Philippe Clements ongelooflijke ‘remontada’ met de Rangers

Philippe Clement en de Rangers hebben een fantastische comeback gemaakt. Ze staan nu bovenaan in de Schotse Premiership. Ze mikken op een 56e titel in de Schotse Premiership ten koste van aartsrivaal Celtic.

Van Frankrijk naar Schotland voor Philippe Clement

Philippe Clement maakte de juiste keuze toen hij koos voor de troosteloosheid van Schotland in plaats van de zonneschijn en vijftien miljoen dollar in tweeënhalf jaar die Saoedi-Arabië hem aanbood. Hij koos voor de passie van de sport. En de emoties, die de afgelopen weken alleen maar zijn toegenomen.

De voormalige trainer van Beveren, Genk, Brugge en Monaco, die sinds half oktober aan het roer staat bij Glasgow Rangers, heeft net een onwaarschijnlijke ‘remontada’ in het Schotse kampioenschap behaald. Des te meer reden om een nogal triest einde van zijn tijd aan de voet van de Rock te vergeten. Na een paar maanden rust is de voormalige Rode Duivel meer dan ooit terug!

The Old Firm zal de omleidingen op 6 april waard zijn

Nadat Rangers een paar weken geleden tot op tien punten van eeuwige rivalen Celtic was gezakt, staat het nu bovenaan in de Schotse Premiership. En dit twee punten los van de runners-up. Dit alles met nog zeven wedstrijden te gaan in het reguliere seizoen en een confrontatie tussen de twee aartsrivalen op 6 april. De Old Firm – of de derby van Glasgow – zal de omleidingen meer dan waard zijn.

Schotland heeft ook een play-off-systeem, maar in tegenstelling tot België worden de punten niet gehalveerd voor het begin van de mini-league met zes teams om de kampioen te bepalen. Alle punten zijn dus cruciaal in de klassieke Schotse fase. Een fase waarin alle clubs drie keer tegen elkaar spelen. Philippe Clement begrijpt dit. Sinds zijn komst naar Ibrox Park heeft hij geen middel onbeproefd gelaten.

Clement en de Rangers gaan voor de titel na het winnen van de League Cup

“Ik ben Harry Potter niet, ik heb geen toverstaf die alles van de ene op de andere dag kan veranderen,” zei de Belgische coach bij zijn aankomst bij de legendarische Schotse club.

Na het winnen van de League Cup in december die Rangers tien jaar lang was ontgaan, kan Philippe Clement nu dromen van nog een competitietitel. Het zou zijn 4e titel als coach zijn, na die van Genk en Brugge (2). Het zou ook de Rangers’ 56e zijn, de laatste in 2021.

Celtic heeft de competitie 53 keer gewonnen, en nog belangrijker, 11 van de laatste twaalf seizoenen, maar dachten ze dat het te makkelijk zou zijn? Vorig jaar overtroffen The Boys de Schotse Premiership. Ze werden gekroond tot kampioen met nog vier wedstrijden te gaan en een voorsprong van maar liefst vijftien punten.

Ook de beker en Europa League zijn doelstellingen voor Philippe Clement

Philippe Clement heeft de trend volledig omgekeerd. En niet alleen in de competitie. Twee maanden geleden won hij de Schotse League Cup en vierde daarmee zijn eerste trofee in het buitenland. Dat gebeurde ten koste van Aberdeen (1-0), in een tot de nok toe gevuld Hampden Park met zo’n 50.000 toeschouwers. Het was een overwinning die de Antwerpse coach nooit zal vergeten.

Een eerste succes buiten België dat gevolgd zal worden door een ander succes? Afgelopen weekend was misschien wel het keerpunt in de 2023-2024-campagne. De Rangers wonnen zondag van St Johnstone (0-3) en profiteerden van de uitglijder van Celtic de dag ervoor tegen Kilmamock (1-1). Met 64 punten hebben ze twee overwinningen en twee punten meer dan Celtic. Ze scoorden ook twee doelpunten minder (56/58), maar hun verdediging was veel onneembaarder (13/18).

Clement geprezen

Voormalig Celtic-coach en Clements voormalige T1 bij Coventry, Gordon Strachan prees de Belgische coach in de Daily Record. “Clement is een indrukwekkende coach,” zei Strachan.

“Hij heeft een bepaalde uitstraling, net als Ange Postecoglou (noot van de redactie: de huidige manager van Tottenham) en Jürgen Klopp. Hij heeft een bekend charisma dat de spelers aanmoedigt om in zijn voetsporen te treden en uit te blinken. Bovendien pikt hij geen onzin van journalisten. Hij is degene die uitlegt hoe zijn team heeft gespeeld, niet de interviewer. Dat heeft een goede invloed op zijn spelers.”

Clement en Dessers lachen, maar Raskin niet

Rangers is niet tevreden met het feit dat ze de top van Schotland aanvoeren, maar ze zijn nog steeds in de running voor de Schotse beker. Ze spelen hun kwartfinale op 10 maart bij Hibernian. Europa lacht Clement en zijn mannen ook toe. Nadat ze hun Europa League-groep wonnen van Sparta Praag, Betis en Limassol, spelen de Schotse koplopers hun Europese achtste finale in maart.

Reden te meer voor Philippe Clement om te glimlachen. Als speler won hij al twee keer en nu is hij op jacht naar zijn vierde competitietitel als coach. De andere Belg, Nicolas Raskin, lacht daarentegen niet. Nadat hij een jaar geleden bij Rangers aankwam, werd de voormalige Standardman van november tot december gehinderd door blessureleed. Een blessure die hem belette om de 28e League Cup van Rangers op het veld te vieren, die ze wonnen dankzij een doelpunt van James Tavernier 15 minuten voor tijd.

De situatie van Raskin verbetert nauwelijks, want de afgelopen vier wedstrijden bleef hij op de bank. Hij heeft geen andere keuze dan geduld te hebben. Het Schotse contract van Raskin loopt tot mei 2027. Cyriel Dessers, een andere Belg van Rangers, blijft een van Clements beste bondgenoten. Hij heeft al tien goals en drie assists op zijn naam staan uit 23 wedstrijden.