Sébastien Grandjean wil Les Francs Borains nieuw leven inblazen

De prestaties van Arnauld Mercier bij Les Francs Borains zijn fataal geweest. De dag na de nederlaag tegen Deinze werd de coach ontslagen. Zijn opvolger werd al snel aangesteld. RFB-voorzitter Georges-Louis Bouchez koos voor Sébastien Grandjean uit Arlon, die inmiddels is aangetreden.

Geen geweldige seizoensstart voor Les Francs Borains

Les Francs Borains staan zestiende in de Challenger Pro League met dertien punten uit dertien gespeelde wedstrijden. De gepromoveerde ploeg is vastbesloten om er alles aan te doen om zichzelf te redden. En het is zonder twijfel aan het management van de club om hun verantwoordelijkheid te nemen. De laatste nederlaag in Deinze bleek fataal voor Arnauld Mercier, die in het weekend werd ontslagen. Het management van Francs Borains richtte zich al snel op Sébastien Grandjean. Een verandering van coach hing al enkele weken in de lucht.

RFB-voorzitter Georges-Louis Bouchez had onlangs een aantal bemoedigende signalen gezien. Maar die waren niet voldoende. Dus aarzelde hij niet om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Sébastien Grandjean zal verantwoordelijk zijn voor de redding van de gepromoveerden naar de Challenger Pro League.

Ervaren Grandjean in dienst van Francs Borains

Wie is de nieuwe coach van de RFB? Sébastien Grandjean, geboren in Dinant en nu 53. Hij begon met voetballen bij Stade Gedinnois. Daarna speelde hij voor verschillende clubs in de provincie Luxemburg, waaronder Aarlen en Libramont. Hij werd voor het eerst coach in 2002 bij Jeunesse Arlonaise, nadat hij al de jeugdteams van de club had gemanaged. Na vier jaar bij Arlon ging hij in 2006 voor het eerst aan de slag bij Virton. Drie jaar later kon hij de verleiding van de Luxemburgse club Jeunesse Esch niet weerstaan. Die ervaring werd echter snel zuur, want in oktober 2011 werd hij ontslagen.

Al coach in Henegouwen in 2012

Sébastien Grandjean bracht vervolgens een seizoen door bij La Louvière Centre voordat hij terugkeerde naar Luxemburg. Aan het begin van het seizoen 2014-2015 werd hij aangesteld als coach van F91 Dudelange. Maar hij bleef maar een jaar. Zijn carrière bracht hem vervolgens naar Virton, waar hij tot 2019 ook sportief directeur was. In 2019 keerde hij terug naar Jeunesse Esch als coach en sportief directeur. Tijdens zijn periode bij Jeunesse bekleedde hij slechts kort de functie van provinciale coach.

Grandjean Luxemburgs kampioen met Fola Esch

Zijn beste seizoen in Luxemburg was met Fola Esch. Hij kwam in het seizoen 2020-2021 en beleefde zijn beste seizoen als coach. Fola Esch werd kampioen na een voorbeeldig seizoen. Een seizoen later besloot Sébastien Grandjean zijn avontuur in Esch niet te verlengen.

Als gediplomeerd fysiotherapeut met een professionele licentie zette hij zijn activiteiten voort in zijn Luxemburgse praktijk in Esch-sur-Alzette. Zijn droom was om terug te keren naar België en zijn geduld werd beloond. Na een jaar inactief te zijn geweest, zei hij dat hij blij was weer aan het werk te zijn. Hij is al begonnen aan zijn nieuwe missie met Francs Borains, die hij naar overleven wil leiden.

Een coach die de Challenger Pro League kent

Zoals hij eerder deze week aan Sudinfo vertelde, keek Sébastien Grandjean uit naar deze nieuwe uitdaging. “Ik heb er zelf voor gekozen om mijn contract niet te verlengen om vrij te blijven en terug te kunnen keren naar België,” zei de coach uit Aarlen. Sébastien Grandjean heeft het voordeel dat hij de Challenger Pro League goed kent. Hij komt naar de Francs Borains om ze te helpen hun zelfvertrouwen terug te winnen. Hij heeft deze week extra sessies gepland om zijn nieuwe ploeg te leren kennen.

Zijn doel is duidelijk: “Met onze ideeën, hard werk en vastberadenheid kunnen we goedmaken dat we niet de beste ploeg in de serie hebben. Maar in de hoogste klasse blijven, blijft onze prioriteit. We kunnen een eerste balans opmaken na onze laatste drie wedstrijden, die we voor de pauze moeten spelen.