Wat is er mis, Mr Tuchel?

De Beierse club heeft dit jaar zijn meester gevonden in de Bundesliga. Leverkusen staat met tien punten bovenaan. Is Thomas Tuchel verantwoordelijk voor het ‘gemiddelde’ seizoen van Bayern?

Het slechtse Bayern van het laatste decennium

Zoek niet verder. Bayern München heeft zijn slechtste seizoen in tien jaar. Natuurlijk is er niets schandaligs aan om zes punten voor te staan op Stuttgart en tien op traditionele rivalen Dortmund. Drie gelijke spelen en vier nederlagen is een beetje veel, maar op zich niet dramatisch.

Het probleem dit seizoen is Leverkusen. Onder leiding van Victor Boniface, die 10 goals en 7 assists op zijn naam heeft staan, laten ze de rest van de Bundesliga in het stof achter. Bayer heeft vier gelijke spelen op zijn naam staan en is ongeslagen in 25 wedstrijden. Bovendien heeft Bayern 10 punten achterstand op Bayer. Voeg daarbij een uitschakeling in de Duitse beker door toedoen van een D3-club en het plaatje is compleet.

Beieren in vorm

En toch lijken de beslissende spelers in de Allianz Arena net zo beslissend als altijd. Harry Kane, die afgelopen zomer voor €100 miljoen overkwam van Tottenham, heeft al 30 doelpunten gemaakt. Kane is klaar om Robert Lewandowski, die naar Barcelona is vertrokken, te vervangen. Hij staat bovenaan in de scoringshiërarchie van de Bundesliga, ruim voor Serhou Guirassy (Stuttgart/21 doelpunten), Lois Openda (Leipzig/17) en Deniz Undav (Stuttgart/14) – een andere voormalige speler van Union.

Ook op het gebied van assists was het een Beierse speler die aan de leiding ging: Leroy Sané, met 11. Wat meer is dan de Leverkusen-spelers Alex Grimaldo en Florian Wirtz (10).

Tot slot kan Tuchel vertrouwen op de consistentie en veelzijdigheid van Joshua Kimmich, die zowel rechtsback als op het verdedigende middenveld kan spelen. De speler, die sinds 2015 in Beieren is, heeft zijn contract verlengd tot 2025 en is gelukkig in München. Dus op het eerste gezicht zou de verandering van coach geen probleem voor hem moeten zijn.

Dus wat is het probleem, mijnheer Tuchel?

Op 24 maart zal de 50-jarige inwoner van Krumbach in Beieren iets meer dan een jaar aan het roer staan van het vlaggenschip van München. Nadat hij naam maakte bij Mainz, won hij bij Borussia Dortmund zijn eerste trofee: de Duitse beker in 2017. Kort daarna werd hij ontslagen.

Het jaar daarvoor, in de kwartfinale van de Champions League, had het Liverpool van een zekere Jürgen Klopp, die hij in het Ruhrgebied verving, Borussia verslagen. 2017-2018 zou een leeg jaar worden voor Tuchel. Arsenal, Chelsea en Bayern kijken al naar hem.

PSG op het nippertje

Aan het einde van deze denkpauze liet hij zich verleiden door Qatarese oliedollars en kwam hij aan bij PSG met een eenvoudige missie: de ‘Beker met de Grote Oren’ terugbrengen naar Parijs. Maar net als anderen voor hem, en velen die nog zouden komen, moest hij de feiten onder ogen zien. Een overvloed aan sterren maakt nog geen team. Natuurlijk, het winnen van de Ligue 1-titel of de Coupe de France of Coupe de la Ligue is één ding. Maar de Champions League is een andere zaak.

En toch, in de zomer van 2020, tijdens een seizoen dat werd geteisterd door Covid, was het bijna genoeg. Tuchel leidde zijn spelers naar het ultieme podium, waar ze op een bot vielen: Bayern! Caramba opnieuw. Tuchel riep om versterkingen, maar kreeg niet degenen die hij wilde. De onenigheid met het Parijse management was voelbaar en op 21 december 2020 werd hij vervangen door Pochettino.

Wonderen bij de Blues

Een paar weken later nam hij een moeizaam draaiend Chelsea over en bracht het team naar de FA Cup-finale en, nog belangrijker, de Champions League-finale, waarmee hij de eerste manager werd die twee jaar op rij met twee verschillende clubs de eindfase van de competitie bereikte. En als Chelsea de bekerfinale verliest van Leicester, moet de Londense club het in Porto opnemen tegen Manchester City.

In januari 2022 werd hij verkozen tot FIFA Coach van het Jaar. Een paar weken later won Chelsea de wereldbeker voor clubs in Abu Dhabi. Maar de club werd te koop gezet door de Russische oligarch die er eigenaar van was, Roman Abramovitch, getroffen door internationale sancties.

Tuchel werd in september 2022 ontslagen na slechte resultaten aan het begin van het seizoen. Maar zijn staat van dienst aan het roer van de Blues was uitzonderlijk, gezien het feit dat het team zich op papier niet onderscheidde van de rest van de Premier League.

Een epische titel voor München

Op 24 maart 2023 moest hij Julian Nagelsmann opvolgen aan het roer van Bayern. En uiteindelijk won hij de titel door op de laatste dag rivalen Dortmund te verslaan.

Maar eind februari kondigde Tuchel zijn vertrek uit de Allianz Arena aan. Het was een nogal brutale aankondiging, gedaan na de nederlaag in de heenronde van de achtste finales van de Champions League tegen Lazio, en het was typerend voor de stijl van de man die soms gecompliceerde relaties had met bepaalde spelers in de kleedkamer, en zelfs met de directie.

Tuchel is net als Pep Guardiola een meester-tacticus die de voorkeur geeft aan balbezit. Hij hecht veel belang aan een dieet en verbiedt zijn spelers suiker en granen. We zouden snel moeten weten waar hij naartoe gaat, wat een terugkeer naar Chelsea zou kunnen zijn, of een periode bij Manchester United, twee clubs die een ingewikkeld seizoen hebben. Wordt vervolgd…