Is Felice Mazzu zijn ‘konijnenpoot’ kwijt?

In een delicate situatie met Charleroi in de Pro League beleeft Felice Mazzu de moeilijkste momenten uit zijn trainerscarrière. De dagen dat hij titelkandidaat was met Union Saint-Gilloise zijn al lang voorbij.

Relegation play-offs voor Mazzu?

Als de klassieke fase van de Pro League vandaag zou eindigen, zouden Felice Mazzu en Charleroi veroordeeld zijn tot de play-offs. De dagen van ‘Felice time’, zijn kracht tijdens zijn eerste periode bij de Zebra’s, zijn al lang voorbij. De coach van Charleroi, die in november 2022 terugkeerde naar zijn thuisbasis, zit in een neerwaartse spiraal. En dan te bedenken dat hij bijna Belgisch kampioen werd met Union een jaar nadat hij Sint-Gillis terug naar de Pro League had geleid…

Een turbulente start voor Union Saint-Gilloise

Felice Mazzu heeft Union Saint-Gilloise uit de as herrezen. Na een kortstondige periode bij Genk, vond hij de perfecte fit bij Union. Hij leidde Union terug naar de Pro League en beleefde een fantastisch jaar. Hij leidde een groot deel van het seizoen en aan het einde van de klassieke fase, maar hij en zijn team gingen onderuit in de Play-offs 1 en lieten de titel glippen naar Brugge. Felice Mazzu slaagde erin om een legendarische club terug naar de top te brengen. Met een beetje meer succes had hij tot Belgisch kampioen gekroond kunnen worden.

Veertien wedstrijden als coach bij Anderlecht…

Niemand zal ooit weten of hij de juiste keuze maakte door Union te verlaten voor Anderlecht. Het was een moeilijke scheiding van Union. En Felice Mazzu herinnerde het zich elke keer dat hij de St. Gallen-fans tegenkwam. Hij werd ontslagen bij Anderlecht na veertien wedstrijden met het slechtste record van de club (16 punten) sinds de jaren 1930. Felice Mazzu, die werd verkozen tot coach van het jaar voor zijn werk bij Union, heeft moeite om zijn trieste ervaring bij Anderlecht te boven te komen. Waarom lukte het niet bij de Mauves? Niemand weet het echt, maar hij werd ook niet geholpen door succes tijdens zijn korte verblijf.

Terug in de gratie bij de Zebra’s

Iets meer dan een maand na zijn ontslag bij Anderlecht keerde Felice Mazzu terug naar Charleroi. Toen hij de Zebra’s overnam na het ontslag van Edward Still, stonden ze dertiende op de ranglijst. De man die ze ‘het kind van Charleroi’ noemen, heeft Sporting nieuw leven ingeblazen. Hij gaf de fans zelfs hoop op een plaats in de Play-offs 2. Maar Charleroi zakte twee punten achter Cercle en sloot het seizoen 2022-2023 af met veel bitterheid en teleurstelling. De Zebra’s moesten dus terug op het goede spoor komen en toen het nieuwe seizoen begon, waren hun ambities om het beter te doen. De start van het seizoen was geen groot succes en gaf aanleiding tot de eerste zorgen.

Charleroi kan de Pro League niet verlaten

Niet in staat om zichzelf te exporteren met slechts drie punten uit twaalf uitwedstrijden, pakte Sporting gelukkig wel wat punten thuis. Op de avond van hun overwinning op RWDM begonnen we te geloven dat Felice Mazzu zijn beroemde ‘konijnenpoot’ had herontdekt. Veranderingen die hun vruchten afwierpen en een overwinning in ‘Felice-tijd’ gaf weer hoop. Helaas was die hoop van korte duur, want Charleroi viel snel terug in zijn oude gedrag. Was het alleen de schuld van de coach? Waarschijnlijk niet. Sommige belangrijke spelers van Charleroi hebben ongetwijfeld sneller het einde van hun Latijn bereikt dan hun coach. En we zullen de echte lessen uit dit seizoen moeten leren.

Mazzu vervangen is geen oplossing

De komst van een nieuwe Amerikaanse investeerder naar de club uit Carolo biedt perspectief. Mehdi Bayat ligt steeds meer onder vuur van supporters die hun ploeg niet ten onder willen zien gaan. De directeur van Sporting heeft ongetwijfeld nachtmerries in de hoop dat zijn Zebra’s het tij kunnen keren. Felice Mazzu droomt ook van een overwinning die meer zou zijn dan alleen persoonlijke wraak voor de thuiswedstrijd van Anderlecht. Hij heeft de bladzijde al lang geleden omgeslagen en droomt maar van één ding: deze playdowns koste wat kost vermijden. Om te voorkomen dat hij in een paar maanden van de hemel naar de hel gaat…