Challenger Pro League-baby #4: Hakim Sahabo

Alles wijst erop dat Hakim Sahabo aanstaande zaterdag zijn debuut maakt in de Jupiler Pro League. Met een aantal afwezigen op het middenveld (Hautekiet en Ngoy zijn geblesseerd, Aiden O’Neill is naar de Asian Cup, Isaac Hayden is teruggekeerd naar Newcastle en Steven Alzate is onderweg), zou deze SL16-kandidaat kunnen starten tegen Kortrijk. Ladbrokes.be maakt van deze gelegenheid gebruik om je voor te stellen aan dit Challenger Pro League-pareltje.

Wie is Hakim Sahabo?

Hakim Sahabo is de zoon van een Burundese vader en een Rwandese moeder, en werd geboren in Brussel op 16 juni 2005. Hij maakte kennis met voetbal in Willebroek-Meerhoef en Beerschot. Na een korte periode bij Anderlecht trok hij naar Genk, Mechelen en Standard. Hij had de keuze uit verschillende caps: Burundi en Rwanda. Natuurlijk, maar ook de jeugdteams van België, waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht voordat hij in 2021 tekende voor Lille.

International zonder profwedstrijd

Met het reserveteam van Les Dogues verdiende hij zijn eerste oproep voor de nationale ploeg van Rwanda. Dit zonder ook maar één profwedstrijd te hebben gespeeld in zijn carrière. Hij speelde een oefenwedstrijd in september 2022 tegen FC Saint-Eloi Lupopo, een Congolese club. Een paar maanden later maakte hij zijn vriendschappelijk debuut tegen Ethiopië. Bij zijn derde optreden drie dagen later (22 maart 2023) tegen Benin werd hij uit het veld gestuurd. Hij keerde direct terug naar Frankrijk om naar school te gaan.

Toen zijn contract bij Lille afliep, greep Standard zijn kans. Door de Rwandese international een contract voor drie seizoenen (plus een optie) aan te bieden, wilde het Luikse management hem de kans geven om ervaring op te doen. De man achter zijn terugkeer naar de oevers van de Maas is niemand minder dan Réginal Goreux. Réginal is zijn huidige coach, die niets dan lof over hem heeft. “Hij heeft een heel andere stijl dan de andere verdedigende middenvelders die we hebben. Hij is erg creatief en heeft een goede visie op het spel. Elke coach zou hem graag in zijn team hebben,” vertelde hij aan Sudpresse.

Lid van de 2005-generatie

Hakim Sahabo is lid van de veelbelovende 2005-generatie, naast spelers als Lucas Noubi, Brahim Ghalidi en Matthieu Epolo. De prestaties van deze generatie hebben bijgedragen aan het succes van SL 16. Matthieu Epolo maakte een aantal beslissende reddingen, Brahim Ghalidi scoorde vier goals en gaf assists, en Hakim Sahabo zorgde voor evenwicht op het middenveld. Zijn afwezigheid afgelopen zaterdag tegen Beveren was bijzonder opvallend.

Hakim Sahabo was nog op trainingskamp met het seniorenteam in het Spaanse Marbella, waar hij was uitgenodigd door de nieuwe coach Ivan Leko. Een kans die hij met beide handen aangreep. Ivan Leko zag in hem “sterke punten waarmee we onze opties kunnen uitbreiden en de concurrentie binnen de groep kunnen vergroten”. Hoewel hij eigenlijk eerder zou terugkeren, net als sommige andere jonkies, bleef hij uiteindelijk tot het einde van het trainingskamp, voornamelijk door blessures van Ngoy en Hautekiet. Het verlies van de één is de winst van de ander.

Start Sahabo tegen Kortrijk?

Tegen Luzern en Borussia Dortmund in de vriendschappelijke wedstrijden zag de 18-jarige er comfortabel uit. Met een lengte van slechts 1m84 was de Rwandese international de spil op het middenveld naast Isaac Price. “Hij is het soort speler dat we nodig hebben op het middenveld. Het is duidelijk dat hij fysiek nog wat moet verbeteren. Maar zijn spel verbergt die tekortkoming heel goed,” zegt zijn teamgenoot Cihan Canak bij DH.

Als hij zijn spiermassa opbouwt, zal hij niet ver van het eerste team afstaan. Twee keer op de bank bij de senioren met Carl Hoefkens, kunnen we verwachten dat hij wat speeltijd krijgt met Ivan Leko. Tegen Kortrijk op zaterdag zou hij zelfs voor het eerst kunnen starten in de Jupiler Pro League. Je kan de wedstrijd volgen op Ladbrokes.be. Hij zou de 15e Rwandees worden die in de Belgische 1A speelt, in de voetsporen van onder andere Désire Mbonabucya, Fritz Emeran en Claude Kalisa.