Hoe verging het Xavi bij Barça?

De aankondiging van Xavi Hernández een paar dagen geleden kwam voor velen als een verrassing. De trainer van Barcelona gooit op 30 juni de handdoek in de ring. Waarom is het niet gelukt? Was het een mislukking? Het is echt moeilijk te zeggen…

Genoeg volgens Xavi

De nederlaag van Barcelona tegen Villarreal was de druppel voor Xavi. De coach van Barça leek iedereen te overrompelen toen hij aankondigde dat hij er aan het eind van het seizoen mee ophield. Voorzitter Joan Laporta was ongetwijfeld verrast door de aankondiging. En toch heeft hij bijgedragen aan de ommekeer van de club, die negende stond toen hij in november 2021 aankwam.

Onder zijn leiding keerde Barcelona terug naar het winnende niveau in de Spaanse Supercup en wist het de titel in LaLiga terug te winnen. En hoewel Barça dit seizoen in een achtbaan zat, is zijn tijd aan het roer geen mislukking geweest.

Xavi heeft Barcelona weer tot leven gebracht

De voormalige aanvoerder van de Blaugrana had de moed om zijn verantwoordelijkheden op zich te nemen nadat hij zijn bijdrage had geleverd aan de opleving van het team. Wie herinnert zich nog dat toen hij in november 2021 aankwam, het team op sterven na dood was en voor een halfleeg stadion speelde? Zelfs als ze toen hun kaartjes hadden verkocht, trok Barça geen publiek meer.

Het vertrek van Messi een paar maanden eerder had daar ongetwijfeld iets mee te maken. En zoals bij veel clubs had de gezondheidscrisis invloed op de bezoekersaantallen in Camp Nou. Xavi arriveerde als een redder en herstelde de reputatie van de club en de hoop van de supporters.

Barça heeft een lange weg afgelegd

Toen Xavi het overnam, was Barcelona niet in de beste vorm. Een paar weken na zijn aankomst had de coach nog niet de kans gehad om het team weer op te bouwen. Het was januari 2022 en Barça had een Spaanse SuperCup-clásico met 3-2 verloren.

De hoop was weer hersteld bij de fans, die hun geliefde team geleidelijk weer op de rails zagen krijgen. De club was financieel niet op zijn best, maar Joan Laporta wilde weer investeren. Laporta slaagde erin om een aantal managers te overtuigen om hun salaris te verlagen. Hij sloot met hen een overeenkomst om zijn betalingen over meerdere seizoenen te spreiden. Barça eindigde als tweede en kreeg zijn ambities terug.

Het spel verbeterde, maar niet genoeg

In zijn eerste volledige seizoen won Xavi de Spaanse Supercup. En bovenal hielp hij Barcelona aan de titel, vier jaar na hun laatste triomf. Toch heeft de speelstijl van Barça heel wat kritiek gekregen. En Xavi weet als geen ander dat stijl net zo belangrijk is als resultaten voor de Blaugrana. Toch miste het team, dat op dat moment derde stond in de groepsfase van de Champions League, nog iets.

Bayern en de uiteindelijke finalisten Inter waren er op dat moment zeker bij. De fans keerden massaal terug naar Camp Nou, maar dat was niet genoeg voor een club die sinds 2015 geen Champions League meer had gewonnen.

Een soms twijfelachtige tactische aanpak

Een van de sterke punten van Barça is altijd hun aanvallende kracht geweest. En als je snelheid aan de mix toevoegt, richt het geschut van de Blaugrana’s een ravage aan. Qua balbezit heeft Barcelona solide statistieken, en hetzelfde geldt voor het aantal gecreëerde kansen. Aan de andere kant slagen ze er niet in om hun kansen om te zetten in doelpunten, waardoor het spelplan van de voormalige aanvoerder-coach in twijfel wordt getrokken.

In ieder geval kan hem niet worden verweten dat hij een aantal van zijn doelstellingen heeft bereikt. Hij heeft de club in staat gesteld om nieuwe lijnen toe te voegen aan de prestigieuze erelijst. Maar de druk en slijtage hebben hem ongetwijfeld parten gespeeld.

Xavi’s moeilijke relatie met Deco

Sommigen zeggen dat Xavi een moeilijke relatie had met de lokale pers. Dit zou invloed kunnen hebben gehad op de beslissing van de coach, hoewel we dat niet echt geloven. Het is vooral de soms gespannen relatie met sportief directeur Deco die de balans zou kunnen hebben doen doorslaan. Sinds de aankondiging hebben verschillende Spaanse media snel op deze mogelijkheid gewezen. Het enige wat nu nog rest is dat Xavi met opgeheven hoofd vertrekt en dat de club een waardige opvolger vindt…