Jürgen Klopp en Liverpool uit elkaar

Ondanks het feit dat Jurgen Klopp talloze titels heeft gewonnen met de Reds, heeft hij besloten om aan het einde van het seizoen een stap opzij te zetten. Liverpool zal de passie en toewijding van de Duitse coach waarschijnlijk missen terwijl ze op zoek zijn naar zijn opvolger.

Jürgen Klopp, een tactisch genie

Zijn sprints vol vreugde zijn net zo beroemd als zijn tactische vaardigheden. Jurgen Klopp is zo’n coach die er soms geen heeft. Hij (be)leeft wedstrijden aan 200%. Zijn energie is grenzeloos, maar net zo vermoeiend. Buiten adem heeft de coach van Liverpool besloten om een pauze in te lassen.

Na negen seizoenen op Anfield heeft Klopp frisse lucht nodig. Reken er dus maar niet op dat hij vanaf augustus volgend jaar op een andere bank zal zitten. De 56-jarige mentor van Trent Alexander-Arnold en co zal gemist worden door de club waaraan hij zoveel heeft bijgedragen.

Twee finales maar geen titel in zijn eerste jaar

Dit verlangen naar een sabbatical is niets nieuws. Aan het einde van het seizoen 2015 kondigde de coach zijn vertrek bij Dortmund aan. In het Ruhrgebied had hij alles gewonnen, maar toch een blanco seizoen gehad. Een pauze leek welkom voor een tacticus die toen al kosten noch moeite spaarde. Een paar maanden later, in oktober, toen Liverpool bij hem aanklopte, besloot hij de rustperiode in te korten.

Aan de oevers van de Mersey werkte het huwelijk snel. In de competitie begonnen de Reds met een te grote achterstand. Klopp bracht zijn ploeg echter naar de finale van de League Cup en de Europa League. Het volgende jaar was een stabiel jaar. Coutinho en co. eindigden als vierde in de competitie. Dat was genoeg om hen voor het eerst sinds 2014 naar de Champions League te sturen. En hun terugkeer naar de voorhoede van het Europese podium zou een succes worden. Uiteindelijk verloren ze in de finale van competitiespecialist Real Madrid. Zonder het te beseffen, hadden de Reds zojuist hun laatste grote teleurstelling onder Klopp beleefd.

Klopp bezorgt ze Champions League-titel

Het jaar daarop bereikten Jürgen Klopp en zijn mannen opnieuw de finale. Als goede leerlingen leerden de Scousers van hun fouten en pakten ze deze keer de beker. Na twee verloren finales (één met Dortmund en één met Liverpool), claimde Klopp eindelijk de Heilige Graal. Het jaar daarop maakte de Engelse ploeg van de gelegenheid gebruik om de Europese Supercup en de Wereldbeker voor clubs te winnen. Het was een ongekende treble voor de club op het intercontinentale podium.

In de competitie slaagde Liverpool erin om Manchester City voorbij te streven en de nationale eer op te eisen. Een primeur sinds Steven Gerrard de club beroemd maakte. In 2021-2022 vulde Klopp zijn prijzenkast aan met een dubbel: de FA Cup en de League Cup. Vorig seizoen maakten de Reds de cirkel rond met de enige wedstrijd die ze onder Klopp misten: de Community Shield. Dit jaar doen van Dijk en zijn team nog steeds mee aan alle competities en staan ze bovenaan in de Premier League.

Een zware erfenis voor de volgende trainer

De volgende man op de bank bij Liverpool zal dus een ploeg hebben die werkt. De keerzijde zal ongetwijfeld de druk zijn om vrij snel titels te winnen en resultaten te boeken. Iemand van eigen bodem kan waarschijnlijk wel wat meer steun gebruiken. En net op tijd is de nummer 1-kandidaat Xabi Alonso.

De voormalige middenvelder van de Reds doet het uitstekend bij Bayer Lerverkusen. “Xabi Alonso doet het ongelooflijk goed”, zei Klopp tijdens een recente persconferentie. Andere kandidaten zouden afkomstig kunnen zijn van de rivalen van Liverpool. Dit zijn onder andere Thomas Frank van Brentford, Ange Postecoglou van Tottenham en Roberto De Zerbi van Brighton. We krijgen het antwoord in de komende weken. Tegen die tijd kan de erfenis en het aantal trofeeën nog zwaarder zijn. Te beginnen met de League Cup-finale van aanstaande zondag tegen Chelsea