Zeslandentoernooi: Ierland en de anderen

Terwijl het zeslandentoernooi zijn derde dag ingaat, lijkt het Shamrock-team zich op een andere planeet te bevinden.

Het WK 2023 in Frankrijk lijkt al een verre herinnering voor het Ierse team, dat ten prooi is gevallen aan het kwartfinalesyndroom, een chronische ziekte die hen om de vier jaar treft.

De manier waarop O’Mahony en zijn team Frankrijk verpletterden in de openingswedstrijd van het Six Nations-toernooi begin februari was het bewijs genoeg, met vijf geconverteerde tries (17-38). In de tweede wedstrijd van de Shamrock XV bestond Italië gewoon niet (36-0). De Italianen hadden al een interessante prestatie neergezet tegen Engeland (24-27).

Wie houdt Ierland tegen?

Bovendien zien we dat er achter Ierland een soort nivellering van de teams plaatsvindt. Als we naar de resultaten kijken, lijken alle teams in staat om iedereen te verslaan. Schotland bijvoorbeeld, dat Wales wist te verslaan in Cardiff, werd op hun plaats gezet door Frankrijk, dat geen zin had in een klap in het gezicht van de mannen van Andy Farrell.

Omgekeerd heeft Wales alle reden om gefrustreerd te zijn na twee nipte nederlagen, tegen Schotland met één punt en tegen Engeland met slechts twee punten. Aanstaande zaterdag, in het Aviva Stadium in Dublin, zullen de Welsh waarschijnlijk nog meer lijden tegen de Shamrock.

Met twee overwinningen op hun naam, net als Ierland tot nu toe, reist de XV de la Rose onder leiding van Owin Farrell af naar de Schotten, die een vogelverschrikkerrol lijken te spelen in dit toernooi. Er wordt verwacht dat Murrayfield zijn rol als 16e man zal spelen om de ploeg van Gregor Townsend te steunen tegen de aartsrivalen in wat de Calcutta Cup wordt genoemd. Vorig jaar staken de Thistle de Rose. Wat zal er deze zaterdagmiddag gebeuren? Schotland tegen Engeland belooft in ieder geval de meest gelijkopgaande wedstrijd van het weekend te worden.

In Lille op zondag zou Frankrijk weinig moeite moeten hebben om Italië te verslaan. Maar de mannen van Gonzalo Quesada hebben tegen Engeland bewezen dat ze een bedreiging kunnen vormen. Fabien Galthié zal naar verwachting een beroep doen op de jonge Posolo Tuilagi in de 2e rij, in plaats van Paul Gabrillagues, die de rol van luxevervanger speelde in de eerste twee rondes van de 2024 Six Nations.

Rugby Europe Championship: België’s twee prestaties vallen tegen

Bij de start van 2024 is het zeslandentoernooi niet het enige evenement op de agenda. Voor onze Black Devils was het kantje boord op het Rugby Europe Championship. In ieder geval hebben de mannen van Laurent Dossat rugby gepromoot met een moedige overwinning op een Portugees team dat net een wereldbeker achter de rug heeft in het Tondreau-stadion in Bergen en een ruime overwinning op Polen in Waterloo. Tussen deze twee wedstrijden in, leverden Jens Torfs en zijn team een goede strijd tegen de Roemenen, die net als de Portugezen nog steeds in WK-modus waren.

Helaas zorgden deze twee prachtige thuisoverwinningen er niet voor dat de Belgische ploeg zich kon plaatsen voor de halve finales van het REC. Ze eindigden derde in hun groep, achter Portugal en Roemenië, die op punten gelijk eindigden met de Belgen.

Nu is het tijd voor de rankingwedstrijden voor de Belgische XV. De eerste daarvan vindt plaats in Waterloo tegen Duitsland, vierde in poule A van het CDR 2024, op 2 maart.

Als ze winnen, wordt de wedstrijd om de vijfde plaats gespeeld op 17 maart, de laatste dag van het CDR, in het Jean Bouin stadion in Parijs, tegen de winnaar van de wedstrijd Nederland-Polen. En als ze verliezen, wordt het de wedstrijd om de houten lepel, tegen de verliezer van hetzelfde duel.