Wat te verwachten van het WK Cyclocross in Tabor?

Het grote veldritevenement van het seizoen komt dit weekend aan met het WK cyclocross in Tabor in Tsjechië. De spanning kan echter van korte duur zijn. Mathieu van der Poel is nog nooit zo dominant geweest als deze winter. En waarnemers verwachten een zesde wereldtitel, waar hij in 2015 zijn eerste wereldtitel won. Ladbrokes News geeft een voorbeschouwing op deze strijd in de ploegscharen.

Moet van der Poel zich zorgen maken?

De Belgische coach Sven Vanthourenhout hoopte dat de besneeuwde omstandigheden de kansen van de Nederlander zouden verkleinen. Maar dat mocht niet zo zijn. Hij zal dus de te kloppen man zijn. Zonder Wout Van Aert en Tom Pidcock zal hij de belangrijkste kandidaat zijn voor zijn eigen opvolging. Hij staat geprijsd aan 1.08 bij Ladbrokes.be. Elke andere renner heeft een notering van 7. Hij heeft dit seizoen slechts één veldrit verloren, in Benidorm in Spanje. Vorige week in Hoogerheide wachtte hij tot de laatste ronde om het verschil te maken. Dit geeft een sprankje hoop voor de Belgen, die op papier voor de tweede plaats gaan. Een zilveren medaille is geen uitgemaakte zaak. De Belgische klap in het gezicht in Hoogerheide moet een wake-up call zijn.

Met Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar, en niet te vergeten Lars van der Haar, kan Nederland mikken op een treble. De Belgen zullen als nooit tevoren bij elkaar moeten blijven om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Maar met Thibau Nys, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout heeft België nog veel om voor te spelen. “Wat er gebeurde in Hoogerheide was niet de eerste keer, maar het betekent dat het nog steeds kan gebeuren”, zegt Sven Vanthourenhout. De technisch directeur van Belgian Cycling is niet veel geruststellender. “Meestal mikken we op vijf medailles op een WK veldrijden, maar ik denk niet dat we er deze keer zullen geraken.”

Het circuit

Het parcours is voor 80% identiek aan dat van andere WK-jaren. Er zijn twee extra bruggen toegevoegd. De planken, die door de experts als het meest gevreesde deel van het parcours worden beschouwd, verdienen echter een nadere toelichting. Ze zullen hoger zijn dan in de wereldbeker. Bovendien komen ze voor in een gedeelte bergopwaarts. Je moet dus veel sneller omhoog om je snelheid te behouden. In 2015 viel Mathieu Van der Poel er vier keer over in de zeven ronden die hij aflegde. De renners zijn gewaarschuwd.

Fem van Empel tegen haar landgenoten

Bij de meisjes heeft de 22-jarige Fem van Empel net als Mathieu van der Poel de kans om haar superseizoen te verzilveren met een regenboogtrui, maar zal ze de druk aankunnen? Ze won 17 van de 19 cross-country-wedstrijden waaraan ze deelnam. Haar notering is 1.23. Haar aangekondigde rivalen zijn haar landgenoten Lucinda Brand en Puck Pieterse. Lucinda Brand, de Nederlandse kampioene, zal het moeilijk vinden om haar kracht te tonen op dit parcours, maar ze is nog steeds een kampioensvrouw. Puck Pieterse werd ziek tijdens de training en zal niet met een goed gevoel aankomen in Tsjechië.

Ceylin del Carmen Alvarado was het seizoen goed begonnen. Haar rug speelt haar parten bij de start van 2024. Daardoor maakt Blanka Vas kans om mee te glippen met de Nederlanders. Ze begon de winter in het veldrijden met een achterstand in haar conditie, maar verbetert week na week, tot het punt waarop ze vorige week in Hoogerheide met van Empel in de race was voor de overwinning. De Hongaarse mag niet onderschat worden. Ze houdt van snelle, technische koersen. Als een Nederlandse renster niet wint, komt dat waarschijnlijk door Vas. De Belgen Sanne Cant, Laura Vanderschot en Marion Norbert-Riberolle hebben geen kans om een prijs mee naar huis te nemen uit Tabor.

In de wereldbekeropener op vrijdag is België de favoriet door de afwezigheid van Nederland. Het team bestaat uit Shanyl De Schoesitter, Julie Brouwers, Sanne Cant, Arthur Van Den Boer; Ward Huybs en Michael Vanthourenhout. De dreiging komt van Groot-Brittannië’s Cameron Mason en Zoé Backstedt.

Het programma:

Vrijdag 2 februari 2024

  • 12:35 – Team Estafette (favoriet: België)

Zaterdag 3 februari 2024

  • 11:05 – Junior Vrouwen (favoriet: Cat Ferguson)
  • 12:35 – Heren Espoirs (favoriet: Tibor del Grosso)
  • 14:35 – Elite Vrouwen (favoriet: Fem Van Empel)

Zondag 4 februari 2024

  • 11:05 – Mannen Juniors (favoriet: Aubin Sparfel)
  • 12:35 – Vrouwen Espoirs (favoriet: Zoe Backstedt)
  • 14:35 – Mannen Elite (favoriet: Mathieu van der Poel)