Igor Thiago, de grootste verkoper van Belgisch voetbal: Geniaal idee van Brugge?

In 2024 is het zeldzaam om echt verrast te worden tijdens de Mercato periode. Er zijn minder echte “coups” en lekken naar de pers doen het verrassingseffect vaak teniet. Op internationaal niveau staat Fabrizio Romano symbool voor deze drastische verandering: zonder ‘Here we go’ komt er geen transfer. Maar in België slagen clubs er soms in om ons te verrassen. De komst van Thorgan Hazard afgelopen zomer, bijvoorbeeld, werd achter de schermen geleid door Anderlecht in de laatste dagen van de mercato, en als het al uitlekte naar de pers, dan was dat zonder het minste gerucht vooraf. Deze winter was de bom van de mercato het vertrek van Igor Thiago naar Brentford voor €37 miljoen.

Zelfs de vaste volgers van Club Brugge konden het niet geloven. Dat Thiago komende zomer zou vertrekken bij Brugge was te verwachten, maar zo’n bedrag leek al overdreven. Dat het deze winter werd aangekondigd, was een schok. De Braziliaan maakt het seizoen af bij Jan Breydel, maar de kans dat zijn marktwaarde overeenkomt met het bedrag dat Brentford op tafel heeft gelegd, is erg klein.

Igor Thiago, een riskante zet afgelopen zomer

Toen Igor Thiago afgelopen zomer overkwam van Ludogorets, leek het erop dat Brugge een risico nam. Het klopt dat de Belgische fans een paar maanden eerder kennis hadden gemaakt met de Braziliaanse spits. Thiago scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Anderlecht in Razgrad op 16 februari 2023. Zijn kwaliteiten waren duidelijk zichtbaar: in een team dat vrij beperkt was, maar dat RSCA tot strafschoppen dwong, was de Braziliaan een van de weinigen die overleefde en ook scoorde in de return.


Maar de Bulgaarse competitie is niet de Belgische competitie. Anderlecht, dat aantekeningen had gemaakt, was geïnteresseerd in zijn profiel, maar Jesper Fredberg trok zich terug tegenover de vraagprijs van Ludogorets. Geen aarzeling voor Bart Verhaeghe: Brugge legt ongeveer 8 miljoen euro op tafel voor een speler die op 4 miljoen euro wordt geschat (volgens Transfermarkt). Een jaar na het betalen van 17 miljoen voor Roman Yaremchuk, een monumentale flop, neemt Brugge een groot risico. Daarvoor had het management van Brugge een reeks dure mislukkingen in de koffer: Sowah (9 miljoen euro), Okereke (8 miljoen euro), Krmencik (6 miljoen euro), Rezaei (5 miljoen euro) en Maouassa (4 miljoen euro) staan allemaal bovenaan de lijst. Deze keer hebben Verhaghe en Mannaert geen ruimte voor fouten.

Een zeer delicaat begin

Het werd al snel duidelijk dat FC Brugge weer een kat uit de zak had gekocht. Ja, Thiago vond aanvankelijk het net (4 doelpunten in 7 wedstrijden). Maar de Braziliaan zag er onhandig, onhandig en technisch beperkt uit. Zodra de Brugse machine begon te haperen, verdween Igor Thiago. Twee maanden zonder doelpunt en zelfs de Pro League had niets aan de Braziliaan.

Toen, als door een wonder, begonnen de doelen weer te vallen, deze keer voorgoed. December en januari waren de maanden waarin het klikte. Een hattrick tegen RWDM, twee dubbels tegen Charleroi en Westerlo en zelfs een heel belangrijk doelpunt tegen Union: Igor Thiago is zelfverzekerd. Betekent dat dat hij een fundamenteel veranderde speler is? Niet noodzakelijkerwijs. Maar op 22-jarige leeftijd vallen zijn statistieken Europa op: 11 doelpunten in 6 wedstrijden van half december tot eind januari. Moeilijk in perspectief te plaatsen. Het potentieel dat hij bij Ludogorets zag, is duidelijk zichtbaar en Brugge kan gerust zijn. Als symbool van de vorm van de Blauw & Zwart-spits klopte de Braziliaanse federatie aan bij de club met het oog op het preolympische toernooi. Brugge weigerde, maar de boodschap was sterk.

Een “compensatie” transfer in de Antonio Nusa deal?

Niemand in de Brugse burelen verwachtte echter dat Igor Thiago deze winter verkocht zou worden. De winter van Vincent Mannaert wordt in beslag genomen door het dossier Antonio Nusa. Verschillende Engelse clubs zijn zeer geïnteresseerd en het wordt snel duidelijk dat het Noorse goudklompje het record voor een uitgaande transfer in de Jupiler League gaat breken. Voor een 18-jarig rauw talent was 37 miljoen al een mooi bedrag, maar het was meer “begrijpelijk” en marktconform.


Uiteindelijk was het… Brentford die de trofee leek te hebben gewonnen. Maar de transfer ging niet door nadat Antonio Nusa niet slaagde voor medische tests. Brugge en de speler bewezen uiteindelijk dat deze Engelse scrupules ongegrond waren, maar een beetje te laat. Hier begint het grijze gebied. Waarom betaalde Brentford precies hetzelfde bedrag voor Igor Thiago, een vier jaar oudere en minder gewaardeerde speler, nadat de transfer van Nusa was mislukt? Hadden de twee clubs een overeenkomst en maakten de Bees een ‘gebaar’ om juridische gevolgen te voorkomen? Het is aannemelijk. In ieder geval is iedereen het over twee dingen eens: Igor Thiago is geen €37 miljoen waard… en Club Brugge heeft een geniale zet gedaan. Volgende zomer zal Antonio Nusa ook zo’n bedrag opbrengen…