Francs Borains staan meer dan ooit met hun rug tegen de muur!

De midweek-nederlaag tegen Oostende helpt de zaak van Francs Borains niet. Als twaalfde in de Challenger Pro League moet de ploeg van Sébastien Grandjean deze zondag Standard B verslaan op eigen bodem. Zonder winst zou de situatie kritiek worden.

Niet top voor Les Francs Borains

Les Francs Borains hadden zeker niet zo’n moeilijke start van hun Challenger Pro League-campagne verwacht. Eind november besloten ze, na dertien punten uit dertien wedstrijden te hebben gehaald, om hun samenwerking met Arnaud Mercier te beëindigen. Sébastien Grandjean arriveerde als redder en heeft een even slecht palmares.

Met nog negen wedstrijden te gaan, staat RFB slechts twee punten los van de play-offplaats op de tweede plaats. De wedstrijd tegen het onderaan staande Standard B (SL 16) is van het grootste belang voor de toekomst van de club in de Challenger Pro League. Tegen Oostende deze week hadden ze ook moeten winnen, maar ook daar kwamen de Francs Borains tekort.

Sébastien Grandjean deed het niet veel beter dan zijn voorganger.

Toen Arnaud Mercier werd ontslagen, had hij dertien punten uit dertien wedstrijden gepakt. Acht wedstrijden later hebben de Francs Borains nog zeven punten gepakt onder hun nieuwe coach. Ligt het probleem dan ergens anders? De vraag rijst over de kwaliteit van de kern en de aanwerving na de promotie. Waren sommige spelers te duur? Voldeden de transfers aan de verwachtingen? Dit zijn een reeks vragen zonder echte antwoorden…

Niet alles kan echter worden afgewezen, want Sébastien Grandjean heeft wat wilskracht en discipline in het team gebracht. De terugkeer na blessureleed van de ervaren Kévin Vandendriessche, die weer in de verdediging staat, heeft ook voor wat meer stabiliteit gezorgd. En de winterversterkingen hebben voor wat opwinding gezorgd.

Een onderzoek naar valse boekhouding bij Francs Borains

Alsof de sportieve problemen van de club nog niet genoeg waren, staat de club sinds het begin van de week om een andere reden in de schijnwerpers. De rechtbank onderzoekt het management van de club na een financieel geschil tussen een zakenman en de club. De boekhouding van Royal Francs Borains wordt onderzocht en zou bewijs van vervalsing kunnen onthullen.

Beschuldigingen van criminele samenzwering en schending van vertrouwen worden ook onderzocht. De voorzitter van de club, Georges-Louis Bouchez, is ondervraagd maar wordt niet als verdachte beschouwd. Het geschil gaat over een geleend of gesponsord bedrag, dat centraal staat in een boekhoudkundig geschil. Het onderzoek, geleid door het parket van Bergen, richt zich op verdachte boekhoudkundige veranderingen.

Sébastien Grandjean verwacht een overwinning tegen SL 16

In deze bijzondere context, en ook al heeft de directie ongetwijfeld met de spelers gesproken om ze gerust te stellen, komt de wedstrijd van aanstaande zondag op een bijzonder moment. Het team twijfelt omdat het niet in staat is geweest om een reeks prestaties neer te zetten die punten zouden kunnen opleveren. Na het gelijkspel tegen Club Nxt, waarin RFB kon rekenen op een brace van Kadiri om terug te komen van 0-2 naar 2-2, hebben de Borains geen keuze.

Als het kampioenschap ten einde loopt, moeten ze twee ploegen achter zich laten. Het is dus niet nodig om te lang te wachten met het pakken van punten, vooral tegen directe rivalen. En in deze context wordt het duel met Les Rouches een beslissend keerpunt aan het einde van het seizoen.

Een nieuw leven in de Challenger Pro League

Eén ding is zeker. Alles kan nog gebeuren… ten goede of ten kwade. En als je ziet hoeveel energie er wordt gestoken in het klimmen en blijven in de Challenger Pro League, moet je erin blijven geloven. De Borinage is nog steeds een voetballende regio met fervente supporters die tot het einde achter hun club blijven staan.

Niemand durft eraan te denken om ten onder te gaan en de gevolgen die dat zou kunnen hebben. De twaalfde man zal ongetwijfeld een belangrijke rol spelen in de laatste negen wedstrijden. Te beginnen met de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen SL 16.

Bekijk onze voorspellingen voor speeldag 22 van de Challenger Pro League en beleef de spanning van het voetbal bij Ladbrokes.be!