JPL-team van het moment (6): KV Mechelen

Vraag: wat hebben Union Saint-Gilloise, de onbetwiste leiders van de Pro League, en KV Mechelen gemeen? Antwoord: sinds de competitie hervat werd in januari, hebben ze allebei gemiddeld… 20 punten op 24. Dit is het resultaat van 6 overwinningen en 2 gelijke spelen! De comeback van KV Mechelen sinds de komst van Besnik Hasi is nu al een van de hoogtepunten van het seizoen 2023-2024. Wat is het succesrecept van de Albanees?

Van inactief tot een mogelijke plaats in PO1 voor KV Mechelen

Toen Besnik Hasi naar de Malinwa kwam, haalde de clubleiding hem terug uit een periode van inactiviteit. Sindsdien is er heel wat water onder de brug achter de Mechelse kazerne doorgestroomd. Tot op het punt dat de club, met nog twee wedstrijden te gaan in de klassieke fase, een potentiële deelnemer is aan de Champions Play-offs!

Een gemiddelde van… een kampioen

Sinds 19 januari, toen de Pro League hervat werd, is KV Mechelen ongeslagen in alle acht wedstrijden op het programma. Dat is even goed als Union Saint-Gilloise, de onbetwiste koploper. Samen met Anderlecht zijn zij de enige drie clubs die ongeslagen bleven in deze periode. En er waren overwinningen tegen Gent, Antwerp en Cercle Brugge. Om nog maar te zwijgen van de thuiswedstrijden tegen Anderlecht en Racing Genk!

Kandidaten voor de Champions Play-offs

Met Westerlo nog voor de boeg en een trip naar Leuven in het verschiet, betekent dit competitiegemiddelde dat Mechelen nu serieuze kandidaten zijn voor de Champions Play-Offs. Een plaats in de top 6 is niet langer een utopie. Een vooruitzicht dat Cercle Brugge, La Gantoise en Racing Genk, allemaal binnen een marge van elkaar tussen de 5e en 8e plaats, er allemaal naar uitkijken om KVM een comeback te zien maken.

Voor en na de winterstop

En toch, toen Steven Defour de teugels overnam, zag het wiskundige record van Mechelen tijdens de winterstop er niet goed uit. De Kakkers hadden toen 7 op 18. Dus wat veranderde er? In het begin hield Besnik Hasi vast aan het tactische plan van zijn voorganger. Hasi probeerde aanvankelijk zijn verdedigingslinie te versterken. Iets wat voor een voormalige verdediger een no-brainer is. Maar met blessures (Jordi Vanlerberghe, Norman Bassette, onder anderen) die zijn kern aantasten, heeft de Albanees wat vindingrijkheid moeten tonen.

Driemansdefensie

Dit bracht hem ertoe om een driemansdefensie op te bouwen. Hierdoor konden andere spelers hun kwaliteiten volledig tot uiting brengen. Zoals de Zimbabwaan Bill Antonio, die via de U23’s kwam en al drie doelpunten had gemaakt sinds hij werd opgeroepen voor het eerste team, tot hij afgelopen weekend uitviel tegen Cercle Brugge met een scheur in zijn kruisband. Het is een grote klap voor Besnik Hasi in de voorhoede, maar er zijn genoeg middelen in de Mechelse kern.

Slimani, de andere revelatie voor KV Mechelen

De andere revelatie na de winterstop is de bijdrage van de Algerijnse spits Islam Slimani. De voormalige spits van Sporting Anderlecht, die op 1 februari overkwam van de Braziliaanse club Coritiba (9 doelpunten in 16 wedstrijden vorig seizoen tussen februari en juni), moet nog scoren. Maar hij versterkt zijn teamgenoten en brengt ze naar voren, wat ook een grote aanwinst is voor het team.

Alles wat komen gaat, is een bonus

Net als bij Anderlecht, toen hij in maart 2014 het roer overnam van John van den Brom, profiteerde Besnik Hasi zeker van het werk van zijn voorganger. Maar hij bracht ook zijn eigen touch aan het spel van Sporting toen ze een paar weken later de titel vierden. Deze keer wordt hij niet gevraagd om kampioen te worden, maar na het veiligstellen van overleving – wat zijn belangrijkste doelstelling was – zouden zijn managers er niet tegenop zien om zich te kwalificeren voor de Champions Playoffs, met de mogelijkheid van Europese kwalificatie op het spel.

Besnik Hasi op de radar

Zijn prestaties hebben onvermijdelijk de aandacht getrokken naar een coach die geen onbekende is in het spel, maar er zijn al contacten gelegd met La Gantoise. Gent zal waarschijnlijk zijn emblematische T1, Hein Vanhaezebrouck, niet herbenoemen. Eén ding is zeker: Besnik Hasi hoeft zich geen zorgen te maken over zijn toekomst…