WK biatlon: Boe favoriet, Julia Simon in vorm, wat zijn de trends?

Woensdag 7 februari was de start van het WK biatlon in Nove Mesto. Na de triomf van Frankrijk in de gemengde estafette gaan de individuele onderdelen op vrijdag 9 van start. Dus wie heeft er vertrouwen in de schietbaan en het parcours in Nove Mesto?

Noorwegen aan de macht?

Als je een biatlonfan bent, is het goed om dit seizoen Noors te zijn. Bij de mannen hebben de landgenoten van de gebroeders Boe vrijwel niets aan hun tegenstanders overgelaten. Ze komen met grote ambities aan in Tsjechië. Het is simpel: de ‘Norge’ kunnen een hattrick van overwinningen claimen in elk van de individuele races bij de mannen. Nu is het aan de fans om te raden wie het meest in staat is om de ongenaakbare Johannes Boe te verslaan.

Johannes Dale, de grootste rivaal van zijn landgenoot Boe?

Op de piste is Johannes Dale de enige die Johannes Boe regelmatig heeft geëvenaard (en zelfs overtroffen). Met een skitijd die 5,7% langzamer was dan het gemiddelde van de atleten, deed de jongste van de twee het beter dan de oudste met zijn 5,3%. De vergelijking is dus eenvoudig. Als hij net zo goed schiet als Boe, kan Dale hopen de onbetwiste leider van het wereldcircuit te verslaan

En dat is ongetwijfeld waar het verschil zal liggen. Een beetje beter voor de doelen, Johannes Boe zal een voordeel hebben, vooral in de vier-schots evenementen. Andere goede langlaufers, de Zweedse Samuelsson en Ponsiluoma, lijken de enigen te zijn die op gelijke voet kunnen concurreren met het Noorse duo.

De schietgrage in de vierspannen?

Natuurlijk draait biatlon niet alleen om de baan. Sommigen kunnen profiteren van hun vaardigheden voor de schietschijven. Met respectievelijk 93, 90 en 89% op de schietschijven. Strelow, Eder en Tarjei Boe zouden de beste langlaufers een run voor hun geld kunnen geven in de vierspannen. Op een goede dag kan de laatstgenoemde ook mikken op de overwinning in een sprint, als zijn rivalen een fout maken.

Tot slot moeten de Fransen in de gaten worden gehouden. Tot nu toe relatief discreet, maar elk lid van de delegatie heeft zijn sterke punten. Van de consistentie van Fillon Maillet tot het enthousiasme van Perrot en de onvoorspelbaarheid van Jacquelin. Met zijn beste tijd in de gemengde estafette bij de mannen op woensdag zou Perrot wel eens tot zijn recht kunnen komen in Nove Mesto.

5 vrouwenstrijd tussen Vittozzi, Braisaz, Tandrevold, Simon en Elvira Oeberg?

In tegenstelling tot bij de mannen zijn het bij de vrouwen de Tricolores die in de gaten moeten worden gehouden. De jonge- en efficiënte Jeanmonnot was een echte blikvanger aan het begin van het seizoen, terwijl Justine Braisaz zelden zo sterk op ski’s heeft gestaan. Tot slot lijkt Julia Simon, die een beetje traag op gang kwam, de afgelopen weken haar zelfvertrouwen te hebben herwonnen. Gezien haar optreden woensdag in de gemengde estafette heeft Simon nog meer vertrouwen dan haar rivalen. In staat om snel te tekenen op de schietbaan, is zij ongetwijfeld degene die de sleutels tot de races in handen zal hebben in de confrontatie.

De Française zal echter de Noorse Tandrevold, die momenteel aan de leiding gaat in het algemene wereldbekerklassement, goed in de gaten moeten houden. Een andere regelmatige podiumster, Lisa Vittozzi, mikt dit seizoen heel hoog (91% nauwkeurigheid). Tot slot is Elvira Oeberg op ski’s zeker de meest waarschijnlijke om Braisaz uit te schakelen.

Lotte Lie en Florent Claude: hoe zit het met de Belgen?

Na hun historische 8e plaats in de gemengde estafette gaan onze vertegenwoordigers deze twee weken in met een last van hun schouders. In het individuele onderdeel is de beste hoop van Lotte Lie een top 20-klassering. De biatlete is steeds minder effectief met handwapens (noot van de redacteur: 89% in 2022, 88% in 2023 en 85% dit jaar) en heeft het moeilijk op de baan.

Bij de mannen zou Florent Claude kunnen mikken op een top 10-klassering. Maar hij heeft een perfecte race nodig. Zowel op de baan als om de doelen te halen. Met drie top-15 finishes dit seizoen is het logische doel om te profiteren van het WK om de dingen naar een hoger niveau te tillen.

Beleef de spanning van de wereldkampioenschappen biatlon met Ladbrokes.be!