Stand Challenger Pro League: wat staat er op het spel?

Na 20 rondes is de Challenger Pro League nog steeds even spannend. De opstellingwedstrijden hebben de standen nog verder aangescherpt. Alles is nog mogelijk aan de boven- en onderkant van de stand. Ladbrokes analyseert de tweede helft van het kampioenschap en geeft een voorbeschouwing op de laatste stormloop.

De stand in de strijd om de titel

Ter herinnering: de bovenste twee plaatsen geven recht op een rechtstreeks ticket naar de hemel van de Jupiler Pro League. Dit terwijl de ploegen tussen de 3e en 6e plaats de Play-Offs betwisten, waarvan de winnaar het opneemt tegen het 14e geplaatste team in de Jupiler Pro League. Beerschot staat op pole position, maar staat slechts zeven punten los van de 7e plaats. Een slechte reeks en de Kielse Ratten kunnen alles verliezen. Door woensdag te verliezen van Lommel miste Beerschot een gouden kans om vier punten los te komen.

Deinze staat slechts één punt achter. Na de misstap bij Jong Genk zijn de Tigers de enige ploeg die hun laatste drie wedstrijden op nul hebben gezet. De mannen van Hans Somers zijn van PO-kandidaat naar titelkandidaat gegaan. De volgende drie wedstrijden zullen een duidelijke indicatie geven van hun titelkansen (Dender, Beerschot en Beveren). Zulte-Waregem, de voorspelde favorieten aan het begin van het seizoen, staan slechts drie punten achter, maar zijn allerminst geruststellend. Coach Vincent Euvrard kan niet schitteren zoals hij deed bij RWDM (4/12 sinds het begin van het seizoen).

De rest

De Limburgse clubs Lommel en Patro Eisden staan vier punten achter. Na een dip (4 op 21) tussen november en december heeft Lommel zijn vorm teruggevonden. Een mooie 10 op 12 in januari betekent dat ze nog steeds dromen van de titel. Patro Eisden blijft genieten van een fantastisch seizoen. Hoewel niet spectaculair op het veld, staat de ploeg van Stijn Stijnen er nog steeds. Patro Eisden blijft punten sprokkelen en aarzelt niet om rond te shoppen als het nodig is. Een andere oud-speler van Brugge, Timmy Simons, doet het fantastisch bij Dender, de derde ploeg binnen vier punten van de top van de ranglijst. Dender speelt het aantrekkelijkste voetbal in de reeks en heeft de beste aanval in de Challenger Pro League.

Beveren had de beste reeks met 23 op 27. De Waeslanders leken als een hogesnelheidstrein naar de top van het klassement te denderen. Een 0 op 6 tegen Club Nxt en Francs Borains vertraagde hun vooruitgang. Dit weekend kwamen ze echter terug met een overwinning tegen Zulte-Waregem. De mannen van Wim De Decker staan misschien zeven punten achter, maar ze kunnen nog steeds in de top twee eindigen. In dit schaakspel verliest de eerste ploeg die twee keer op rij verliest waarschijnlijk elke kans op rechtstreekse promotie. In de komende wedstrijden tellen de confrontaties tussen directe rivalen dubbel.

Overzicht van de komende speeldagen

Speeldag 21

Zulte-Waregem-Lommel

Deinze-Patro Eisden

Speeldag 22

Dender-Beveren

Deinze-Beerschot

Speeldag 23

Beveren-Deinze

De zachte onderbuik

Vier ploegen zijn aan het freewheelen tot het einde van het seizoen. RFC Luik, dat lange tijd in de top zes stond, is de draad kwijt. Nederlagen tegen Zulte-Waregem en Beerschot in combinatie met het vertrek van thuisspits Adriano Bertaccini zijn te veel onvoorziene gebeurtenissen voor de mannen van Gaetan Englebert.

De U23-teams van Anderlecht, Genk (het meest aantrekkelijke team sinds de rust) en Club Brugge zien ook dingen aankomen. Deze drie ploegen moeten nog drie of vier wedstrijden winnen om het seizoen rustig te kunnen afsluiten.

De strijd om te overleven

Net als aan de top van de Challenger Pro League woedt de strijd om overeind te blijven. Er zijn vijf teams bij betrokken. Met Sébastien Grandjean in de lift verpletterden Les Francs Borains Seraing en Beveren. Het resultaat van 6 op 6 deed hen goed. Vorig weekend was Patro Eisden een te taaie tegenstander. Nu gaan de Borains de monetaire tijd in met Club Nxt, Oostende en SL 16 in hun volgende drie wedstrijden. Een 9 op 9 en de Boussutois zijn veilig.

Lierse is de andere ploeg met 19 punten, maar de dynamiek is anders. Met Jo Christiaens te laat ontslagen, heeft Geert Emmerechts niet wat nodig is om de Pallieters, die op drift zijn, te redden. Lierrois had net een belangrijke wedstrijd verloren van Oostende. Oostende, dat nog steeds kampt met faillissementsproblemen, speelt met hart en ziel. Zonder de puntenaftrek van de licentiecommissie zou de Kustploeg bijna zeker zijn van hun overleving. Met 16 punten (22 in sportieve termen) staan ze één punt achter op het Luikse duo Seraing en SL 16.

Luikse problemen

SL 16 zit in de problemen. De komst van Réginal Goreux had de kern een boost gegeven (12 op 18), maar het momentum is nu verdwenen. De U23’s van Standard hebben nu zes wedstrijden op rij verloren. Met defensieve fouten en een gebrek aan gewicht voorin tonen de spelers hun beperkingen. Dat is jammer, want de academie van Standard barst van het talent (Ghalidi, Epolo, Sahabo, …).

Seraing lijkt rechtstreeks af te stevenen op de hoogste klasse. Grégory Proment nam ontslag na de 1-5 nederlaag tegen Francs Borains. Mbaye Leye kwam, maar dat had niet het gewenste effect. Tegen directe rivalen Lierse en Jong Genk pakte Seraing thuis slechts één punt. Douane kreeg zelfs ruzie met de coach en werd ontslagen. De reden voor deze mislukking was de te grote kern (31 spelers). De komende weken staan er confrontaties aan de onderkant van de ranglijst op het programma.

Stand

  1. Francs Borains – 19 punten;
  2. Lierse – 19 pnt;
  3. Oostende – 16 pnt;
  4. SL – 15 pnt;
  5. Seraing – 15 pnt.