Union en RWDM ontmoeten elkaar in een vurige Zwanze-derby

De rivaliteit tussen Union Saint-Gilloise en RWDM, die begon als een folkloristische affaire, is nu veranderd in een echte haataffaire. De ontmoeting tussen de twee ploegen aanstaande woensdag zal even spannend zijn als altijd.

Brussel vol voetbal(rivaliteit)

Brussel is een stad van voetbal en rivaliteit. Dit seizoen heeft de hoofdstad herontdekt hoe leuk het is om drie clubs in 1A te hebben en daarmee ook een heleboel derby’s. Terwijl de derby’s tussen Anderlecht en Union het hoogtepunt van de afgelopen twee seizoenen waren – en blijven – zijn het die tussen Sint-Gillis en het onlangs gepromoveerde RWDM die het meest intens zijn.

Deze woensdag ontmoeten de twee ploegen elkaar in Dudenpark. Het is een duel van uitersten, met Union aan de top van de Jupiler Pro League. En RWDM heeft moeite om stand te houden. Met nog maar een paar dagen te gaan voor de wedstrijd loopt de spanning hoog op aan beide kanten. Dit geldt des te meer omdat aan het begin van het seizoen de eerste ontmoeting in het Machtens-stadion plaatsvond onder zeer bijzondere omstandigheden. De wedstrijd was aanvankelijk uitgesteld en werd uiteindelijk doordeweeks gespeeld, op een moment dat het team het kantoor moest verlaten. Iets wat de fans van Union ertoe aanzette om de wedstrijd te boycotten omdat ze de korte reis… met de bus moesten maken.

Maar niets van dat alles op woensdag (afgezien van de combi-auto), wanneer beide teams kunnen rekenen op hun supporters. De sfeer zal elektrisch zijn, om niet te zeggen hatelijk, tussen deze twee historische clubs. In september braken enkele dagen voor de wedstrijd schermutselingen uit in Sint-Gillis. Dit was echter niet altijd het geval.

Brussels theater en folklore

Om de oorsprong van deze rivaliteit tussen de twee Brusselse clubs te vinden, moeten we meer dan een eeuw teruggaan. RWDM bestond toen nog niet, maar het Brusselse voetbal domineerde België. Na de titel van FC Luik won Racing Club Bruxelles 4 titels, gevolgd door Union nog eens 4. Aanvankelijk ging de rivaliteit tussen deze twee clubs. Maar beetje bij beetje begon er een andere Brusselse club te groeien: Daring.

Vanaf 1912 ging de belangrijkste rivaliteit in Brussel tussen Daring en Union. Zozeer zelfs dat het in 1938 werd verbeeld in het beroemde toneelstuk ‘Bossemans en Coppenole’. Daarvoor werd de reeks van 60 competitiewedstrijden zonder nederlaag van Union gestopt door… Daring, in 1935.

Grote leegte

Een halve eeuw lang ‘haatten’ de fans van Daring en Union elkaar. Tussen aanhalingstekens, want hoewel geen van beide partijen sympathie had voor de ander, was er geen echte vijandigheid. De rivaliteit is echt, maar blijft folkloristisch en staat bekend als de ‘Zwanze derby’. Jarenlang waren er geen wedstrijden tussen de twee clubs.

In 1973 stapte Union over naar D2, terwijl Daring samenging met Racing White (een fusie van Racing Bruxelles en White Star) om RWDM te worden. Een paar wedstrijden hier en daar wakkerde de vlam van tijd tot tijd weer aan, maar pas bij de wedergeboorte van de Molenbeekse club een paar jaar geleden laaide de rivaliteit weer op, zij het op een veel vijandigere- en hatelijkere manier.

De haat

Het was tijdens een wedstrijd tussen RWDM en… Luik dat het allemaal opnieuw begon. De twee historische clubs speelden toen in vierde klasse en Union-supporters besloten om de Luikenaars, een bevriende club, te komen aanmoedigen in het Machtens-stadion. Dit viel niet in goede aarde bij de Molenbeekse fans en er brak een enorme vechtpartij uit in het stadion.

Sindsdien is het moeilijk om te spreken van een echte zwanze tussen de twee clubs. En hoewel de Union-supporters minder virulent zijn en de hooligans van de Molenbeekers geen kans onbenut laten om de Sint-Gillis te bekampen, zijn er al jaren provocaties tussen de kampen van elk van deze clubs.

Vandaag wekt het sportieve succes van Union nog meer haat op bij de RWDM-fans, die een nieuwe nederlaag van hun historische rivalen maar moeilijk kunnen verkroppen.

Enkele interessante cijfers voor gokkers:

  • Union Saint-Gilloise heeft sinds 16 september 2023 niet meer verloren in de JPL;
  • Mohamed Amoura (USG) was beslissend in zijn laatste 6 wedstrijden voor de club;
  • RWDM verloor zijn laatste 5 wedstrijden;
  • RWDM heeft slechts één doelpunt gescoord in 4 wedstrijden;
  • USG won dit seizoen van RWDM (3-2).

De voorspelling van de redactie voor deze wedstrijd Union Saint-Gilloise – RWDM: Het is moeilijk om iets anders te voorspellen dan een overwinning van Union Saint-Gilloise. Het niveau tussen beide teams ligt namelijk 1000 plaatsen uit elkaar. De notering is 1.19 bij Ladbrokes.

De grootste uitdaging voor de gokker is dan om interessante odds te vinden. We stellen bijvoorbeeld voor om te spelen voor ‘beide teams scoren’ aan 2.05. In de eerste wedstrijd speelden de twee teams 2-3 gelijk. Een derby blijft een derby. Bovendien heeft Union de laatste wedstrijden de gewoonte om tegen te scoren en zal het zonder de geschorste Mac Allister moeten doen.