Speeldag 30 van de JPL: inzet op elk niveau

Dit weekend wordt de klassieke fase van de Jupiler Pro League 2023-2024 afgesloten. Net als twee jaar geleden werd deze gedomineerd door Union Saint-Gilloise. Voor de tweede helft, en de beroemde puntendeling in tweeën, is er nog een laatste dag te betwisten. Het is dus een belangrijke dag op alle niveaus. Laten we eens kijken wat er op het spel staat op speeldag 30 van de JPL.

JPL Champions Play-offs: Union in gevaar bij Antwerp

Als Anderlecht niet achter hen stond, zou Union Saint-Gilloise de Champions Play-offs van de JPL met vertrouwen tegemoet zien. De even lovende vorm van de Mauves heeft echter twijfels opgeroepen bij Saint-Gilloise. Bovendien is de ploeg van de Unionisten de laatste weken vermoeid geraakt. Het feit dat Anderlecht het de voorbije weken op papier gemakkelijker had, versterkt het gevoel dat Union alles zou kunnen verliezen in de laatste tien wedstrijden van de top zes.

Deze laatste speeldag zal dus van onverhuld psychologisch belang zijn. Terwijl Anderlecht het onderaangeklasseerde Kortrijk ontvangt, reist Union naar Antwerpen, toekomstige tegenstanders in de Croky Cup-finale en Champions Play-offs. Het gevaar ligt meer bij de leiders dan bij de runners-up.

Vier kandidaten voor twee plaatsen

Samen met Brugge en Antwerp zijn de twee Brusselse clubs zeker van een plaats in de Champions Playoffs. Maar de laatste twee plaatsen zijn felbevochten. Slechts twee punten scheiden Genk (5e) en Gent (8e). Daartussen zijn KV Mechelen (6e) en Cercle Brugge (7e) net zo verdienstelijk voor hun plaats. La Gantoise, dat afgelopen zondag niet wist te winnen bij Union, heeft op papier weinig kans om zondagavond toe te treden tot PO1.

De Buffalo’s hopen op een misstap van hun directe rivalen en zullen ook Charleroi moeten verslaan. De Zebra’s vechten om de play-offs van de JPL te ontlopen. Vorig jaar verloren de troepen van Hein Vanhaezebrouck in dezelfde fase van de competitie alles van een Oostendse ploeg die al vastbesloten was om degradatie te vermijden. Maar ze hadden alles in handen om zich te plaatsen voor de top zes. De geschiedenis zal zich waarschijnlijk herhalen voor de bewoners van de Ghelamco Arena.

KV Mechelen en Genk zullen op hun hoede moeten zijn tegen respectievelijk Leuven en Westerlo, twee tegenstanders die nog niet helemaal zeker zijn van een plaats in de Europa Play-offs. Desalniettemin, ongeslagen sinds de hervatting in januari, is het moeilijk voor te stellen dat ze de Champions Play-Offs mislopen en hun mooie comeback onder Besnik Hasi voltooien.

En wat kunnen we zeggen over Cercle, dat het hele seizoen al een grote consistentie laat zien? Het zou ongetwijfeld verdiend zijn voor Cercle om zich bij zijn grote broer Club te voegen. Spelen tegen een RWDM-ploeg die al veroordeeld is tot de play-offs is zeker niet onoverkomelijk. Maar ook hier moeten we wachten op de resultaten van de directe rivalen om zeker te zijn van ons lot…

Europe Play-offs: de teleurgestelden zullen de favorieten zijn

De teams op de plaatsen 7 tot en met 12 worden samengevoegd in een poule om de winnaar te bepalen, die tegen een lid van de top zes zal spelen voor een Europese plaats. Het spreekt voor zich dat de twee clubs die uit de top 6 worden gezet de overweldigende favorieten zullen zijn in deze nieuwe minileague.

Standard (kunnen ze zichzelf verlossen na tien wedstrijden zonder druk gespeeld te hebben?) en Sint-Truiden zullen er zeker bij zijn.

Playdowns: niets verdeeld

Ten slotte zullen de playdowns, waarin Eupen, RWDM en Kortrijk (en ongetwijfeld Leuven, dat het moeilijk zal hebben om voorbij het onstuitbare Mechelen te geraken) zeker zullen voorkomen. Enkel de club die bovenaan eindigt in deze groep van vier toelaten om zichzelf te redden. We delen de punten niet in twee, dus iedereen zal proberen om alles te grijpen wat ze kunnen op speeldag 30 van de klassieke fase.

Ter herinnering: de laatste twee teams zullen degraderen, terwijl het als tweede geplaatste team zal moeten spelen tegen de winnaar van een poule die bestaat uit de derde, vierde, vijfde en zesde geplaatste teams in de Challenger Pro League.

Volg de spanning van deze laatste speeldag van de JPL met Ladbrokes.be!