwachtingen van heeft. Ze heeft ook op de baan laten zien dat ze de beste 6-jarige merrie is in deze grote competitie. In twee ritten op alle vier de voeten verblindde Ina du Rib (13) ons met haar klasse. Ze gaf haar rivalen geen kans.

Degene die tegen haar oudsten zal boksen, is niet de snelste aan het begin van de race. Hierdoor zou ze in de koers een overhaaste inspanning kunnen leveren. Ze heeft het voordeel dat ze erg taai is en geassocieerd wordt met een geweldige jockey, Jean-Loic-Claude Dersoir, vier keer winnaar van de race, met name met een zekere One du Rib.

Esperanza in de Prix de Cornulier

De merrie van Noel Langlois, onlangs winnares van het mooiste evenement voor leerlingen, zal haar eerste Prix de Cornulier op haar naam schrijven. Op tienjarige leeftijd zal ze beter dan ooit zijn na uitstekende prestaties gedurende het hele jaar achter toppaarden als Filwell en Dynasty Peji. Ze is al meer dan een jaar niet meer blootsvoets gezien.

Haar entourage zet alles op alles om de best mogelijke plaats op te eisen in deze droomrace. Haar snelheid en gemak moeten haar en haar jockey, Jean-Yann Ricart, in staat stellen om zich snel achter de leidende paarden te plaatsen. Met een zuinig parcours zou ze veel vermoeide paarden kunnen ‘oppikken’.

Een echte open Cornulier

Zoals elk jaar heeft dit grote evenement een paar verrassingen in petto. Onder de kanshebbers op een plaats vinden we een aantal wachtenden. Op 10 liet Vaprio (11) onlangs zien dat hij nog niet klaar is met naam te maken met een mooie finish. Idéale du Chêne (15), die het Ina du Rib lange tijd moeilijk maakte, zal haar kaart ten volle spelen. Granvillaise Bleue (17), die sinds haar comeback teleurstelde, zal proberen om zichzelf te verlossen.

De zeer taaie Ibiki de Houelle (3) kan veel ritme opleggen in de race en zal proberen zijn tegenstanders pijn te doen. Na een uitstekende start in deze specialiteit maakt Gold Voice (4) naam en zal een van de aantrekkelijke outsiders zijn. Het ontbreekt Dynasty Peji (10) niet aan kwaliteit, maar opnieuw zal het in haar hoofd zitten. Met een zuinig parcours zouden Hannah (2), Fine Perle of Love (6) en Geisha Speed (7) heel snel kunnen finishen.

Tot aanstaande zondag rond 15:15 uur om de mooiste draverij ter wereld mee te maken. Dit is de enige dag van het jaar waarop een koers in deze specialiteit een PMU-evenement ondersteunt.