Records die Rodri kan breken met Man City

De middenvelder van Manchester City blijft records breken. Rodri is nu zestig wedstrijden ongeslagen in de Premier League. En het lijdt geen twijfel dat hij nog niet klaar is met indruk maken op de tribune. Rodrigo Hernández Cascante, alias Rodri, is nu al bijna vijf jaar een ster bij Manchester City. Vorig jaar speelde de Spanjaard een sleutelrol in het bereiken van een fantastische vijfvoudige overwinning voor de Cityzens. Een Premier League-titel, een FA Cup-overwinning, de Champions League, de UEFA Super Cup en de FIFA Club World Cup. En ook dit seizoen blijft hij de grootste voetbalkenners ter wereld voor zich winnen.

Een verdedigende middenvelder in de jacht op de Ballon d’Or

Rodri is een echte orkestrator voor de Cityzens en is gezegend met een uitzonderlijke tactische intelligentie en een ongelooflijke visie. Hij is ongetwijfeld een van Pep Guardiola’s belangrijkste spelers. Na een uitzonderlijk 2023 werd hij vijfde bij de Europese Ballon d’Or. Het is moeilijk voor een verdedigende middenvelder om zich voor te stellen dat hij op een dag deze prestigieuze trofee wint. Maar hij hoopt hem ooit te winnen.

“Het zou een ongelooflijke prestatie voor mij zijn, ook al weet ik dat sommige voetballegendes hem nog nooit hebben gewonnen. Het zou er ook voor kunnen zorgen dat jongeren in deze defensieve middenveldrol willen spelen,” vertelde hij een Frans tijdschrift nadat hij vijfde was geworden in het laatste referendum.

Een nieuw Premier League-record voor Rodri

Rodri heeft onlangs ook een nieuw record gevestigd. Met het laatste 1-1 gelijkspel tegen Liverpool maakte de middenvelder van Manchester City er 60 opeenvolgende Premier League-wedstrijden zonder nederlaag van. Zijn laatste nederlaag in de Engelse topklasse dateert van 5 februari 2023, toen hij met 1-0 werd verslagen door Tottenham.

Daarmee brak hij het record van de Portugees Ricardo Carvalho, die tussen november 2006 en februari 2008 58 wedstrijden ongeslagen bleef bij Chelsea. Sindsdien heeft Manchester City slechts vijf nederlagen geleden, maar Rodri werd vier keer geschorst en één keer op de bank gezet.

Een razendsnelle opkomst sinds zijn debuut bij Atlético

Rodri begon zijn jeugdcarrière bij Atlético. Daarna verhuisde hij naar Villarreal om zijn opleiding af te maken. Zijn debuut als prof maakte hij in 2015. Hij was toen 19 en na drie seizoenen bij Villarreal keerde hij terug naar Atlético de Madrid. De verdedigende middenvelder, die vaak wordt vergeleken met de illustere Sergio Busquets, bleef maar één seizoen bij Los Colchoneros.

Desondanks liet hij zijn sporen na. Met Atlético won hij in 2018 de UEFA Super Cup tegen Real Madrid en eindigde hij als tweede in LaLiga. En in zijn eerste seizoen bij de Cityzens maakte hij indruk door in maart 2020 het winnende doelpunt te maken in de Carabao Cup-finale tegen Aston Villa.

Pep Guardiola is in de ban van hem

De trainer van Manchester City roemt regelmatig de kwaliteiten van zijn verdedigende middenvelder. Iets meer dan een jaar geleden, tijdens een overwinning op Crystal Palace, prees Guardiola opnieuw zijn goede prestaties: “Er zijn geen woorden om zijn impact op ons spel te beschrijven, of het nu met of zonder bal is. En er zijn geen woorden om te beschrijven hoe intelligent hij is aan de bal.

En met een kleine glimlach op zijn gezicht eindigde de Cityzens-coach zijn persconferentie door met veel humor te zeggen. “Hij is een van de besten, dat is zeker. Maar hij is niet zo goed als zijn coach was. Rodri en zijn coach hebben een goede verstandhouding en dat voel je op het veld.

Europees kampioen met Spanje

Rodri schitterde ook voor de Spaanse nationale ploeg. Op het EK 2015 voor de U19’s, gehouden in Griekenland, won hij het toernooi door Rusland te verslaan in de finale. Hij werd in 2018 voor het eerst opgeroepen voor La Roja.

Rodri nam met zijn nationale ploeg ook deel aan het EK 2020 en het WK van 2022. En ook daar is hij er nog steeds op gebrand om in de toekomst groots te winnen. Te beginnen met het EK 2024?