Kompany staat onder druk bij Burnley

Burnley heeft zojuist weer een zorgwekkende 0-5 nederlaag geleden door toedoen van Arsenal. De club onder leiding van Vincent Kompany, die tweede staat in de Premier League, bevindt zich in een steeds zorgwekkender situatie. En toch heeft de voormalige Rode Duivel nog steeds de steun van zijn voorzitter.

Van hemel naar hel voor Kompany

De dagen dat Vincent Kompany naar Engeland kwam om Burnley naar promotie naar de Premier League te leiden, zijn al lang voorbij. De voormalige Rode Duivel heeft het nog steeds moeilijk in de Engelse top. Als de Premier League vandaag zou eindigen, zou Burnley degradatie niet kunnen voorkomen door een rampzalig record. Met dertien punten uit vijfentwintig wedstrijden staan de Clarets zeven punten achter op Luton Town. Dit is de eerste ploeg weg uit de gevarenzone. Het laatste succes kwam op 23 december met een 0-2 overwinning tegen Fulham. Er zijn te veel wedstrijden voorbij voor Burnley.

Burnley raakt dieptepunt tegen Arsenal

In zijn commentaar op de officiële website van de Engelse club nam Vincent Kompany geen blad voor de mond: “Om in de wedstrijden te blijven, om een kans te hebben op resultaat, heb je hele goede collectieve- en individuele prestaties nodig. Dat zien we nu al een tijdje, maar vandaag was geen goede dag voor ons.” De Burnley-trainer praat liever over een wanprestatie van zijn troepen: “Arsenal was op elk gebied beter dan wij. Dat is moeilijk te accepteren. In onze laatste vijftien wedstrijden hebben we altijd positieve punten kunnen pakken, maar deze keer moeten we het accepteren. We zullen ervoor zorgen dat we onze energie terugwinnen voor de volgende wedstrijd.”

Remobiliseren om degradatie te voorkomen

Vincent Kompany wil de bladzijde zo snel mogelijk omslaan. Hij weet dat als we niet snel punten pakken, de situatie nog slechter wordt. Het is in ieder geval afwachten hoe de spelers zullen reageren, want zijn aanpak is veranderd. Met de verpletterende nederlaag van dit weekend bij Arsenal is zijn toon veranderd.

Terwijl hij zijn spelers altijd met kracht en overtuiging verdedigde, was hij dit keer harder in zijn commentaar. De reis naar Crystal Palace (16e in de Premier League) en het bezoek van Bournemouth (13e) zijn twee wedstrijden die duidelijk het einde van het seizoen zullen bepalen. Als Burnley er niet in slaagt om twee positieve resultaten neer te zetten, wordt hun toch al moeilijke missie bijna onmogelijk.

Vincent Kompany behoudt het vertrouwen van zijn voorzitter

Waar wacht Alan Pace nog op om Kompany te bedanken en de ploeg op te schudden? Daar is het misschien te laat voor. Maar het is duidelijk dat de voorzitter van de Clarets de grootste bewondering heeft voor Kompany. De clubbaas heeft veel waardering voor de manier waarop de voormalige Rode Duivel zijn ploeg leidt. Hij heeft ook een aantal bijdragen geleverd achter de schermen aan de algemene organisatie van de club.

De coach zal daarom waarschijnlijk blijven, zelfs als de ploeg degradatie niet kan voorkomen. Alan Pace is nog niet volledig afgetreden, maar hij realiseert zich misschien wel dat het sportieve beleid van de club geen goed beleid is geweest. De versterkingen die zijn binnengehaald na de stijging van de club naar de Premier League hebben niet voldoende bijgedragen. Kompany is misschien niet de enige die op sportief gebied kritiek krijgt.

Een wonder om Burnley te redden in de Premier League

Er zijn nu nog dertien wedstrijden te spelen en er is nog een derde van de competitie te gaan. Het is moeilijk voor te stellen hoe het team de verloren punten kan terugwinnen om drie teams achter zich te laten en zichzelf te redden. En toch is wiskundig gezien alles mogelijk, ook al zal het ingewikkeld zijn om de 25 punten te pakken die nodig zijn om op de 38 punten te komen die Everton vorig seizoen nodig had om zichzelf te redden.

Als je bedenkt dat Burnley er in 25 wedstrijden slechts 3 heeft gewonnen en er 4 heeft gelijkgespeeld, is het makkelijk om pessimistischer dan optimistisch te zijn over hun toekomst in de Engelse Premier League. We kunnen alleen maar hopen op een wonder in de laatste weken van het seizoen…