PMU – Grand Prix de France: De 2e etappe van de Triple Crown

Het deelnemersveld is aanstaande zondag compleet voor deze laatste editie van de Grand Prix de France. Die zal, zoals gebruikelijk, plaatsvinden over de 2100 meter van de Grande Piste. Het belooft een spannend PMU-evenement te worden, met 18 starters achter de wagen, en het zal vanaf het begin een nek-aan-nekrace worden. Sinds donderdagmiddag weet iedereen zijn plaats achter de vleugels van de auto. Twee weken nadat Idao de Tillard (7) werd uitgeroepen tot winnaar van de Prix d’Amérique, hangt er deze zondag een vleugje revanche in de lucht op het asfalt van Vincennes.

Idao de Tillard met nummer 7

De kampioen van Thierry Duvaldestin, winnaar van de meest prestigieuze race ter wereld, liet twee weken geleden een harde indruk achter. Het paard, dat zich toch meer moest inspannen dan zijn rivalen, lijkt niet afgestompt volgens de mensen om hem heen. Sterker nog, het paard toonde zich onverzettelijk op het rechte stuk. Zeker na een vrij lastig parcours. Het liet zien dat hij duidelijk een maatje beter was dan de rest.

Toen de loting werd verricht door Hervé Mathoux, moest Clément Duvaldestin niet lachen toen hij zijn nummer 7 zag. Maar toen hij de zaken in perspectief plaatste, zag hij dat zijn moeilijkste tegenstanders buiten en achter hem zouden starten. Dit paard, dat al is vergeleken met fenomenen als Bold Eagle en Face Time Bourbon, blijft de mensen om hem heen en racebezoekers verbazen. De drievoudige kroon zou een doel kunnen zijn voor de nieuwe kampioen van de 21e eeuw.

Wedden op een podiumplaats voor Jovialty

De merrie die de mantel van Courant AB zal dragen, was uitstekend in de Prix d’Amérique. Het maakte zich de hele weg illusies voordat ze de tweede plaats verloor in de laatste furlongs. Haar snelheid bij de start zal een voordeel zijn met dit onfortuinlijke nummer 9 op zondag. De merrie met meer dan twee miljoen euro aan winsom verlegt voortdurend haar grenzen. In haar thuisland liet ze veel kwaliteit zien en werd het beoordeeld als de beste Zweedse merrie.

Het heeft dit op briljante wijze bevestigd op Franse bodem en in de ogen van Europa. Benjamin Rochard zal worden herenigd met het paard dat hij als tweede plaatste in zijn tweede optreden in Frankrijk, achter de ongenaakbare Jushua Tree. Hij wordt beschouwd als de rijzende ster onder de Franse ruiters. En zal proberen om haar het beste verborgen parcours te geven. Dit om zijn topsnelheid te laten glijden over een parcours dat duidelijk in zijn voordeel zal zijn.

Go on Boy geflitst op de voet van 1’03

De afgelopen twee weken hebben grasfans onophoudelijk gesproken over het einde van Go On Boy’s (18) race in deze grote editie van de Prix d’Amérique. Hij finishte als laatste halverwege en was de enige die finishte. Hij haalde zijn rivalen één voor één in, maar finishte te laat om nog mee te dingen naar het podium. Voor één keer hadden Romain Derieux en zijn partner pech bij de loting, ze werden 18e achter de vleugels.

Romain Derieux, nog steeds in spanning voor de loting, besloot de viervoetige ontrafeling opnieuw te proberen. Starten achter Joviality (9), die altijd heeft laten zien snel van start te kunnen gaan, kan hoop geven aan de mensen om hem heen en aan de toeschouwers. Zelfs als hij twee keer een vreemde snelheid heeft laten zien. Zelfs dan zal het nadelig zijn om over een korte afstand op dezelfde plaats in de bocht te staan. Er is geen twijfel over de kwaliteit en vorm van het paard. En als hij uit zijn doen komt, is hij een kanshebber voor de hoofdprijs.

Een relatief open Grand Prix de France

De snelheidsspecialist Vivid Wise As (4), winnaar van 21 races in Groep I, keert met hoge verwachtingen terug naar de Parijse asfaltbaan. Hij is al winnaar van de race in 2022 en is een kanshebber voor succes. Hooker Berry (1), die in de mooie race een snedigheid miste, zal proberen het goed te doen met deze nummer 1. De titelhouder, Ampia Mede SM (6), heeft een verlossing te danken aan haar takers.

Hokkaido Jiel (17), zeer overtuigend in de Prix d’Amérique, zal van zijn nummer af moeten. Dit met een parcours dat bij hem past is hij een podiumkandidaat. Missle Hill (16) is een leuke weddenschap voor turfers. Enigszins onfortuinlijk in de Prix du Luxembourg zal hij proberen zijn stempel te drukken op het einde van de combinatie. Inmarosa (10) en Emeraude de Bais (15) hebben hun snelheid voor haar en zullen proberen in de juiste combinatie van dit TURF evenement te komen.

Tot aanstaande zondag rond 14:15 uur bij Ladbrokes.be om dit prestigieuze evenement mee te maken en te zien of Idao de Tillard in de voetsporen treedt van een zekere Bold Eagle, die in 2016 en 2017 al de dubbel Prix d’Amérique – Prix de France voltooide.